START-1M: mama sigura, tata incert

START 1M - Sursa: Cer Senin, RoAF

START 1M - Sursa: Cer Senin, RoAF

 

Daca in privinta producatorului roman al radarului START 1M avem informatii precise, el fiind societatea Electronica Industriala, dupa 1989 SC ELPROF SA, despre componentele principale, care nu erau produse in tara la acea data, nu se stie sigur decat ca erau de provenienta MARCONI, Marea Britanie.

Cum majoritatea solutiilor contructive si a performantelor rezultate depind tocmai de aceste componente de import, ar fi important de identificat mai exact tipul radarului MARCONI folosit ca “donator”.

Un prim pas ar fi descrierea START 1M asa cum apare in arhiva Jane’s: radar mobil operand in banda E/F, cu frecventa centrala de 3GHz,  avand rolul de detectie a tintelor la joasa altitudine si gap filler.

Consultand descrierea radarelor MARCONI din aceeasi arhiva, se poate observa asemanarea cu un membru al familiei S700, mai precis  S711, un radar cu raza scurta si medie de detectie pentru descoperirea tintelor la altitudini mici si rol de gap filler, operand in banda E/F , cu un reflector parabolic de mare performanta din compozite de carbon cu apertura/deschiderea de 5m si antena horn.

Antena poate fi ridicata la 20m inaltime cu ajutorul unui catarg hidraulic pentru depasirea obstacolelor apropiate.

Tatal si fratele vitreg

Pentru a face o comparatie vizuala intre START 1M si  S711, avand in vedere ca imaginile disponibile cu radarul MARCONI nu au o rezolutie prea buna, am luat ca referinta un derivat al S711 din Africa de Sud, Reutech Tactical Mobile Radar (TMR). TMR este folosit in rol de radar tactic cu raza medie de actiune cu o raza de detectie de 64nm (118km) la 15rpm sau 100nm (185km) la 7.5rpm.

 

Reutech TMR - Sursa: www.af.mil.za

Reutech TMR - Sursa: www.af.mil.za

 

Plessey Marconi TMR1 - Sursa: Wikipedia

Plessey Marconi TMR1 - Sursa: Wikipedia

 

Reutech TMR - Sursa: www.defenceweb.co.za

Reutech TMR - Sursa: www.defenceweb.co.za

 

Antena START 1M - Sursa: Compozite Brasov

Antena START 1M - Sursa: Compozite Brasov

Diferentele exterioare care se pot remarca ar fi forma reflectorului parabolic, plasamentul antenei IFF si forma catargului telescopic, o explicatie ar putea fi ca aceste componente au fost proiectate si produse in tara.

Desi exista foarte multe similaritati intre cele doua statii radar, fara o confirmare oficiala paternitatea START 1M ramane deocamdata incerta.

 

Surse:

www.roaf.ro/ro/cer_senin/arhiva/2004/Nr.4.pdf

http://articles.janes.com/articles/Janes-Radar-and-Electronic-Warfare-Systems/START-1M-Romania.html

http://articles.janes.com/articles/Janes-C4I-Systems/S700-series-mobile-radar-systems-United-Kingdom.html

http://articles.janes.com/articles/Janes-Radar-and-Electronic-Warfare-Systems/S711-tactical-radar-International.html

www.af.mil.za/publications/2007/ED4FINAL131207.pdf

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SAAF-Plessey_TMR-001.jpg

www.defenceweb.co.za/index.php?option=com_content&view=article&id=14441:saaf-keeps-tmr-current&catid=35:Aerospace&Itemid=107

http://compozitebv.ro/

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “START-1M: mama sigura, tata incert”

  1. […] HPIR (AN/MPQ-51), posibil a fi inlocuit cu Ericsson Giraffe/ similar cu radarul romanesc START-1M a carui dezvoltare ar putea fi relansata si finalizata […]