A Tale of Two Cities: Cugir si Radom

Proiectul noii fabrici de arme din Radom - Sursa: msp.gov.pl

Proiectul noii fabrici de arme din Radom – Sursa: msp.gov.pl

O comparatie a evolutiei dupa 1989 a doi producatori de arme traditionali, Fabrica de Arme “Łucznik” din Radom si Uzina Mecanica din Cugir, cu accentul pus pe domeniul pistoalelor. Ambele societati sint inca detinute de grupuri industriale din proprietatea statului, Bumar in Polonia si Romarm in Romania.

Inceputul anilor ’90 a prins Romania si Polonia cu o situatie similara in ceea ce priveste dotarea cu pistoale a fortelor armate si ordine publica, constand in principal din copii mai mult sau mai putin fidele ale Walther PP: Carpati si Makarov in Romania, respectiv P-64 CZAK si P-83 Wanad in Polonia.

 

Walther PP - Sursa: Wikipedia.org

Walther PP – Sursa: Wikipedia.org

Pistol Carpați Md1974 - Sursa: Wikipedia.org

Pistol Carpați Md1974 – Sursa: Wikipedia.org

Pistol Makarov - Sursa: Wikipedia.org

Pistol Makarov – Sursa: Wikipedia.org

Pistol P-64 CZAK - Sursa: Wikipedia.org

Pistol P-64 CZAK – Sursa: Wikipedia.org

Pistol P-83 Wanad - Sursa: Wikipedia.org

Pistol P-83 Wanad – Sursa: Wikipedia.org

 

Necesitatea unei arme de serviciu mai puternice, pe de o parte, si alinierea la standardul din Vest, pe de alta, au condus la adoptarea calibrului 9x19mm si cum mecanismele derivate din Walther PP nu erau usor adaptabile la noul calibru, s-a cautat o solutie mecanica diferita.

 

Proiectul autohton

La mijlocul anilor ’90, fabrica din Radom a inscris MAG-95 in competitia pentru furnizarea noului pistol al Armatei poloneze. Desi apreciat de Armata, acesta nu se incadra in conditiile caietului de sarcini, fiind prea masiv si prea greu (aproximativ 1.100gr fata de limita maxima de 800gr). O versiune care folosea aluminiul pentru corpul pistolului a fost fabricata sub numele de MAG-98 insa aceasta depasea in continuare baremul cu 75gr (cel mai recent model este cunoscut ca MAG-08), dimensiunile ramanand aceleasi.

Pistol MAG-08 - Sursa: Wikipedia.org

Pistol MAG-08 – Sursa: Wikipedia.org

 

In consecinta, Armata a ales modelul concurent, WIST-94, proiectat de WITU (institul de cercetari al Armatei poloneze, omologul ACTTM) si produs de o firma mai putin cunoscuta, Prexer. Desi avea un principiu de functionare foarte similar cu MAG-95/98/08, inspirat de clasicul Browning HP (recul scurt si blocarea tevii in manson prin intermediul unor came frezate in partea superioara a tevii), avea o greutate de doar 740gr, in principal datorita folosirii unui material polimeric in constructia corpului.

Pistol Wist-94L - Sursa: Wikipedia.org

Pistol WIST-94L – Sursa: Wikipedia.org

 

Intrat in dotare spre sfarsitul anilor ’90, WIST-94 nu s-a bucurat de o primire prea entuziasta, modelului fiindu-i reprosata in principal fiabilitatea scazuta. De altfel, Politia poloneza a adoptat modele straine precum Glock sau Walther P99. Ca o ironie, MAG-98 a ajuns sa fie apreciat de utilizatorii civili pentru precizie, fiabilitate si durabilitate.

In Romania, in lipsa unei competitii formale, s-a adoptat direct o copie a pistolului israelian IMI Jericho, numita Model 95, o varianta modificata aparand ulterior sub numele de Model 2000. La fel ca MAG-95, Md.95 are un sistem de inzavorare inspirat de Browning HP si corpul din otel, rezultand o greutate apreciabila, de aproximativ 1.100gr (cu incarcatorul gol) pentru Md.95 respectiv 1.000gr pentru Md.2000.

Pistol Md.95 - Sursa: Wikipedia.org

Pistol Md.95 – Sursa: Wikipedia.org

Pistol Md.2000 - Sursa: Wikipedia.org

Pistol Md.2000 – Sursa: Wikipedia.org

 

Pe langa greutatea excesiva si finisajul de o calitate scazuta (aparent o problema intalnita des in productia din anii ’90), e interesant de remarcat o postare de pe un forum de specialitate (Politisti.ro) care reproseaza modelului romanesc tendinta de a bloca tuburile ejectate in fereastra mansonului, acesta fiind exact unul din punctele slabe care sint reprosate si lui WIST-94.

