Moartea domnului MEADS, episodul 5

O varianta a viitorului radar AESA al Patriot- Sursa: Raytheon via Jane's

O varianta a viitorului radar AESA al Patriot- Sursa: Raytheon via Jane’s

Lockheed Martin a confirmat ca este unul dintre producatorii care au raspuns la RFI-ul emis de Romania pentru achizitia unor sisteme de rachete anti-aeriene cu raza lunga de actiune.

Discutiile au vizat bineinteles MEADS, Romania fiind interesata de o solutie regionala iar sistemul respectiv aflandu-se in competitie pentru dotarea Poloniei.

Polonezii tocmai au amanat data anuntarii castigatorului cu un an, pentru sfarsitul lui 2015, “racind” astfel competitia iar daca Romania va incerca sa se sincronizeze cu Polonia, asa cum pare pana acum, inseamna ca urmatorii pasi s-ar putea sa fie mai lenti.

Pe de alta parte achizitia este destul de urgenta iar calendarul nu e batut in cuie insa Romania ar trebui sa gaseasca rapid fonduri serioase daca ar vrea sa deruleze procesul mai rapid.  De exemplu, polonezii vor avea de platit intre 3 si 5 miliarde de dolari, suma ce pare de domeniul fantasticului in cazul Romaniei.

In episodul precedent Raytheon incerca sa revina in competitia poloneza, ultima propunere este o solutie pentru corectarea uneia dintre cele mai mari probleme ale Patriot, prin comparatie cu SAMP/T sau MEADS si anume acoperirea limitata in azimut a radarului.
Este imaginat un nou radar AESA fix care ar urma sa acopere complet cele 360 de grade. Raytheon se bazeaza pe avantajele aduse de antenele fixe, fata de cele rotative ale celorlalti competitori insa, asa cum Lockheed Martin a punctat deja, solutia este deocamdata prezenta doar pe hartie si are nevoie de un numar de ani pentru a intra in productie.

Raytheon incearca sa depaseasca problema oferind industriei poloneze un rol in dezvoltarea noului radar dar asta s-ar putea sa nu fie de ajuns pentru a detrona MEADS din postura de favorit al competitiei.

Cel putin o veste buna pentru Raytheon si SM-6: US Navy a reusit cea mai lunga interceptie facuta vreodata, mai multe detalii despre testul efectuat luna aceasta putand fi citite aici.

SM-6 devine astfel cu acte in regula sistemul anti-aerian naval american cu cea mai mare raza de actiune. Din pacate, deocamdata nu exista nici o informatie referitoare la o varianta terestra.

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Moartea domnului MEADS, episodul 5”

  1. […] Romania versus Polonia in cadrul achizitiei de rachete sol-aer cu raza lunga de actiune […]