Artileria romana : viitorul aruncatoarelor de bombe

Dupa modernizarea lansatoarelor de rachete la standardul LAROM, urmatorul pas ar fi trebuit sa fie modernizarea artileriei clasice, prin cresterea puterii de foc, a preciziei si a mobilitatii obuzierelor si a aruncatoarelor de bombe.

Daca despre programului ATROM nu au mai aparut noutati de ceva timp si pare suspendat  din motive neclare inca, in privinta modernizarii aruncatoarelor Armata pare sa fi fost mai interesata si astfel au aparut o serie de proiecte noi.

Una dintre cele mai importante directii de dezvoltare este imbunatatirea preciziei si aici se remarca un proiect al Pro Optica in cooperare cu Azimuth (Israel): ”Subsistem modularizat de conducere şi coordonare a focului pentru aruncatoare calibru 120/82 autopropulsate”.

Sistemul asigura colectarea datelor referitoare la pozitia spatiala (GPS/INS) si a inclinarii platformei, a pozitiei tevii precum si a conditiile meteo (vant, temperatura, presiune) si a temperaturii pulberii.

Informatiile sint folosite de catre un calculator balistic care, tinand cont de coordonatele tintei, furnizeaza comenzile pentru pozitionarea gurii de foc.

Sursa: www.prooptica.ro

Sursa: www.prooptica.ro

 

Sistemul a fost conceput in doua variante, prima in care orientarea gurii de foc este facuta manual pe baza informatiilor furnizate de calculatorul balistic si afisate pe un pupitru de control si a doua varianta, complet automata, in care aruncatorul este pozitionat de catre niste servo-motoare.

Sursa: www.amcsit.ro

Sursa: www.amcsit.ro

 

Sursa: www.prooptica.ro

Sursa: www.prooptica.ro

Acest sistem asigura o precizie superioara chiar si in cazul folosirii munitiei “clasice”, ne-ghidate.

 

Urmatorul pas ar fi dezvoltarea bombelor de aruncator ghidate prin GPS, cu bataie marita, la Expomil 2011 fiind prezentat deja un proiect al Carfil impreuna cu Rockwell-Collins, BAMD-81.

Raza de actiune a fost extinsa la 8,500m cu o precizie circulare de sub 10m.

 

In privinta cresterii mobilitatii, exista un proiect al Electromecanica Ploiesti de realizare al unui aruncator calibrul 81mm montat pe transportoare 6×6 tip RN-94, la care mai contribuie UA Moreni, UPB-CCDM, UTI (prin fostul Institut de Cercetare Proiectare Sisteme de Productie) si Carfil.

Fata de aruncatoarele deja existente, acest proiect ar prevede un sistem de alimentare semi-automata pe la gura tevii, similar cu cel al Dragon Fire (SUA, 120mm) derivat la randul lui din 2R2M (Franta).

Platforma rotativa proiectata de UTI:

Sursa: www.certex.ro

Sursa: www.certex.ro

Imagini ale machetei RN-94 cu aruncatorul calibru 81mm (cu multumiri pentru WW):

Sursa: www.semperfidelis.ro

Sursa: www.semperfidelis.ro

 

Sursa: www.armyrecognition.com

Sursa: www.armyrecognition.com

In final, mult asteptatul Saur3 ar urma sa aiba o versiune dotata cu un aruncator calibrul 120mm dar deocamdata in singura imagine disponibila (si aceasta a unei machete) pare sa fie dotat cu un aruncator 81mm, judecand dupa dimensiuni (orice informatie aditionala este binevenita).

Lipsa mecanismului de incarcare semi-automata pe la gura tevii poate indica fie ca s-a optat pentru un alt mod de incarcare (poate similar cu 2B9 Vasilek) fie ca arma respectiva nu este un aruncator.

Machetele Saur3 si Saur2, avand aceeasi turela misterioasa cu un (presupus) aruncator de bombe calibrul 81mm.

 

Saur - Sursa: www.semperfidelis.ro

Saur - Sursa: www.semperfidelis.ro

Surse:

www.prooptica.ro/inovare/sacf/prezentare.htm

www.amcsit.ro/main/index.php?&we=module.guest3.evaluareaActivitatii.monitorizare&wf=handler&handler=aList&p=prooptica

articles.janes.com/articles/International-Defence-Review-2010/Romania-develops-81-mm-SP-mortar.html

www.certex.ro/Autoevaluare/SC%20UTI%20Defense%20&%20Security%20Engineering%20SA%20-%20Bucuresti.pdf

WW

www.semperfidelis.ro/e107_plugins/autogallery/autogallery.php?show=EXPOMIL%202009%2FALBUM%20-%20IONICAF&start=16

www.armyrecognition.com/?Itemid=109&option=com_ebygallery&limitstart=60&pic=tan_rn-94_81mm_mortar_carrier_wheeled_armoured_vehicle_expomil_2009_001.jpg&path=Expomil_2009_International_Defense_Exhibition&task=show&sw=1600

www.semperfidelis.ro/e107_plugins/autogallery/Gallery/BSDA%202010%20-%20album%20SPK/Imagine0911.jpg

 

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “Artileria romana : viitorul aruncatoarelor de bombe”

  1. […] 82mm montate pe TABC-79, care ar avea de beneficiat de pe urma unui sistem automat de pozitionare (Viitorul aruncatoarelor de bombe), a incarcarii automate sau a reducerii fortei de […]

  2. […] generalizare la nivel international a primului episod, o revolutie in domeniu lasandu-se de mult timp […]

  3. […] Este vorba de aruncatorul de 81mm destinat a fi montat pe transportoarele blindate, un rezultat intermediar al eforturilor depuse de Electromecanica Ploiesti si partenerii sai in cadrul unui proiect prezentat deja aici. […]

  4. […] Este vorba de aruncatorul de 81mm destinat a fi montat pe transportoarele blindate, un rezultat intermediar al eforturilor depuse de Electromecanica Ploiesti si partenerii sai in cadrul unui proiect prezentat deja aici. […]

  5. […] Echipamentele necesare orientarii precise a piesei de artilerie pe directia tintei ar putea avea ca baza rezultatele obtinute deja in cadrul proiectului similar privind aruncatoarele de bombe. […]

  6. […] Proiect al Pro Optica in cooperare cu Azimuth (Israel): ”Subsistem modularizat de conducere şi coordonare a focului pentru aruncatoare calibru 120/82 autopr…”. […]

  7. […] deci la prima iubire, aruncatorul de bombe Cardom, ca la Elbit SPEAR nu putem spera. Asta desi exista un proiect romanesc ramas la stadiul de demonstrator. De unde se vede ca nici UTI nu mai e ce-a […]