Efectul fluturelui rus, episodul 2

Leopard 2 cu noul tun de 130mm - Sursa: rheinmetall.com

Leopard 2 cu noul tun de 130mm – Sursa: rheinmetall.com

Rheinmetall va prezenta luna viitoare la Eurosatory tunul de 130mm la care lucreaza in prezent, anunta Jane’s.

Despre noul tun se cunosteau deja cateva informatii dezvaluite la inceputul anului insa anuntul este putin surprinzator. De exemplu, nu e clar daca va fi vorba de un demonstrator sau un mock-up. Avand in vedere ca germanii isi propuneau initial sa-l introduca in productie incepand cu 2025, fie proiectul e intr-un stadiu relativ incipient si va fi vorba de un model fie, daca va fi vorba de un prototip functional, atunci ramane un mister perioada lunga de industrializare, o alternativa fiind devansarea calendarului.

Dupa cum a fost anuntat initial, germanii planuiesc sa contracareze familia de blindate grele Armata printr-o abordare etapizata, initial prin imbunatatirea tunului de calibru 120mm (cresterea performantelor cu 20%), intr-o a doua faza urmand introducerea in fabricatie a noului tun de 130mm si a unei turele modificate a Leo2 capabile de a-l suporta (undeva in jur de 2025) si in final productia dupa 2030 a unui nou tanc aflat deocamdata in faza de concept, MGCS (Main Ground Combat System), proiect la care contribuie si Franta.

Calendarul arata poate un pic dezechilibrat, fiind greu de explicat cel putin perioada mare de dezvoltare a noului tun dar si aparenta suprapunere a modernizarii Leo2 la 130mm cu aparitia noului MGSC, planificate la momentul acesta sa se intample la doar 5 ani distanta, ocazie perfecta pentru o “optimizare” de costuri prin renuntarea la unul dintre cele doua programe.

O speculatie mai interesanta vizeaza rezultatul analizei performantelor Armata facute de specialistii occidentali, dezvaluit indirect prin masurile de contracarare planificate. Din dezvoltarea unui nou tun ce ar fi montat, cel putin initial, pe vechiul sasiu al Leo2, s-ar putea intelege ca ingrijorarea vine in principal din cresterea performantelor blindajului Armata si mai putin din imbunatatirile aduse tunului de origine sovietica de 125mm pe care T-14 il are deocamdata. E posibil deci sa se fi estimat ca actuala generatie de blindaje occidentale ar fi suficient de avansata sau de “modernizabila” pentru a raspunde amenintarii venite din parte modernizarii 125mm incorporata in T-14, altfel ar fi fost necesara schimbarea cat mai urgenta a sasiului Leo2, ceea ce nu se potriveste cu planurile germanilor.

Teoria ar veni ca o confirmare a unei stari de fapt cunoscute: inferioritatea 125mm comparativ cu 120mm. Daca 125mm arata la momentul aparitiei ca o arma suprema avand performante excelente pe hartie, in realitate s-a dovedit mai dificil de imbunatatit, mai ales la nivelul munitiei, fata de solutiile adoptate de armatele NATO. Pierderea cel putin a unui deceniu, daca nu mai mult, de dezvoltare nu a ajutat asa incat rezultatul e un sistem (tun+munitie) inferior celor vestice.

Bineinteles ca o comparatie tun vs tun e utila doar din punct de vedere tehnologic, in realitate mult mai importanta fiind comparatia performantelor 125mm vs blindajul tancurilor NATO si viceversa. Din abordarea germanilor, acestia par destul de confortabili cu blindajul actualului Leo2 sau mai bine spus, cu capacitatea acestuia de a fi imbunatatit in continuare relativ la amenintarea estimata.

E posibil ca acelasi rationament sa fie aplicat si lui M1 sau Leclerc deci, daca teoria s-ar confirma,  nu e de asteptat o schimbare abrupta de generatie pentru MBTurile vestice pana ce Armata nu ar primi un tun radical diferit.

 

Both comments and pings are currently closed.

21 Responses to “Efectul fluturelui rus, episodul 2”

  1. gsg9 says:

    Deci posibil ca se va face minimul, adica imbunatatirea performantelor tunului/munitiei de 120mm. Cu accentul pe “posibil”…

    Pt restul om vedea…

    Macaronarii is morti cu Ariete cu tot, criza economica

    Regatul arabo’pakistano’indian nu mai are nici ala planuri pt alte testoase, mai trag de Challengerul care este
    Si dupa aia probabil cumpara de la americani

    Republica Islamica GermaniSTAN condusa remotely de Erdogan de la ‘stambul mai are 200 de Leo2A6

    Emiratul Al’Pariji o sa mai modernizeze si 200 eclere cu vanilie si cu alea se merge mai departe

