Pana la urma vor fi 12, adica doar un sfert din minimul necesar, si deja modernizate, deci industria romaneasca nu va putea contribui la contractul asta decat cu ceva lucrari de intretinere.
Si daca in pretul vehiculat este inclus, pe langa piesele de schimb, contractele de intretinere, armamentul, modernizarea baze(lor)i si antrenamentul pilotilor, atunci inseamna ca pregatirea nu se va face in SUA ci undeva in Europa, probabil chiar Portugalia. Pilotii nostri vor invata sa zboare cu F-16 dar nu sa si lupte.
Un lucru pozitiv este ca macar celulele vor veni pe gratis. Bogdaproste, sa fie primit!
Intrebarea ar fi, daca e sa cautam o oportunitate de a da de lucru industriei romanesti si a ne completa numarul de aparate, cu un cost ridicol de mic: mai aveti?
Adresata evident SUA, iar raspunsul ar putea fi pozitiv. Aparatele donate portughezilor au fost retrase din dotarea SUA in 1994, dar de atunci au mai iesit din circuit si alte Block 15 ADF, in principiu apartinand ANG.
Astfel, conform F-16.net, urmatoarele FS si-au trimis ADF-urile in conservare: 169 “Defenders of Freedom” (1995), 159 “FANG” (1995), 198 “Buccaneers” (1998), 114 “Eager Beavers” (1998) si 178 “Happy Hooligans” (2007).
Ar fi o tranzactie aproape identica cu cea facuta de Portugalia cu ani in urma: transferul celulelor din depozitele SUA cu titlu gratuit, achizitia de motoare si echipamente noi direct de la producatorii americani si modernizarea in tara la acelasi standard Block 20 MLU, eventual cu fabricarea locala a kit-urilor de structura.
La sfarsitul procesului ar trebui sa rezulte acelasi cost per avion, aproximativ EUR10mil, ca cel platit portughezilor dar de data asta angrenand industria noastra.
Nu numai ca nu putem ramane in continuare cu 12 MiG-uri dar nici nu trebuie acceptata vreo varianta din care sa rezulte mai putin de 48 de avioane.
Daca sunt Block 20 MLU, asta inseamna ca sunt practic niste prastii zburatoare, ca doar avion modern nu se poate numi. Putin mai bun decat Lancerul!
Vor fi cu siguranta MLU deci Block 20.
Sa nu exageram, F-16 MLU este peste Lancer la toate capitolele. In cele mai multe privinte este cu mult peste.
MLU/Block 20 este comparabil cu Block 50, cu exceptia radarului, deci poate fi numit un avion modern, mai ales raportat la cat e dispusa Romania sa cheltuie cu ele.
[…] de plecare a articolului se afla inĀ “Oportunitati, episodul 2“, de pe Tehnomil.net, idee pe care m-am gandit sa o dezvolt in contextul standardului F-16V […]