Desi la un moment dat parea tras pe o linie moarta, unul dintre cele mai interesante proiecte de UAV romanesti, Argus XL, face acum parte dintr-un Sistem de Supraveghere si Recunoastere (SISUAR) complet dezvoltat de INAV Bucuresti.
Scopul proiectului este folosirea unei platforme UAV si a unei statii de sol pentru culegerea de imagini video in timp real in raza de acoperire radio directa (<200km) sau stocarea lor in afara acestei raze si transferul lor ulterior la sol.
Domeniile de utilizare sint misiunile de tip IMINT, detectarea si monitorizarea obiectivelor de interes, supravegherea frontierei precum si misiunile de cautare-salvare.
Conform cerintelor proiectului, componenta UAV a sistemului trebuie sa asigure o viteza maxima de 200km/h si o masa de decolare mai mica de 150kg, parametri care sint indepliniti de Argus XL.
La final, o comparatie intre Argus XL si echipamentul cel mai apropiat ca performante aflat (inca) in dotarea curenta a Armatei, AAI Shadow RQ-7 600:
Shadow 600 Argus XL
Lungime 4.79m 4.1m
Anvergura 6.83m 5m
Sarcina Utila 41kg 40kg
Greutate Maxima 265kg 140kg
Putere Motor 52CP 20CP
Viteza Maxima 200km/h 230km/h
Anduranta 12-14hr
Raza de actiune 200km
Conform Jane’s, aparatele Shadow romanesti au fost livrate ca parte a unei tranzactii in valoare de USD20mil si au fost dotate cu echipamente de origine Infametrics (camera video de zi + camera termoviziune).
Daca tinem cont de necesitatea achizitiei unor UAV-uri asemanatoare pentru refacerea stocului si de faptul ca este foarte probabil ca pretul actual al unui sistem complet Shadow 600 sa fi crescut fata de momentul achizitiei lotului initial, alternativa domestica Argus XL devine interesanta, atat timp cat si performantele sint comparabile.
Surse:
www.aaicorp.com/pdfs/shadow600_12-18-09bfinal.pdf
www.readabstracts.com/Business-international/Romania-takes-delivery-of-Shadow-600s-US-Army-tries-again-with-brigage-level-UAV.html
www.inav.ro/securitate_argus_xl.php