 

Importul de tehnologie

Dupa pierderea competitiei pentru dotarea Armatei, fabrica din Radom s-a orientat rapid spre o cooperare cu firma Walther al carui P99 a inceput sa fie produs sub licenta in Polonia, incepand initial cu asamblarea din componente importate si ajungandu-se pana la fabricarea tuturor pieselor metalice, corpul din polimer fiind importat din Germania. Politia poloneza l-a adoptat ca arma de serviciu, fiind la acea data cel mai mare utilizator al P99.

P99 este un produs ultra-modern care foloseste un mecanism simplificat de origine Browning aducand un plus de fiabilitate si o scadere a costurilor de fabricatie in ceea ce priveste uzinarea componentelor metalice. Pe baza modelului german, Radom a produs o versiune modificata numita P99 RAD , imbunatatirile regasindu-se apoi si la Walther PPQ.

Pistol P99 RAD - Sursa: Wikipedia.org

Pistol P99 RAD – Sursa: Wikipedia.org

 

Cum Armata poloneza a dat semne de nemultumire legate de WIST-94 si fabrica din Radom are acum experienta productiei unui pistol modern si a tehnologiilor de ultima ora, exista posibilitatea de a reintra in cursa pentru dotarea fortelor armate fie cu un model derivat din P99, fie cu un proiect complet nou.

Simtind probabil presiunea concurentei, Prexer a prezentat la randul ei o versiune evoluata a WIST-94, care adopta unele din solutiile gasite la modelele concurente, in principal blocarea tevii in fereastra mansonului si o decupare mai generoasa pentru aceasta din urma, menita a rezolva problema ejectarii dificile a tuburilor cartus.

Wist-94, noua vs. vechea versiune - Sursa: Altair.com.pl

Wist-94, noua vs. vechea versiune – Sursa: Altair.com.pl

Wist-94, diferente interne noua vs. vechea versiune - Sursa: Altair.com.pl

Wist-94, diferente interne noua vs. vechea versiune – Sursa: Altair.com.pl

 

La Cugir a existat o tentativa de colaborare cu renumita firma Glock, inceputa in 2005, dupa modelul polonez, prin asamblarea componentelor importate, intentia fiind de obtinere a integrarii complete insa productia a fost abandonata din motive neclare. O mare parte a pistoalelor din dotarea Politiei provine deci direct din import.

Glock 19 - Sursa: Wikipedia.org

Glock 19 – Sursa: Wikipedia.org

 

Jericho, sursa de inspiratie pentru Md.95/2000, a primit intre timp o varianta cu corp din material “plastic”, in incercarea de a rezolva problema greutatii insa modelul romanesc nu i-a urmat exemplul.

IMI Jericho corp din material polimeric - Sursa: Weapon.ge

IMI Jericho corp din material polimeric – Sursa: Weapon.ge

 

De asemenea, sistemul de inzavorare a Md.2000 nu pare sa fi evoluat spre forma moderna, simplificata, adoptata deja de toti producatorii majori. Lipsa concurentei isi spune probabil cuvantul in ceea ce priveste dezvoltarea mai lenta si neadoptarea solutiilor si tehnologiilor moderne care ar duce la cresterea fiabilitatii si scaderea pretului de productie.

 

Viitorul

Fabrica de Arme din Radom isi continua dezvoltarea si a anuntat inceputul unei investitii intr-o noua fabrica  programata sa inceapa productia in 2014. Fabrica va produce pistolul P99, pistolul automat PM-98,  pistoalele mitraliera Beryl si mini-Beryl precum si noua arma de asalt poloneza MSBS.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “A Tale of Two Cities: Cugir si Radom”

  1. […] nu fusese prevazut un al doilea episod pentru “A Tale of Two Cities: Cugir si Radom“, coincidenta face ca un articol aparut in Observatorul Militar sa fie continuarea […]

  2. […] nu fusese prevazut un al doilea episod pentru “A Tale of Two Cities: Cugir si Radom“, coincidenta face ca un articol aparut in Observatorul Militar sa fie continuarea […]

  3. […] de modernizare a industriei de aparare poloneze, de care am amintit in primul episod, inregistreaza progrese: noua uzina de armament LUCZNIK din Radom este […]

  4. […] cum am detaliat intr-un episod trecut alegerea s-a bazat mai mult pe criteriul greutatii reduse, MAG-98 – fabricat din aluminiu […]

  5. […] cum au ajuns polonezii sa fabrice P99 a fost descris deja aici, colaborarea cu firma Walther fiind un mare succes, in contrast cu esecul inregistrat de romani in […]