Archive for May, 2012

Artileria romana : viitorul aruncatoarelor de bombe

Dupa modernizarea lansatoarelor de rachete la standardul LAROM, urmatorul pas ar fi trebuit sa fie modernizarea artileriei clasice, prin cresterea puterii de foc, a preciziei si a mobilitatii obuzierelor si a aruncatoarelor de bombe.

Daca despre programului ATROM nu au mai aparut noutati de ceva timp si pare suspendat  din motive neclare inca, in privinta modernizarii aruncatoarelor Armata pare sa fi fost mai interesata si astfel au aparut o serie de proiecte noi.

Una dintre cele mai importante directii de dezvoltare este imbunatatirea preciziei si aici se remarca un proiect al Pro Optica in cooperare cu Azimuth (Israel): ”Subsistem modularizat de conducere şi coordonare a focului pentru aruncatoare calibru 120/82 autopropulsate”.

Continuare…

Razboiul electronic: misteriosul AZUR

Cumpararea in anii 1998-2001 de la firma israeliana Elta a unui sistem de razboi electronic pentru Armata Romana a generat un intreg scandal, argumentele contra mergand de la costul tranzactiei (50mil USD), considerat a fi prea mare, pana la lipsa unor capacitati cerute de Armata Romana.

In ciuda acestui scandal nu au iesit la iveala prea multe detalii tehnice, sistemul primind numele codificat AZUR si singura informatie suplimentara fiind ca ar mai fi doar in dotarea Elvetiei, dintre tarile europene.

Continuare…

Statie romaneasca de detectie si urmarire a satelitilor

Preocuparile legate de folosirea satelitilor in scopuri militare au precedat cu cativa ani buni lansarea Sputnik-ului.

Astfel, intre 1953 si 1956 RAND a fost contractata de USAF pentru cercetarea aplicatiilor militare ale satelitilor. Rezultatele studiului au indicat ca posibile misiuni militare recunoasterea fotografica, comunicatiile si cercetarea meteo.

Aprobat in 1956 WS-117L, sau Weapon System 117L, a devenit primul program spatial militar din lume iar lansarea Sputnikului in 1957 a accelerat eforturile in domeniu astfel ca SUA a lansat seria de sateliti de recunoastere fotografica Corona incepand cu 1959, ca rezultat al WS-117L, in timp ce URSS a lansat incepand cu 1962 satelitii de recunoastere Zenit2.

 Continuare... Continuare…

Variante pentru modernizarea fregatelor T22

Fregata Regele Ferdinand - Sursa: www.shipbucket.com

Fregata Regele Ferdinand - Sursa: www.shipbucket.com

 

Recent DpA anunta ca o prioritate lansarea in perioada urmatoare a procesului de modernizare a fregatelor T22, cu atribuirea contractelor in 2011-2012 si executarea lucrarilor efective din 2013.

Desi pana la aceasta data sint cunoscute foarte putine lucruri despre cerintele operationale sau lista scurta a firmelor invitate la licitatie, cred ca asta ar fi un moment bun de a re-deschide subiectul si a imagina cateva din variantele in care ar putea sa arate fregatele modernizate.

 

Scurta istorie a fregatelor Type 22

Fregatele Type 22 au fost proiectate la mijlocul anilor ’70 pentru a indeplini misiuni de escorta anti-submarin insa prin imbunatatiri succesive au evoluat la capacitatile unor fregate multi-rol.

Continuare…

Arme uitate: pistol romanesc necunoscut

Otel Rapid - Sursa: www.traditia-militara.ro

Otel Rapid - Sursa: www.traditia-militara.ro

 

Recent am gasit o referinta la un pistol romanesc complet necunoscut pana acum, cel putin mie, produs in foarte putine exemplare in anii 1943-1944 de o mica fabrica de piese metalice, “Otel Rapid” din Bucuresti.
Pistolul semi-automat functiona pe principiul Browning, recul scurt, avea calibrul de 9mm Parabelum si o capacitate a incarcatorului de 8 cartuse.

