Oportunitati, episodul 4

M46/84 155mm - Sursa: army-guide.com

M46/84 155mm – Sursa: army-guide.com

Avantajele standardizarii calibrelor tunurilor si obuzierelor de camp sint evidente atat timp cat utilizatorul se limiteaza la unul dintre cele doua mari sisteme existente pe plan mondial: NATO, respectiv fosta URSS. Atunci cand se incearca insa trecerea de la un sistem la altul este nevoie de obicei de schimbarea completa a sistemelor de artilerie, operatie foarte costisitoare,  care suplimenteaza nota de plata a schimbarii stocurilor de munitie.

Un mod de a reduce costurile ar fi conversia pieselor de artilerie intre cele doua sisteme, cu reutilizarea pe cat posibil a cat mai multor componente. Un exemplu recent este intentia Indiei de a trece de la calibrele Est la cele Vest si unul din proiectele studiate impreuna cu Soltam (Elbit) a fost conversia tunurilor sovietice M46 de 130mm la calibrul 155mm.

Tunul  rezultat a primit indicativul M-46S si a fost produs intr-un numar de 40 de exemplare, proiectul fiind oprit dupa un incident in care teava unui tun a explodat.

Performantele M-46S - Sursa: Indian Ordnance Factories

Performantele M-46S – Sursa: Indian Ordnance Factories

 

M-46S este rezultatul inlocuirii tevii calibrul 130mm cu una de calibrul 155/45mm, restul ansamblului necesitand modificari minore.

Ideea nu este insa noua, Iugoslavia scotand pe piata cu mai mult timp in urma un sistem similar sub indicativul M-46/84. La fel ca si in cazul proiectului israelian, singurul element schimbat este teava, restul componentelor fiind reutilizate. Unele surse il indica pe faimosul Gerald Bull ca fiind proiectantul  kitului de conversie. Iugoslavii au prezentat si un kit pentru conversia la calibrul 152mm (M-46/86), destinat tarilor care ar prefera sa foloseasca in continuare calibrele tip Est.

M-46/84 155mm - Sursa: jedsite.info

M-46/84 155mm – Sursa: jedsite.info

 

Un fapt si mai interesant este ca sistemul ATMOS 2000, produs de Soltam nu este limitat la obuzierele de 155mm, fiind capabil sa suporte si tunurile M-46 de calibru 130mm, nemodificate. Alte surse indica chiar posibilitatea ca ATROM sa fi folosit un hibrid intre M-46 si tunurile de 155mm de origine Soltam.

Avand in vedere existenta in stocuri a tunurilor romanesti de 130mm A412 (Md1982) fabricate dupa modelul chinezesc Type 59 dar altfel similare cu sovieticul M-46, s-ar intrevede oportunitatea de introduce in dotare ATROM pentru inceput in versiunea 130mm, la un pret considerabil mai mic decat cel necesar pentru achizitia versiunii actuale de 155mm, ce ar implica tunuri noi.

Ulterior, prin schimbarea tevii cu una de 155mm, ATROM 130mm ar putea fi adus la standardul NATO, comparabil cu originalul ATMOS 2000.  Intreg procesul poate fi executat pe etape ceea ce ar reduce impactul financiar.

Daca motivul pentru intarzierea (sau anularea) ATROM este legat de costul achizitiei tunurilor de fabricatie israeliana, atunci varianta cu tunurile romanesti de 130mm existente pe stoc ar putea fi o solutie pentru introducerea rapida in dotare a unui sistem extrem de necesar, modernizarea la standardul NATO de 155mm urmand a fi facuta ulterior.

In perioada dintre cele doua etape Armata Romana ar beneficia insa de un obuzier autopropulsat modern, echipament ce lipseste  in momentul de fata si care altfel nu ar aparea in dotare decat atunci cand vor fi eliberate fonduri pentru o achizitie de echipamente noi, extrem de improbabila in momentul de fata.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Oportunitati, episodul 4”

  1. Marius Z. says:

    doar ca tunurile de 130mm nu au fost scoase la licitatie in vara de catre MAPN/Romtehnica alaturi de turelele OWS25?
    S-au vandut?

    • admin says:

      E adevarat ca au fost scoase la licitatie dar poate mai e timp sa se razgandeasca.
      Pe de alta parte e foarte putin probabil sa fiu primul cu asemenea idei, probabil ca au cantarit deja optiunea asta si totusi au decis sa scape de ele. Nu stiu motivele dar s-ar putea sa fie intemeiate.

      Oricum, ideea cu 130mm era doar un exemplu si a plecat de la faptul ca se pare ca ATROM ar avea ceva elemente de la M-46 (nu am o confirmare din alte surse).Iar ATMOS 2000 ar suporta M-46.

      Dar principiul ramane acelasi pentru orice alt tun/obuzier mai avem prin dotare sau depozite (nu sint asa de multe):
      1. Sa se gaseasca un model care sa poata fi montat pe platforma ATROM dar si sa poate fi upgradat mai tarziu la 155mm.
      2. Intr-o prima faza sa le monteze asa cum sint acum, cu costuri relativ mici
      3. Intr-o faza ulterioara (desi am auzit asta de multe ori pana cum) sa se faca modernizarea la 155mm

      Chiar daca a doua faza ar fi intarziata foarte mult (ca la alte programe) tot am castiga o platforma SPH care lipseste in momentul de fata.

      Oricum, nu avem decat vreo 3 optiuni in momentul asta pentru un asemenea proiect: fie tunurile de 130mm de care am vb deja si le taiem de pe lista in cazul in care au fost deja vandute sau decizia de a le vinde e finala, fie obuzierele de 152mm fie tunurile-obuzier de 152mm (pe astea nu le-am prea vazut in pozele de la aplicatii, nu stiu motivele).

      Cum am spus mai sus, tunurile de 130mm erau ideale: aveau bataia cea mai lunga, erau suportate de ATROM si exista deja experienta in conversia la 155mm. Pentru orice altceva banuiesc ca trebuiesc modificari mai substantiale, deci bani mai multi.