Archive for June, 2012

Lista deschisa a rachetelor dirijate romanesti

A-90 – AA-1 Alkali, aer-aer, fascicol radar
A-91 – AA-2 Atoll, aer-aer, IR
A-901 – R-23R, aer-aer, radar semi-activ, proiect
A-911 – R-23T, aer-aer, IR, proiect
A-960 RAV-RS – AA-8 R-60, aer-aer, IR, proiect
A-94 – SA-7 Strela-2, sol-aer, IR
A-95 – SA-9 Strela-1, sol-aer, IR
A-921 – AS-7, aer-sol, radio
A-93 – proiect*
A-99 – proiect*
RATAL/RATLD Racheta antitanc autodirijata laser – proiect*
AT-3 Maliutka – antitanc, CLOS prin fir
STAR-80L LRDL – antitanc (posibil aer-sol), laser semi-activ

* – proiecte mentionate in lista de lucrari atasata unui CV impresionant, conf. dr. ing. Teodor-Viorel Chelaru. Tot acolo mai apare o informatie interesanta: existenta unui studiu tehnic de transformare a unei rachete 11D in racheta sol-sol.

HAWK XXI lanseaza ESSM

ESSM lansat din containerul NASAMS - Sursa: Kongsberg

ESSM lansat din containerul NASAMS - Sursa: Kongsberg

Prima lansare a unei rachete Raytheon ESSM (Evolved SeaSparrow Missile) dintr-o baterie HAWK XXI asupra unei tinte aeriene a fost executata la sfarsitul lunii Mai in poligonul Andoya, Norvegia, au anuntat co-producatorii sistemului, Kongsberg respectiv Raytheon.

Bateria a avut in componenta un centru de conducere al focului (FDC) si un lansator NASAMS de provenienta Kongsberg precum si un radar AN/MPQ-64F1 Sentinel, un director High Power Illuminator (HPI) si racheta ESSM, furnizate de Raytheon.

Pana acum sistemul HAWK XXI, compus din radarul MPQ-64, FDC si HPI putea lansa fie rachetele cu raza medie de actiune HAWK, scoase din productie sau rachetele cu raza scurta SL-AMRAAM. Pe masura ce stocul de rachete HAWK se epuizeaza, bateriile HAWK-SLAMRAAM isi vad redusa raza de actiune la cea atinsa de componenta AMRAAM.

Continuare…

De nicaieri, spre niciunde

DpA a lansat recent o licitatie pentru sisteme de comanda, control si comunicatii pentru bateriile de rachete antiaeriene sub numele de “Sys C3 H&V- Sistem C3 pentru rachetele sol-aer”.

Obiectul licitatiei il constituie  6 x “Interfata de comanda-control-comunicatii pentru integrarea sistemului SA 2”  si 4  x “Sistem de comanda-control-comunicatii pentru sistemul Hawk PIP III R”.

Cu alte cuvinte, modernizam un sistem pe cale sa iasa din dotare si unul care nu este inca operational.

Sursa.

 

AAM-4B: prima racheta aer-aer auto-ghidata cu radar AESA

Mitsubishi AAM-4 - Sursa: Wikipedia

Mitsubishi AAM-4 - Sursa: Wikipedia

Dupa ce au fost primii care au introdus in dotarea unui avion de lupta operational un radar de tip AESA, J/APG-1 instalat pe Mitsubishi F2, japonezii sint acum si primii care instaleaza un radar AESA miniaturizat pe o racheta aer-aer.

AAM-4 a fost initial conceputa pentru a inlocui in dotare rachetele AIM-7 Sparrow, produse sub licenta desi Japonia a achizitionat si AMRAAM. Nu se stie data la care varianta initiala AAM-4 a intrat in serviciu, unele surse indicand 1999, insa nu pare a fi prezenta intr-un numar semnificativ in dotare dupa cum nici AMRAAM nu a fost cumparat intr-un numar suficient pentru a inlocui rachetele Sparrow din inventar.  Continuare…

SECRIS, primul AUV (Autonomous Underwater Vehicle) romanesc

SECRIS UAV - Sursa: www.national-magazin.ro

SECRIS AUV - Sursa: www.national-magazin.ro

In cadrul Salonului Internaţional de Invenţii, Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologii Noi „Inventika 2011“ a fost prezentat primul AUV romanesc cunoscut sub acronimul SECRIS: sistem pentru detecţia, clasificarea şi identificarea factorilor subacvatici locali generatori de riscuri de securitate.

Proiectul a fost finantat printr-un grant de cercetare prin programul Parteneriate coordonat de CNMP (actualul UEFISCDI) din anul 2008.