    Deci 4 sute astia doi

    De aici pt 200 de testoase germane (aia din Emirat nu stiu daca schimba tunul pe Leclerc, ca rusul trebe sa treaca mai intai prin Germanistan iara francezii daca nu’si pun retrovizoare mai mari pe Leclerc ca sa vada bine linia frontului se predau direct) o 9 turela cu un nou tun de 130 nu stiu daca merita costurile
    Adauga aici si pretul stocurilor de munitie

    Relativ la noul tanc franco-german 🙂 🙂 🙂

    Astia nu s’au inteles nici la avioane cand era pe timpul rasbelului racoros si erau bani pt asa ceva si erau oricum preconizate comenzi mult mai mari…

    Acuma sirienii din GermaniSTAN si beduinii din Al’Parizi au cu totul alte prioritati. Nu prea cred eu ca mai dezvolta astia tancuri, nici singurei nici impreuna

    In final peste 20 de ani or sa importe tancuri de la americani, ca si la avioane la fel 🙂

    Dupa aia vedem ce fac maidanezii cu Armata aia, cate or sa fie in stare sa fabrice in conditiile in care le cade economia si cu embargou tehnologic, astia din partea asta a gardului nu par a se stresa, probabil s’au facut analize si s’a ajuns la concluzia ca inca pot sta linistiti cu ce au. Pt inca 20 de ani 🙂 🙂

    Insa am auzit ca se apuca ai nostri sa faca un tanc cu blindaje compozite si uraniu saracit, motor de 2000CP si turela cu tun de 155mm.
    Au in plan minim vreo 276 de bucati
    Si ca sa eficientizeze poate le vand ceva si sirienilor din GermaniSTAN sa aiba aia scule pt razboaiele interne intre factiunile arabe din diversele Landuri 🙂 🙂

    • admin says:

      Republica Federala Kebab tocmai a anuntat ca va cumpara 100 de Leo2 stocate “de industrie” (?!?!) – sursa – pentru un total de 320, dupa care vor fi modernizate. Alti bani, alta distractie – dar punctul asta e foarte important: fara comenzi continue, Rheinmetall, KMW sau Nexter mor. Asa cum s-a intamplat in cazul UK. The spice must flow cum ar veni. Nu stiu daca au cu adevarat nevoie de ele sau e doar un pretext pentru alte comenzi spre industrie. La francezi e la fel, mai degraba s-ar preda de cate doua ori pe zi decat sa le fie afectate locurile de munca.

      Iar daca tunul de 130mm va deveni un succes, poate ca va fi exportat, la cheie sau cu licenta, asa cum a fost cel de 120mm.

      Da, si eu am auzit ca UMB coopereaza cu KMW pentru un nou tanc 100% romanesc si e clar din RfI ca MApN-ul vrea tunul de 130mm care o sa fie gata exact in 2025, cum scrie in RfI, cand romanii isi vor da seama ca proiectul nu e fezabil.

      Nu stiu de uraniu saracit dar vor folosi blindaj saracit, clar. Asa tara, asa blindaj.

      • gsg9 says:

        “The German military has announced plans to bring 100 mothballed tanks back into service amid the ongoing conflict between Russia and the Ukraine”

        De la “planuri” pana la reparat si modernizat ragaliile e ceva cale de batut cu sandalele sirienilor…
        N’am citit de vreo miscare concreta, asa ca probabil au ramas in stadiul de planuri si oricum astia sunt mici copii pe langa noi la capitolul “planuri”

        De pastrat joburile, da, dar daca nu sunt bani investiti si nu vin comenzile de sute de tancuri degeaba se chinuie ei cu “pastratul”, si in general ca sa poata fi cat de cat sustenabila trebuie sa mai si exporte

        In ritmul asta toata industria de armament mueropeana o sa moara incetisor si singurii care vor mai dezvolta sisteme majore de arme vor fi americanii, rusii daca or mai avea bani/tehnologie dar aia sunt stresati si se vor agita in directia asta, evreii ajutati de americani, plus chinezii cu iPhoanele lor

        Macar germaniSTANul sta mai bine cu economia, are bani dar nu vrea sa’i cheltuie pe armament, mai bine face afaceri cu maidanezul, le ia gazul ieftin si le vinde VW

        In schimb aia din Emirat si daca ar vrea sa miste ceva nu prea sunt bani, ca ai mananca sindicatele si arabii asistati, socialismul asistat este expensive

        La armate de cate 200 de tancuri nu prea cred ca tenteaza afacerea, cred ca vor trage de fierataniile existente cu ceva upgradeuri pt inca 20 de ani si dupa aia or mai vedea ei, poate pica CCCPul a doua oara sau importa tancuri din US sau se unesc cu CCCPul sau renunta la tancuri si raman cu blindate usoare cu turela + alte sisteme de arme

        • admin says:

