In razboiul ROSA vs. ARCA (citeste si “Competitia“) s-au mai facut cateva mutari.
Very small things cast very large shadows
Micul Goliat, pico sau nanosatelitul romanesc a carei misiune s-a sfarsit brusc imediat dupa lansare, continua sa faca valuri mari. In Jurnalul National a fost publicat un interviu cu seful ROSA referitor la misiunea esuata, postat prompt de ARCA pe pagina lor de Facebook.
ROSA a emis un drept la replica, acuzand Jurnalul National de prezentarea unor informatii gresite sau incomplete.
There’s gold in them hills
ARCA a fost selectata pentru testarea parasutelor pentru proiectul ESA ExoMars, partea romana contribuind cu doua baloane de mare altitudine, vehiculele de test si partea de comunicatii necesare pentru doua teste programate in anul 2013. Un articol publicat in Jurnalul National referitor la acest program, cu un pasaj interesant legat de cooperarea cu ROSA.
ROSA isi afirma insa contributia indirecta la succesul ARCA intr-un comunicat in care spune ca “Aderarea României la ESA este rezultatul multor ani de eforturi începute de ROSA încă din 1992 când România a fost una dintre primele ţări est-europene care a semnat un acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic. (…) Furnizorii români, printre care se pot număra și organizații nonguvernamentale, sunt invitați la licitațiile închise ale ESA doar datorită faptului că România a devenit stat-membru ESA.Orice finanțare obținută de la ESA sub forma unui contract face parte din cei 82 de milioane de euro investiți de România în ESA și care se reîntorc astfel în țară. Orice contract obținut de la ESA de un furnizor român este așadar plătit din bani publici.”
De remarcat ca Romania va avea de contribuit cu 85 de milioane de euro la bugetul ESA in urmatorii 7 ani. Tinand cont de modul in care ne-am scobit in …buzunar pentru cele 120 de milioane de euro destinate avionului multirol si cum a fost analizata pe toate partile aceasta decizie, este surprinzator cum o suma comparabila este deja programata a fi cheltuita pe o perioada aproape identica intr-o discretie totala.
Cum sa-ti dai cu tesla-n …cap
Un al treilea episod este legat de o competitie de proiecte de cercetare, citat din acelasi comunicat ROSA:
“În recentele competiții internaționale de la ESA, dar și naționale din cadrul Programului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR — Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată (Space Tehcnology and Advanced Research), această organizație nonguvernamentală a primit din partea evaluatorilor internaționali un punctaj sub minimum acceptabil pentru a primi finanțare. Dintre cele 117 proiecte depuse, cele patru proiecte ARCA s-au situat pe locurile 95, 104, 105 și 114 în urma evaluării. Lista punctajelor evaluatorilor străini pentru toate cele 117 proiecte depuse este disponibilă aici.”
Mai trebuie spus ca proiectele ARCA nu au intrat la finantare, lista proiectelor castigatoare putand fi consultata aici. La o analiza atenta reiese ca cele mai multe proiecte castigatoare au fost atribuite Institutului de Stiinte Spatiale (10 din cele 47).
Nimic deosebit pana aici doar ca ISS este unul dintre partenerii cei mai apropiati ai ROSA, o serie intreaga de proiecte desfasurandu-se in coordonarea ROSA cu participarea ISS, inclusiv deja celebrul Goliat. De asemenea Presedintele si CEO-ul ROSA, dl. Marius-Ioan Piso este si membru in comitetul stiintific al ISS.
Pentru a risipi orice indoiala referitoare la impartialitatea procesului de selectie a proiectelor sint deci necesare mai multe informatii legate de intreaga procedura. ROSA nu a publicat insa lista evaluatorilor sau criteriile de punctare ale proiectelor deci, deocamdata, nu ne ramane decat sa speculam pe baza rezultatelor finale, singurele date certe pe care le avem.
[…] atribuirii contractelor in cadrul programului STAR administrat de ROSA, descrisa pe scurt in “Razboiul stelelor, Imperiul contra-ataca“, revine in atentie. Problemele legate de atribuirea contractelor de cercetare se refera in […]