Archive for February, 2013

Dezmostenirea sovietica

PT-91 Twardy va avea un inlocuitor produs local - Sursa: Wikipedia.org

PT-91 Twardy va avea un inlocuitor produs local – Sursa: Wikipedia.org

In loc sa viseze la exporturi prin tari exotice de versiuni modernizate ale unui tanc, in cazul lor, inca vandabil, polonezii au recunoscut ca s-a ajuns la capatul dezvoltarii familiei T-72 si au demarat proiectul unui nou tanc autohton.

Pe 14 Februarie s-a constituit un consortiu de firme, condus de Bumar, care isi propune sa raspunda la interesul aratat de Ministerul Apararii pentru o platforma blindata senilata care sa serveasca ca baza pentru noul tanc polonez. Anuntul constituirii consortiului de firme si al demararii proiectului, poate fi gasit pe site-ul Bumar.

In locul lor, ROMARM ar fi respectat traditia si ar fi imaginat variante modernizate de PT-91 care sa fie proiectate si produse undeva prin 2030-2040.

 

Parteneriat strategic Romano-Polonez

Bumar a anuntat proiectele in care grupul polonez va investi cu prioritate in anul 2013. Printre ele, sistemele V/SHORAD Piorun si Błyskawica, rachete destinate a inlocui SA-7 si respectiv SA-8.

Deci Bumar progreseaza dar ce face UTI?

Desi a trecut mai mult de un an de la semnarea parteneriatului Bumar – UTI pentru dezvoltarea de sisteme AA cu raza scurta (“Sisteme AA si ABM: Scutul Polono-Roman“), nu au mai fost publicate noutati despre progresul proiectului.

Faptul ca nu a fost insa abandonat, ca multe alte initiative promitatoare din trecut, si s-ar afla inca in derulare, se subintelege dintr-un anunt al Patromil din Decembrie 2012:

“In cadrul parteneriatului strategic stabilit intre Romania si Polonia si al Acordului de colaborare semnat in 2003 de Asociatia PATROMIL si Camera Nationala Poloneza a Producatorilor de Tehnica Militara, a avut loc intalnirea de lucru intre conducerile executive ale celor doua asociatii, la ambasada Romaniei din Varsovia in data de 22 noiembrie 2012.Scopul principal al intalnirii este acela de a lansa un program regional de cooperare industriala intre cele doua industrii de aparare, folosind ca pilot acordul de colaborare semnat in septembrie 2011 de catre firmele UTI GRUP si BUMAR”

 

F-16 “Fighting Griffon”

Proiect F-16 canard - Sursa: Code One Magazine

Proiect F-16 canard – Sursa: Code One Magazine

Revista “Code One”, avand permisiunea Lockheed Martin de a cerceta unele proiecte arhivate ale firmei, a dezgropat o fila mai putin cunoscuta din istoria dezvoltarii lui F-16 “Fighting Falcon”.

In 1971 s-a aflat in studiu o configuratie alternativa, canard, pentru proiectul care va deveni F-16, intr-o vreme cand canardul nu ajunsese inca in mare voga. Interesanta este solutia tehnica a aripioarelor complet mobile, tinand cont ca la aceea data majoritatea avioanelor foloseau inca aripioare fixe, fiind practic aripi delta zburatoare.

Continuare…

Coreenii au idei trasnite

Hanwha 70mm - Sursa: militaryphotos.net

Hanwha 70mm – Sursa: militaryphotos.net

Sud-coreenii de la Hanwha au dezvoltat un mini-MLRS de 70mm cu 40 de lovituri destinat sprijinului fortelor terestre, folosind rachete PRND de tip Hydra lansate din elicoptere sau avioane de atac la sol. Pana aici nu e nimic extraordinar, chiar daca lansatoarele terestre de 70mm sint destul de rare, existand totusi cel putin inca doua exemple de produse similare: MKEK MAKSAM RA-7040 (Turcia)  si NDL-40/NPU-70 (Indonezia).

Elementul de noutate este constituit de tintele pe care MLRS-ul ar trebui sa le distruga, pe langa deja obisnuitele concentrari de trupe inamice, blindate usoare si vehicule de debarcare (importante in contextul coreean), lansatorul ar putea fi folosit si ca sistem AA contra elicopterelor si, probabil, a avioanelor care zboara cu viteza mica la altitudine joasa.

 

Continuare…

Cu ce vom inlocui batranul P-18?

Radar de mare distanta P-18 - Sursa: Wikipedia.org

Radar de mare distanta P-18 – Sursa: Wikipedia.org

Daca in privinta inlocuirii P-37 si PRV-13 decizia a fost luata cu ceva timp in urma si s-a mers pe o formula cu FPS-117 si TPS-79R, decizia inlocuirii radarelor mobile de mare distanta ale Romaniei a tot fost amanata, probabil in asteptarea unor timpuri mai bune.

ACTTM a emis insa de curand o cerere de informatii (RFI) in acest sens, semn ca momentul inlocuirii P-18 se apropie.

Cele mai importante cerinte prevazute in caietul de sarcini, subliniate in continuare, se refera la raza maxima teoretica de cel putin 400km si o inaltime de cel putin 30km, acoperirea in elevatie pentru tinte aeriene intre +20 si -6 grade si prezenta unui modul/canal special pentru urmarirea rachetelor balistice pana la o elevatie de +60 de grade. Performantele urmarite includ capacitatea de salt in frecventa intre cel putin 100 de frecvente distincte, urmarirea a cel putin 1500 de tinte simultan, o rata de scanare variabila de 6 si respectiv 12 rpm si detectia tintelor sa nu fie afectata de prezenta turbinelor eoliene. Radarul trebuie sa poate fi pozitionat pe amplasamente intre 0-3000m, ceea ce implica capacitatea de “look-down”, sa poata fi transportat pe camion sau intr-un singur C-130 si instalat in mai putin de 3 ore.

Fata de alte RFI-uri emise in trecut, identificarea favoritului prin simpla comparatie cu fisele tehnice ale principalilor concurenti de pe piata se dovedeste mult mai dificila in acest caz.

Continuare…