          E si asta un viitor posibil insa when push comes to shove cam toti astia cad in picioare, sa nu-i plangem prea tare. Daca francezii, italienii si spaniolii nu au bani, nu-i nici o problema, ca au germanii. Nu e nevoie de nici un imprumut ci doar de masuri de stimulare a economiei, parca asa le zice adica elicopteru’ lu’ Draghi care va cara, relativ discret, bani dintr-o parte in alta oricum nu se prinde nimeni totul e legal, nothing to see here, move along.
          Chiar si United Kingdom of India and Pakistan isi va rupe din bonusurile din City ca sa nu pice de fraieri in fata francezilor. Ii vad perfect capabili sa repuna pe picioare productia de tancuri. Banii ca banii dar onoarea trebe reperata. Mai ales ca dupa blocurile gri sta BAE, tot ce trebuie sa faci e sa le arati un cec si iti construiesc ce vrei tu. Trebuie sa traiasca si BAE, nu numai KMW si Nexter.

          PS. Ref la germanii cu planurile pentru Leo2, eu nu m-as indoi prea mult de ele. Cand germanii au un plan, calca pe cadavre ca sa-l indeplineasca. Cateodata la propriu.

          • Marius Z. says:

            Probabil ca germanii vor evolua Leo2 in curtea lor, in timp ce francezii vor trage de Leclerc la modernizare(e cel mai modern tanc occidental, totusi), acesta fiind conceput ca la nevoie sa primeasca chiar si un tun cal. 140mm.

            Deci sanse mici in anii urmatori pentru un proiect comun franco-german… cele 2 parti fiind putin cam prea defazate in ceea ce priveste varsta tancurilor actualmente in uz dar si in cerinte.

            Cat despre noi, nu prea intrevad acum vreo solutie autohtona, ci mai probabil o carpeala de second-hand-uri de import, la cat ne-o lasa producatorul sau donatorul lor sa facem pe ele, cu tehnologia lui.

          • gsg9 says:

            @admin

            Poa sa vreie BAE ce’o vrea, pentru numere din astea ridicole gen 100-200 de bucati nu cred ca se mai apuca indo-paki din Regat sa mai dezvolte un tank, costa prea mult pt ce cantitati medicinale vor ei sa cumpere, cel mult vor face ceva american sub licenta, pe modelul AgustaWestland Apache, ca nici pt Apache n’au fabricat ei singuri o alternativa, nici F35B, se multumesc sa se bage la componente

            Ailalti can go either way, insa deocamdata emiratul e in criza si cu armata pe strazi, germanistanul are bani dar o freaca hipsterist cu pace si drepturile refugiatilor, polacii se mai streseaza dar nu cred ca or sa finanteze un nou tank german, macaronarii nu prea au nevoie si e criza, spaniolii la fel, grecii ar mai cumpara vreo cateva sute dar nu cred ca le mai dau pe credit:)

            Deci daca nu se aduna tontzi sa puna la bataie banii pt o comanda ferma de 800-1000 de tancuri si sa nu faca ca la EF, unii sa se retraga si sa’si faca tancul propriu iara ailalti sa tot reduca comenzile, vedem ce s’o alege de planurile lor marete

            Si nemtii aia care calcau pe cadavre cu planurile in gura or cam murit sau sunt foarte batrani, acuma tinerii hipsteristi de origine germanica sunt anti’armata/inarmare iara turcii, sirienii, rusii si ce’o mai misuna pe acolo sunt mai relaxati

            • admin says:

              Pai cam asta e chestia ca nu cred ca planurile germanilor sint facute de hipsteretul din strada ci de industrie si astia inca isi urmaresc scopurile, adica profitul. Si o conditie esentiala pentru profit e sa ai comenzi (cu exceptia Ro unde poti sa vinzi terenul de sub fabrica si sa raportezi “profit”). Nu o sa prea conteze ce vrea strada ca nici la ei nu se uita nimeni in gura lor.

              Pentru UK varianta producerii unui viitor tanc american ar fi interesanta dar despre asta nu se prea vorbeste acum. Va veni un moment – si eu zic ca asta va fi cand rusii vor reusi sa puna un tun mai de Doame-ajuta pe Armata – cand toti vor vrea un tanc nou. Si s-ar putea sa fie foarte sincronizati. Chiar daca nu vor coopera direct, probabil ca anumite componente vor fi comune. Din nou, nu ma bazez pe opinia publica/politicieni/etc ci pe interesele industriei: deja ai firme ca BAE sau GDLS care joaca pe ambele maluri ale Atlanticului si pentru ei “cooperarea” – adica toata lumea sa comande cam acelasi lucru, cu vopsea diferita – are sens, costuri mici si profituri mari.

              Ar trebui sa invete de pe urma EF-ului. Si nu ca programe izolationiste gen Rafale la fel de esuate ar fi the way to go.

