Archive for April, 2013

Bizonii reloaded

Bizon - Sursa: Wikipedia.org

Bizon – Sursa: Wikipedia.org

Ca un accident vazut cu incetinitorul, ne indreptam incet spre o solutie de avarie (“România, 12 avioane F-16 “portugheze”, din 2017“) criticabila din cel putin trei puncte de vedere:

– Numarul de avioane este doar un sfert din minimul acceptabil angajat la intrarea in NATO (48) si asta va avea un impact devastator asupra numarului de piloti si tehnicieni, asa cum am detaliat deja aici. Nu a fost identificata deocamdata o sursa de aparate pentru completarea efectivelor.

– Lipseste cu desavarsire orice discutie publica referitoare la modul si locatia in care se va face intretinerea avioanelor. Costul intretinerii si operativitatea reparatiilor vor face diferenta intre o flota functionala si una consemnata in hangare. S-a presupus din start ca intretinerea se va face in tara, la Aerostar sau Craiova, din singurul motiv ca acolo ar exista posibilitatea sa se faca asa ceva. Lipsesc insa orice fel de confirmari oficiale in directia asta. Logica economica indica drept improbabila deschiderea unui al treilea centru de reparatii P&W in regiune, dupa cele din Turcia si Polonia sau transferul tehnologic necesar intretinerii celulei, din cauza numarului mic de avioane. In cazul asta “Assumption is the mother of all fuck ups“.

Continuare…

UAV-uri romanesti: aplicatii

Hirrus UAV - Sursa: TeamNet.ro

Hirrus UAV – Sursa: TeamNet.ro

TeamNet International, compania care impreuna cu AFT a dezvoltat UAV-ul Hirrus, a organizat un concurs de selectie a celor mai bune idei de aplicatii a tehnologiei UAV, destinat studentilor, masteranzilor sau doctoranzilor. Castigatorii programului numit “Eye in the Sky” au primit posibilitatea de a folosi Hirrus pentru punerea in practica a aplicatiilor in cadrul proiectelor academice.

Asa cum era de asteptat, tinand cont de mediul de provenienta al concurentilor, ideile au fost suprinzatoare. Lista celor 7 proiecte castigatoare poate fi gasita pe site-ul TeamNet.

Continuare…

Oportunitati

Oportunitate - Sursa: UM Sadu

Oportunitate – Sursa: UM Sadu

Cererea de munitie pe piata Statelor Unite a explodat in Martie si cum oferta nu a putut tine pasul, s-a inregistrat o epuizare a stocurilor urmata de o crestere accentuata a preturilor si chiar o rationalizare (limite impuse cantitatii care putea fi cumparata intr-o singura tranzactie).

“Gun shops face massive ammunition shortage: Gun enthusiasts are buying firearms with unparalleled zeal. As a result, ammunition is in short supply nationwide.” Sursa: CNN

Una din explicatii ar fi spectrul introducerii unei legislatii mult mai restrictive in privinta controlului armelor si asta determina detinatorii de arme sa stocheze cantitati uriase de munitie.

“Gun dealers report shortages of ammunition: Retailers say much of the demand is from gun owners who are stockpiling in case certain weapons are banned.” Sursa: USA Today

Continuare…

Noutati ACTTM

Solutie tehnica TBT 8x8 - ACTTM.ro

Solutie tehnica TBT 8×8 – ACTTM.ro

Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare a publicat raportul aferent anului 2012.

Activitatile derulate, lista scurta si foarte selectiva:

-Stabilirea solutiei tehnice pentru TBT 8×8 si testarea in poligon a protectiei balistice la actiunea minelor
-Continuarea dezvoltarii mini-UAV SACT Boreal
-Testarea lunetei de ochire pe baza de termoviziune LOT-1
-Demararea proiectului Aerostat pentru Supraveghere Terestra (ceva inedit pentru Romania)

Continuare…

E pur si muove!

Conceptul Air Symphony - Sursa NUARB.ro

Conceptul Air Symphony – Sursa NUARB.ro

Avand in spate o puternica traditie aeronautica, Brasovul incepe sa atraga din ce in ce mai multe firme private din domeniu.

NUARB, o companie infiintata in urma cu doar doi ani de zile, este deja furnizor de servicii de inginerie aero pentru jucatori globali precum Premium Aerotec sau Fokker Engineering.

Mai mult, isi propune sa vina cu propriul produs, un avion ultrausor destinat zborului de agrement.Proiectul, numit Air Simphony, ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul anului.

Continuare…

Premiantii

Una calda si una rece de pe frontul promovarii produselor militare la export: Romania a avut un stand national la IDEX 2013, cel mai mare targ de profil din Orientul Mijlociu, desfasurat intre 17 si 21 Februarie la Abu Dhabi, Emiratele Unite.

