Archive for November, 2012

Din nou stratosferici

Eclipser 1 deasupra Australiei - Sursa: StiintaSiTehnica.com

Eclipser 1 deasupra Australiei – Sursa: StiintaSiTehnica.com

Ca o continuare a experimentelor reusite cu baloane de mare altitudine Stratospherium I & II, efectuate de pe teritoriul Romaniei, o echipa romano-australiana a lansat o noua misiune stratosferica pe data de 14 Noiembrie dintr-o locatie situata in Queensland, Australia.

Experimentul numit Eclipser 1 s-a desfasurat in timpul unei eclipse totale de soare iar altitudinea maxima atinsa a fost de 36,800m, superioara celei atinse in Romania de Stratospherium I (35,400m).
La proiect au cooperat din partea romana revista Stiinta&Tehnica, Agentia Spatiala Romana si clubul de radioamatori YO3KSR.

Mai multe informatii despre aceasta lansare precum si fotografii, pe site-ul StiintaSiTehnica.com

 

 

Ghici ciuperca cine-i

David's Sling / Stunner - Sursa: aviationweek.com

David’s Sling / Stunner – Sursa: aviationweek.com

Reuters anunta interesul unor clienti externi pentru sistemul anti-racheta “David’s Sling”, doua state din Balcani, fosti sateliti sovietici, fiind deja pe lista. Un fost oficial israelian leaga interesul celor doua state, ale caror nume nu au fost mentionate, de amenintarea prezentata de rachetele de croaziera ale Rusiei. “There’s a big bear next door that they want to keep away from their door.”

Interesant este faptul ca sint doua state balcanice ingrijorate de o potentiala amenintare rusa. Ceva nu iese la socoteala, una fiind in plus. E posibil ca dintr-o mica eroare de geografie sa fie inclusa aici si Polonia, “David’s Sling” fiind luat in calcul pentru viitorul sistem anti-aerian polonez.

Succesul inregistrat de “Iron Dome” a adus in centrul atentiei programul de aparare anti-racheta al Israelului. Celelalte componente ale acestuia sint interceptorul exoatmosferic Arrow 3, cel endoatmosferic Arrow 2 (deja intrat in dotare) si sistemul cu raza medie de actiune “David’s Sling”.  Acesta din urma a fost deja testat cu succes si intrarea in serviciu este asteptata pentru anul 2014.

“David’s Sling”, cunoscut si ca Stunner, este un sistem dezvoltat in cooperare de Rafael si Raytheon si foloseste un interceptor in doua trepte care isi distruge tintele folosind energia cinetica, fara ajutorul unei incarcaturi exploziva (hit-to-kill). Ca elemente originale foloseste un sistem de ghidare dual (IR + radar activ, posibil MMW) precum si un motor de mars multi-impuls.

In Israel, Stunner va inlocui rachetele anti-aeriene cu raza medie MIM-23 HAWK.

Desi Stunner este prezentat in mod ostentativ ca un sistem capabil sa loveasca (si) rachetele de croaziera, capacitatea sa principala, mult mai importanta, este indreptata impotriva rachetelor balistice cu raza medie, intre 70 si 300 de km, cum ar fi de exemplu SS-26 Iskander cu care rusii ameninta sa raspunda scutului american anti-racheta instalat in Polonia si Romania.

In other news: recent a avut loc o intalnire bilaterala romana-polona pe teme de securitate, mai multe detalii aici.

 

 

O mica minune

Iron Dome - Sursa: solveisraelsproblems.com

Iron Dome – Sursa: solveisraelsproblems.com

Vedeta incontestabila a ultimilor saptamani este sistemul antiracheta israelian Iron Dome.
Elementul de noutate adus de el nu este atat modul de utilizare, sisteme antiracheta fiind folosite cu succes in trecut, nici tintele angajate, sisteme C-RAM fiind de asemenea cunoscute de ceva vreme si nici macar rata foarte mare de succes atinsa inca de la prima utilizare reala, de circa 90% dupa unele surse.
Ce este cu adevarat uimitor este costul extrem de scazut cu care este obtinuta performanta de mai sus, apararea antiracheta fiind considerata unul din elementele cele mai complexe si mai scumpe din arsenalul conventional al unei armate.

Pretul unui baterii Iron Dome este evaluat undeva la circa USD55mil iar cel mai vehiculat pret al unui interceptor Tamir de circa USD50k.