  2. Marius Z. says:

    Poate unii, amatori de chestii mai ieftine, ar trebui sa incerce si un calibru >130mm + autoloader in ceva gen STRV-103 (poate cu un mic grad de mobilitate transversala/elevatie a tunului + stabilizare, care sa faca posibila si tragerea din mers), bine protejat, cu 2 turele telecomandate de cal. mai mic, eventual cu un lansator de rachete AT/anti-infanterie pe una dintre ele… un fel de tun de asalt, cu capacitati antitanc dar si IFV.
    Si bineinteles, capacitate de a trage la nevoie si proiectile ghidate la + 8km (pe teava sau cu lansatorul de rachete).

    Dar probabil nu e momentul 🙂

    • admin says:

      Clar ca nu e momentul acum, ca a trecut de prin anii ’70. Suedezii au renuntat la -103 pentru Leo2, nimeni altcineva nu a mai pornit un proiect similar deci dezavantajele sint mai mari decat avantajele, case closed.

      Poate ca masina de suport infanterie ar avea o sansa dar pentru asta nu-ti trebe neaparat tun anti-tanc. Un tun scurt de calibru mare plus rachete AT ar fi o chestie dar nici asta nu a fost dezvoltat in ultimul timp deci nu e un concept considerat viabil.

  3. Cezar says:

    Tunul nostru de pe TR85M1, de 100 mm, e acelasi de pe TR85 Classic, sau are ceva imbunatatieri? Iar cel de pe TR125, de 120, e la fel de ‘varza’ ca cel sovietic sau i-au fost aduse ceva imbunatatieri?

    • admin says:

      Diferentele intre tunul de 100mm tractat si cel de pe tanc sint minore, performantele balistice ar trebui sa fie acelasi.

      Cel de 125mm, de pe TR125 era cel mai probabil inferior versiunii rusesti. Romania a trebuit sa se bazeze pe ajutorul chinezilor pentru fabricarea tunurilor si obuzierelor de la Resita iar China era la randul ei mai putin avansata ca URSS in domeniul asta.
      In plus, chiar daca s-ar fi luat licenta direct de la rusi, ca orice lucru copiat, primele exemplare nu ies la fel ca originalul fiind nevoie de un timp pana cand procesul de fabricatie se pune la punct si se ating parametrii originalului. Tunul romanesc de 125mm nu a avut acest timp, fiind fabricate doar cateva exemplare. E de discutat daca ar fi putut ajunge vreodata la peformante egale cu cele ale 125-ului rusesc, avand in vedere diferenta tehnologica. Poate cu ajutor strain dupa ’90.

      • Cezar says:

        Sa inteleg ca daca pana la urma se va ajunge la un nou tanc al UMB, fie si in colaborare cu KMW sau altcineva, ne trebuie ori licenta pentru tun, ori import!? Nu exista nicio solutie la Resita, nimic?

        • admin says:

          Nu are ce solutie sa existe, Romania nu a fabricat niciodata un tun de 120mm NATO. Trebuie un proiect nou ceea ce e complet aberant din punct de vedere economic, lasand la o parte faptul ca nu are cine sa-l faca, Romania nu a mai proiectat nimic asemanator de 25 de ani. Oamenii respectivi sint acum la pensie si tehnologia s-a schimbat de cand isi amintesc ei. Deci ramane licenta sau importul la cheie. Si licenta costa mult, ca e vorba de retehnologizarea Resitei, nu doar cumpararea desenelor tehnice.

          Daca ar fi vrut repornirea Resitei ar fi inceput cu obuzierele de 155mm ca alea par sa vina primele.

  4. Raptor says:

    Eh, nemtii si-au tras-o singuri acum 2-3 ani cand au blocat vanzarea de catre KMV a 6-800 tancuri catre sauditi pe motiv ca arabetii incalca drepturile omului, dar cand s-au vandut EF sau Tornado atunci n-au mai avut ceva de protestat ca parte in respectivele proiecte.

    • admin says:

      Se mai intampla sa-si dea si ei autogol. Las’ ca le vand americanii inca niste M1.

  5. Adrian says:

    Cica nemtii nu mai au bani la buget ca sa (ras)cumpere cele 100 de Leo 2 stocate. De modernizari si fantezii calibrul 130mm nici atat

    https://translate.google.com/translate?sl=pl&tl=en&js=y&prev=_t&hl=ro&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.defence24.pl%2F374039%2Cniemiecka-prasa-brak-funduszy-na-nowe-czolgi-dla-bundeswehry&edit-text=

    • admin says:

      Ma astept la o telenovela. Pariez ca in final isi vor rupe de la gura si vor gasi niste maruntis, ca pentru mariri de salarii au gasit bani. Cand se va intampla asta, greu de spus.

  6. […] Au promis un nou tun de 130mm si au venit cu el la Eurosatory 2016. […]