Pe langa Romarm, Romtehnica si Patromil, organizatiile care nu ar trebui sa lipseasca de la nici o expozitie de specialitate, merita niste mentiuni speciale  doua grupuri de firme: primul grup este compus din filialele Romarm care au expus in nume propriu, Electromecanica Ploiesti si Uzina Mecanica Mija. In cazul lor este de premiat curajul de a face un pas in fata si de a iesi in afara “umbrelei” Romarm.

Al doilea grup de firme este cel al companiilor private care incep sa devina majoritare, macar sub aspectul prezentei la expozitii si poate chiar reprezentative prin prisma investitiilor in dezvoltare. Aici trebuie mentionate PRO Optica, AFT Design, Stimpex, Mirsand, MFA Mizil si Prod Stefano.

Continuare…

OPFOR: cunoaste-ti aproapele

In mod traditional politica externa a Rusiei fata de Europa Centrala si de Est este vazuta ca o expansiune continua, implacabila, moderata doar de accidentele de parcurs precum caderea comunismului insa gata a fi relansata odata ce conditiile o vor permite.

Desi pare a fi confirmata de experientele trecute, viziunea de mai sus nu explica nici motivatiile care stau la baza politicii externe ruse si nici limitarile ei sau punctele slabe. De asemenea lipseste o ierarhie a amenintarilor percepute de Rusia si astfel un indiciu asupra punctelor in care ei sint dispusi sa cedeze pentru a obtine un avans in zonele considerate prioritare.

Departe de a fi doar o discutie pur teoretica, o astfel de analiza poate fi utilizata, de exemplu in cazul nostru, pentru a intelege optiunile Rusiei in privinta Moldovei de Est, motivele pentru care Rusia nu a fortat inca independenta formala a Transnistriei sau pentru identificarea punctele vulnerabile care pot forta Rusia la negocieri.

Continuare…

Actori statali

Comunicatul de presa care face rezumatul discutiilor din ultimul CSAT a trecut aproape neobservat, probabil pentru ca nu contine nimic referitor la avioanele multirol. Ca o paranteza, asta ar fi ceva pozitiv daca ar insemna ca nu s-a ajuns la o intelegere rapida, in conditiile vanzatorului si negocierile continua, deci sint relativ serioase.

Revenind insa la comunicat, un pasaj sare din formula obisnuita a platitudinilor caldute: “O altă temă analizată în cadrul şedinţei Consiliului a constituit-o şi problematica ameninţărilor cibernetice la adresa României şi securitatea sistemelor informatice de interes naţional. S-a apreciat că în ultima perioadă aceste ameninţări s-au diversificat, devenind o opţiune tot mai atractivă pentru actorii statali sau nonstatali întrucât nu implică resurse foarte mari.

Continuare…

ARCA sesizeaza DNA impotriva ROSA

Ar fi cea mai buna pacaleala de 1 Aprilie insa anuntul postat pe pagina de Facebook a ARCA pare serios:
ARCA a introdus o acțiune penală la Direcția Naționlă Anticorupție împotriva Agenției Spațiale Române (ROSA), alături de alte trei acțiuni civile. Obiectul acțiunii penale îl constituie lipsa de transparență menită să ascundă incompetența și frauda în Programul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare – Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată STAR, precum și conflictele de interese și abuzurile în serviciu care au marcat această competiție.”

Deocamdata ROSA este in corzi si ar avea nevoie de o minune pentru a-si spala reputatia (a se citi transparenta totala in ceea ce priveste proiectele administrate si/sau un eveniment de mare impact cum ar fi o lansare reusita de balon, racheta, satelit, orice…).
Daca doua organizatii care rivalizeaza pentru aceeasi pozitie au aproximativ aceleasi rezultate practice insa una comunica extrem de mult iar cealalta aproape deloc, se expune unor scandaluri gen STAR si mai are si o tinichea legata de coada numita GOLIAT, nu e greu de ghicit cine va avea intaietate pana la urma, indiferent de potentialul tehnic real.

Continuare…

Discret

Pe 14 Martie Romania, alaturi de alte patru state (Canada, Danemarca, Olanda si Norvegia), a devenit membru fondator al “Multinational Cyber Defence Capability Development Project”, un program care isi propune dezvoltarea tehnicilor in domeniul securitatii cibernetice.

Programul se aliniaza conceptului “Smart Defense” si are suportul Agentiei NCI a NATO.

Anuntul oficial al lansarii proiectului poate fi gasit aici.

Exact la timp, avand in vedere cresterea accelerata a amenintarii cibernetice din ultima perioada, cel mai bun exemplu fiind atacul DDoS lansat saptamana trecuta asupra Spamhaus, considerat cel mai mare din istoria Internetului.

Exemple de atacuri in care tinta era Romania ar fi atacul de tip DNS poisoning asupra Google.ro sau incidentul anuntat recent de SRI.