Desi rezultatele testelor ar fi fost bune, pistolul nu a mai apucat sa fie produs in serie iar exemplarele fabricate si documentatia tehnica s-au pierdut.
Mai multe despre istoria fabricii, caracteristicile tehnice si poze pe site-ul sursa:

Continuare…

Variantele SAM ale Romaniei: pseudo-analiza comparativa

Romania a initiat sau a fost aproape sa initieze de-a lungul timpului patru programe de achizitii in domeniul apararii antiaeriene: modernizarea rachetelor cu raza medie de actiune, cel mai avansat dintre ele dar care s-a oprit cu achizitia unor baterii HAWK ramase nemodernizate, programele SHORAD/VSHORAD abandonate in conditii neclare inainte de semnarea contractelor si achizitia de rachete cu raza lunga oprita la faza de intentie.

Explicatia cea mai simpla ar fi lipsa banilor dar exista si multe puncte care nu au fost lamurite cum ar fi motivul pentru care modernizarea bateriilor HAWK a batut pasul pe loc atatia ani sau motivul pentru care contractele pentru rachetele cu raza mica au fost anulate la extrem de putin timp dupa ce au fost redactate, fiind mai greu de crezut ca taierea finantarii a fost o surpriza intervenita brusc.

Oricare ar fi explicatiile problema a ramas si s-a acutizat pe masura trecerii timpului, odata cu expirarea duratei de viata a tehnicii sovietice care a fost fie retrasa complet din dotare (S-15 Neva) fie revitalizata insa fara modernizari majore.

Continuare…

Sisteme AA si ABM: Scutul Polono-Roman

UTI Romania si Bumar Polonia au semnat un acord de cooperare privind dezvoltarea de sisteme de aparare anti-aeriene si anti-racheta in cadrul conceptului “Shield of Poland” promovat de Bumar.
Acordul a fost semnat pe 5 Septembrie, cu ocazia expozitiei internationale de aparare MSPO 2011, in prezenta ministrilor de externe roman si polonez, Teodor Baconschi si Radoslaw Sikorski de catre presedintii UTI si Bumar, Tiberiu Urdareanu si Edward Nowak.

Sistemul propus de Bumar in cooperare cu MBDA, concureaza cu alti patru competitori care au raspuns unei cereri de specificatii tehnice pentru dotarea Poloniei cu un sistem integrat de aparare anti-aeriana si anti-racheta, trimisa la inceputul anului 2010.
Cele 4 propuneri rivale sint:
– Raytheon si Kongsberg (Patriot si NASAMS II)
– Raytheon si Rafael (Stunner si Spider)
– Diehl BGT (probabil IRIS-T SL/SLS sau LFK NG)
– Israel Aerospace Industry (probabil o varianta a Barak-8)
Continuare…

Rachete romanesti lansatoare de sateliti

Odata cu testarea cabinei viitorului supersonic IAR-111, cercetarea spatiala romaneasca a revenit in centrul atentiei.
Cred ca e important sa cunostem si “competitia” la ARCA IAR-111, provenita din zona institutelor de cercetare “traditionale” romanesti, in cursa pentru lansarea viitoarei generatii de mini sateliti romanesti.

Vector Lansare Sateliti

“Greii” cercetarii aerospatiale romanesti, Centrul de Cercetari pentru Aeronautica si Spatiu (CCAS) din cadrul Universitatii “Politehnica” Bucuresti in parteneriat cu Agentia Spatiala Romana (ROSA) si INCAS, au initiat incepand cu anul 2008 un program ce isi propune proiectarea unei rachete lansatoare de sateliti.

Continuare…

Viitorul LAROM

LAROM

LAROM - Sursa: www.bsda.ro

 Voi incerca sa fac o trecere in revista a directiile posibile de dezvoltare a celui mai puternic sistem de lovire al Fortelor Terestre Romane, LAROM, asa cum apar din sursele publice.

Actualul LAROM este rezultatul unei cooperari cu firma israeliana IMI, care a conceput un pachet de modernizare a lansatoarelor de rachete clasice de provenienta sovietica GRAD, permitand pe langa cresterea preciziei tragerilor si lansarea rachetelor mai avansate de tipul LAR-160 (Light Artillery Rocket).
In varianta clasica, cu rachete de 122mm, raza de actiune este de 20km iar in varianta LAR Mk4, de 160mm, raza de actiune este de 45km. Recent, rachetele de 122mm au fost upgradate cu motoare din import, raza de actiune dublandu-se, pana la 40km.
Toate acestea sint rachete nedirijate, cele de 122mm fiind stabilizate aerodinamic iar cele de 160mm prin rotatie insa LAROM poate folosi si varianta dirijata a LAR-160, AccuLAR.  Continuare…