Soim I, UAV-ul produs de AFT si folosit ca tinta pentru tragerile aeriene a primit un frate mai mare numit, logic, Soim II.
Dimensional mai mare, are toti parametrii imbunatatiti fata de Soim I.
Mai multe informatii gasiti pe site-ul producatorului, AFT.
Incapacitatea industriei romanesti de a produce motoare de aviatie performante este deja o traditie ce dateaza de dinainte de al doilea razboi mondial. Mai recent, esecul IAR-95 si performantele limitate ale IAR-93 s-au datorat de asemenea lipsei unei alternative locale la importurile conditionate politic.
Elementul comun a fost dificultatea de a obtine motoare turboreactoare cu performante la zi, importul fiind se pare prea scump iar industria romaneasca neavand tehnologia si nici finantarea pentru a veni cu un produs autohton.
Perspectivele sumbre pentru dezvoltarea IAR-99 sau a unui inlocuitor sint deci cumva in logica lucrurilor. Fara o solutie de motorizare reala nu se poate face o proiectarea in detaliu a unui avion iar fara o perspectiva clara asupra cererii nimeni nu va investi in proiectarea unui turboreactor.
Chiar daca nu exista inca un efort sustinut coerent pentru proiectarea unui turboreactor modern romanesc, se inregistreaza totusi progrese semnificative in dezvoltarea tehnologiilor care la un moment dat pot fi folosite in acest scop.
Cel mai mare cosmar al unui pilot ambarcat pe un portavion este sa ramana prins intr-un avion care se scufunda, situatie intalnita fie in timpul decolarii, rezultat al unei probleme la motor, fie in timpul apuntarii.
In functie de circumstantele accidentului, avionul ar putea sa pluteasca o scurta perioada de timp, cupola putand fi deschisa iar pilotul avand posibilitatea de a iesi inotand dar, daca evenimentul se petrece destul de rapid, pilotul s-ar putea sa nu aiba nici macar ocazia de a se catapulta atunci cand inca se afla la suprafata apei. Odata ce avionul s-a scufundat, presiunea apei face imposibila orice tentativa de deschidere a cupolei si singura sansa de supravietuire devine o manevra cu adevarat extrema: catapultarea subacvatica.
Oricat ar parea de ciudata, manevra a fost folosita in realitate salvand viata unui numar de piloti. Un film foarte interesant arata chiar instructiunile primite de pilotii americani in cazul unui asemenea accident precum si o demonstratie. Una dintre instructiuni interzicea folosirea catapultarii la inaltimea minima, la momentul acela (1965) scaunele de catapultare neasigurand deschiderea parasutei sub o anumita altitudine, pilotii trebuind sa astepte ca avionul sa se fi scufundat inainte de a declansa procedura de catapultare. Probabil ca acum instructiunile s-au schimbat, catapultarea de la suprafata apei fiind totusi preferabila.
Principalele performante si caracteristici evaluate in general in cazul unui vehicul blindat sint grosimea si calitatea blindajului, viteza maxima, capacitatea de trecere, autonomia si, mai recent, protectia anti-mina. Am lasat in afara listei armamentul principal, capacitatea de transport si numarul de soldati ambarcati care sint specifice fiecarei clase de blindate.
Toate aceste elemente sint puse pe primul loc in cazul misiunilor de mentinere a pacii si a conflictelor de mica intensitate sau asimetrice insa devin secundare in cazul unui razboi clasic. Nici cel mai avansat blindaj compozit nu va rezista unei rachete antitanc moderne cu incarcatura de lupta dispusa in tandem, iar viteza maxima si performantele in teren accidentat nu vor fi nici ele de prea mare ajutor impotriva, de exemplu, unui elicopter de atac.
Supravietuirea blindatului va depinde de o componenta adesea trecuta cu vederea, acceptata ca atare pe lista dotarilor dar ale carei performante sint foarte rar discutate: sistemul de avertizare si protectie la iluminare radar si laser. Acesta ramane de obicei ultimul paravan in calea munitiilor antitanc moderne, capabile sa distruga blindajele tancurilor grele.
…romanesti.
Pratt & Whitney Canada is moving its all-new PW800 jet engine program into top gear three months after its official launch, stepping up design work and preparing for future production.
”If the 800 family does as well, P&WC’s going to make lots of money and the Canadian taxpayer might get a decent return on the former Technology Partnerships deal with the federal government several years ago,” said one industry analyst. Canada.com
Technology Partnerships Canada (TPC) was a special operating agency of Industry Canada with a mandate to provide funding support for strategic research and development (R&D), and demonstration projects that produced economic, social and environmental benefits to Canadians.
Imi doresc sa aud din partea unui Sef al SMG al Armatei Romane macar o prezentare la fel de inteligenta si un discurs la fel de articulat ca al lui Peter van Uhm, Chief of Defence, Netherlands, fie si doar in romana daca nu in engleza.
Un brevet de inventie depus la OSIM in 1990 ofera o ocazie rara de a afla mai multe despre cercetarea romaneasca in domeniul razboiului electronic, un domeniu care a fost mereu tratat cu mare discretie, mai ales inainte de 1989.
Brevetul “Procedeu si dispozitiv pentru crearea bruiajului intr-un sistem radioelectronic specializat” se refera la o modalitate de declansare a unei secvente de bruiaj eficienta in conditiile in care radarul advers variaza frecventa pulsurilor.