Pentru a avea o perspectiva asupra sumei, trebuie spus ca pretul unei rachete aer-aer WVR este de cateva sute de mii de dolari iar a uneia BVR in jur de USD1mil. In zona apararii anti-racheta, desi nu este o comparatie exacta performantele fiind foarte diferite, PAC-3 costa undeva la USD3mil (versiunea MSE fiind mai scumpa).
Practic, cu Tamir se obtine o racheta C-RAM la pretul unei rachete tactice anti-tanc sau al unei rachete sol-aer lansate de pe umar, Stinger.
Modul in care a fost realizata aceasta performanta ramane cel mai putin cunoscut si discutat subiect.

Continuare…

Unde este vointa se gaseste si posibilitate

Nimrod - Sursa: militaryphotos.net

Nimrod – Sursa: militaryphotos.net

Unul dintre cele mai bizare proiecte aviatice ale Epocii de Aur a fost transformarea ROMBAC-ului in bombardier. Cat este legenda si cat adevar legat de presupusa tentativa de conversie ramane de investigat. Lasand la o parte discutia legata de utilitatea practica a unui asemenea aparat, ce conteaza este faptul ca industria romaneasca a considerat proiectul imposibil de executat tehnic. La o prima vedere instalarea unui compartiment pentru bombe in structura BAC 1-11 este un proiect nerealizabil avand in vedere pozitia joasa a aripilor care impiedica instalarea calei in cel mai logic loc posibil si instalarea in orice alta parte ar insemna modificarea semnificativa a centrului de greutate.

Continuare…

Armele lui Ion Mihaita

IM Arms ITM - Sursa: club443.ru

IM Arms ITM – Sursa: club443.ru

O familie de arme extrem de neobisnuite a fost proiectata de Ion Mihaita in anii ’90 in Cleveland, Ohio.
Seria cunoscuta ca ITM a fost produsa de IM Arms si a avut la baza doua concepte pentru care Ion Mihaita a primit patent de inventator.
Prima idee se refera la montarea a doua tevi suprapuse, alimentate separat prin doua incarcatoare, tragerea efectuandu-se prin intermediul unui singur tragaci si a unui mecanism selector.

Cele doua tevi au lungimi diferite, ansamblul fiind optimizat atat pentru lupta la distanta apropiata cat si pentru precizie la distanta mare.

Continuare…

Cu scut sau pe scut

Sursa: Wikipedia

Sursa: Wikipedia

Foarte pe scurt despre serviciul de Politie Aeriana al NATO:

“In peacetime, NATO Air Defence forces adopt a continuous, 24/7, Air Policing posture as a measure to preserve the integrity of Alliance Airspace. This posture uses appropriate Air Defence assets to provide a capability to respond to potential air threats by the identification of unknown airborne objects detected by the Air Surveillance system as well as to take appropriate follow-on measures if required.”

“When an unauthorised aircraft is detected within NATO Airspace, a Quick Reaction Alert Interceptor, QRA I aircraft takes off immediately via the respective Combined Air Operation Centre (CAOC) to visually identify the airframe.”

“These fighter aircraft can be launched immediately to intercept, interrogate and identify unknown airborne objects detected by the Air Surveillance and Control System.” Sursa: www.airn.nato.int

In cazul in care Romania se decide sa isi asigure serviciul de Politie Aeriana cu un avion de productie locala si nu este inca clar cum ar trebui sa arate, din descrierea misiunilor de mai sus reiese ca pentru un avion QRA(I) accentul este pus pe viteza, rata ascensionala si, in conditiile restrangerii numarului bazelor aeriene disponibile, pe raza de actiune. Exact punctele in care sufera cel mai mult actualul IAR-99, care ar fi caine surd la vanatoare.

 

A Tale of Two Cities: Craiova si Moreni

TBT 8x8 - Sursa: MApN, foto Valentin Ciobîrcă

TBT 8×8 – Sursa: MApN, foto Valentin Ciobîrcă

De ce avem un program national de interes strategic pentru transportorul blindat de trupe insa nu si pentru avionul de politie aeriana?

La prima vedere cele doua sint incomparabile mai ales prin prisma complexitatii si a costului de dezvoltare insa nu ar strica sa vedem si asemanarile.

In ceea ce priveste clientul, nevoia Armatei pentru ambele produse este clara: dotarea actuala este depasita atat moral cat si fizic, situatie in care se gasesc foarte multe din echipamentele din dotare. Urgenta este de asemenea evidenta, fiind subliniata in primul caz de experienta din Irak si Afganistan iar in cel de-al doilea de retragerea iminenta a unui numar semnificativ de MiG-uri 21 care nu vor putea fi inlocuite pe termen mediu, de unde necesitatea de a avea un avion capabil de misiuni de politie aeriana in completarea multirolului.

 

Continuare…