Proiectul a fost condus de Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Fortele Navale avand ca parteneri Universitatea  Nationala de Aparare,  SC EEI ELTEX, Directia Hidrografica Maritima, Agentia Spatiala Romana si SC Digital Bit SRL.

Ca misiuni posibile sint enumerate: desfăsurarea de studii si inspectii hidrografice, localizarea si cartografierea zonelor cu epave,  monitorizare zone marine protejate,  operatiuni de căutare si salvare, simularea amprentei platformelor de tip submarin în misiuni de antrenament pentru lupta antisubmarin, cercetarea-dezvoltarea si experimentarea de senzori subacvatici.

Continuare…

AK: inapoi in viitor

Pusca de asalt Cugir, BSDA 2012 - Sursa: ziarul Unirea

Pusca de asalt Cugir, BSDA 2012 - Sursa: ziarul Unirea

Unul din obiectivele proiectelor de modernizare ale AK este cresterea preciziei prin montarea de dispozitive de ochire optice pe capacul cutiei mecanismelor.

Problema intalnita la versiunile curente ale AK este ca modul de prindere si constructia capacului nu garanteaza o geometrie stabila in raport cu teava, piesa in cauza fiind proiectata pentru asigurarea unei demontari usoare a armei si un cost redus, nu si pentru a suporta o parte din dispozitivul de ochire fie mecanic sau optic.

In aceste conditii nu este surprinzator ca atat Izhmash AK 12 cat si arma de asalt prezentata recent la BSDA 2012 de UM Cugir prezinta solutii similare, mai precis ranforsare si un nou mod de prindere al capacului. Astfel se permite montarea unei sine Picatinny  care ar suporta dispozitivele de ochire. Chiar daca nu e perfecta, solutia pare destul de ieftina si cu performante rezonabile.

O solutie mult mai buna vine insa din trecut, chiar de la parintele AK.

 

Continuare…

START-1M: mama sigura, tata incert

START 1M - Sursa: Cer Senin, RoAF

START 1M - Sursa: Cer Senin, RoAF

 

Daca in privinta producatorului roman al radarului START 1M avem informatii precise, el fiind societatea Electronica Industriala, dupa 1989 SC ELPROF SA, despre componentele principale, care nu erau produse in tara la acea data, nu se stie sigur decat ca erau de provenienta MARCONI, Marea Britanie.

Cum majoritatea solutiilor contructive si a performantelor rezultate depind tocmai de aceste componente de import, ar fi important de identificat mai exact tipul radarului MARCONI folosit ca “donator”.

Un prim pas ar fi descrierea START 1M asa cum apare in arhiva Jane’s: radar mobil operand in banda E/F, cu frecventa centrala de 3GHz,  avand rolul de detectie a tintelor la joasa altitudine si gap filler.

Consultand descrierea radarelor MARCONI din aceeasi arhiva, se poate observa asemanarea cu un membru al familiei S700, mai precis  S711, un radar cu raza scurta si medie de detectie pentru descoperirea tintelor la altitudini mici si rol de gap filler, operand in banda E/F , cu un reflector parabolic de mare performanta din compozite de carbon cu apertura/deschiderea de 5m si antena horn.

Antena poate fi ridicata la 20m inaltime cu ajutorul unui catarg hidraulic pentru depasirea obstacolelor apropiate.

Continuare…

IAR-93 canard

Odata cu inaintarea in varsta, lui IAR-93 i-au crescut niste “mustati”.

Sursa: romanian-spotters.forumer.ro

Sursa: romanian-spotters.forumer.ro

 

Sursa: www.proavion.ro

Sursa: www.proavion.ro

 

Sursa: forum.keypublishing.com

Sursa: forum.keypublishing.com

Continuare…

Aerostar modernizeaza SA-8

La finalul anului 2011 Aerostar a primit un contract pentru modernizarea sistemelor SA-8 sub numele de “Solutie interimara sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD, Sistem IFF mod 4 integrat pe masina de lupta SA-8”. Daca in ceea ce priveste sistemele IFF lucrurile sint destul de clare, acestea fiind listate in pachetul de  modernizare pentru care ACTTM cerea oferte anul trecut si Aerostar producea deja asemenea echipamente, mai ramane de descifra referinta criptica la sistemul integrat SHORAD-VSHORAD ca solutie interimara.

Cum SA-8 este clasificat ca SHORAD, asta ar putea insemna integrarea unui tip de rachete diferit pe aceeasi masina lansator, un concept asemanator cu ce s-a incercat pana acum cu Gepard sau TAB-79.

Surse:

http://licitatiipublice.clubafaceri.ro/licitatie/solutie-interimara-sistem-integrat-de-arme-shorad—vshorad-198668.html

www.acttm.ro/doc/RFIOSAro.pdf