Desi la un moment dat parea tras pe o linie moarta, unul dintre cele mai interesante proiecte de UAV romanesti, Argus XL, face acum parte dintr-un Sistem de Supraveghere si Recunoastere (SISUAR) complet dezvoltat de INAV Bucuresti.
Scopul proiectului este folosirea unei platforme UAV si a unei statii de sol pentru culegerea de imagini video in timp real in raza de acoperire radio directa (<200km) sau stocarea lor in afara acestei raze si transferul lor ulterior la sol.
Archive for July, 2012
UAV-uri romanesti: Argus XL merge inainte
Moartea domnului Meads
MEADS (Medium Extended Air Defense System) a fost conceput ca un inlocuitor pentru HAWK si Patriot, un sistem de aparare antiaeriana capabil sa distruga atat rachete balistice tactice cat si tinte clasice cum ar fi avioane, rachete de croaziera si UAV.
Cum s-a ajuns ca MEADS, odata cunoscut ca cel mai important program de cooperare transatlantica, sa fie de facto anulat si in pericol de a nu putea reutiliza o parte din tehnologia dezvoltata pana in acest moment, face o paralela stranie cu soarta dlui Lazarescu marcata de combinatia de lipsa de interes si de comunicare dintre cei implicati.
Scurta istorie
MEADS isi are originea la jumatatea anilor 1990 cand SUA, Italia si Germania au semnat un acord de intelegere pentru dezvoltarea inlocuitorului HAWK, bazat pe conceptul anterior Corps SAM. Franta, desi initial parte a consortiului, a iesit din program si s-a reorientat catre versiunea terestra a Aster, SAMP/T construita in cooperare cu Italia si care va inlocui bateriile HAWK franceze.
Urmasii lui IAR-99, fara finantare pentru cercetare PCCA
Ambele proiecte de cercetare pentru inlocuirea lui IAR-99 care au participat la competitia “Proiecte colaborative de cercetare aplicativa”, programul Parteneriate, au fost evaluate sub baremul minim de 85 de puncte si nu vor primi finantare prin acest program. Este vorba de proiectul Avioane Craiova “Pilot centric architecture for a single pilot operation capability in the cockpit” si cel al INCAS “Pre-Concept Research on a Light Advanced Training and Multifunctional Aircraft”, continuarea proiectului AMTA.
Nava pe perna de aer Tuuli T-2000
Proiectul finlandez al navei pe perna de aer Tuuli iese in evidenta in primul rand prin rolul neobisnuit pe care ar fi trebuit sa-l indeplineasca: nava rapida purtatoare de rachete ce trebuia sa inlocuiasca in serviciu vedetele OSA.
In mod obisnuit navele pe perna de aer sint utilizate mai ales ca nave de debarcare datorita capacitatii de a naviga atat pe apa cat si pe sol, terenuri mlastinoase sau banchize de gheata. O problema care le limiteaza utilitatea la un rol de nisa, foarte specializat, este autonomia redusa, mult mai mica fata de navele clasice de dimensiuni similare in principal din cauza consumului ridicat de combustibil, fusta flexibila trebuind sa fie mentinuta in permanenta umflata.
Finlandezii au avut insa nevoie de o clasa de nave de atac pentru apararea litoralului, capabile sa lanseze atacuri surpriza, bazate pe viteza si amprenta radar redusa dar care sa opereze si in conditiile in care suprafata apei este inghetata devenind impracticabila pentru o nava normala. Continuare…