Nammo North Star: hibridul scandinav

Nammo North Star 1 si 2 - Sursa: NewSpaceWatch.com

Nammo North Star 1 si 2 – Sursa: NewSpaceWatch.com

Tehnologia motoarele racheta cu combustibili hibrizi mai face un pas spre prima liga a lansatoarelor spatiale.
Pana recent a fost folosita in practica doar de organizatiile private gen SpaceDev sau ARCA si de grupurile studentesti, marile companii consemnand conceptul in laboratoare.

Nammo Raufoss, unul dintre cei mai mari producatori de rachete europeni, a anuntat la inceputul anului planurile pentru o familie de rachete ce vor folosi motoare racheta hibride.
Familia va fi compusa din doua rachete sonda North Star 1 & 2, in doua trepte, si un lansator sub-orbital North Star Launch Vehicle, in trei trepte.

 

 

 

Nammo North Star Launch Vehicle - Sursa: NewSpaceWatch.com

Nammo North Star Launch Vehicle – Sursa: NewSpaceWatch.com

 

Etajele familiei North Star sint scalate plecand de la acelasi element de baza, simplificandu-se astfel la maximum intregul proiect.
Lansatorul sub-orbital este proiectat sa plaseze un nanosatelit de 10kg pe o orbita LEO de 350km altitudine, primul zbor fiind programat pentru 2020, cu lansare de pe poligonul Andoya, Norvegia.

Ar fi de remarcat ca Nammo s-a orientat spre o tehnologie bazata pe peroxid de hidrogen, similara cu cea experimentata de ARCA pentru lansatorul Helen.

Optiuni motoare racheta hibride - Sursa: Norway.org

Optiuni motoare racheta hibride – Sursa: Norway.org

 

Odata cu renuntarea la dificila metoda de lansare din balon si la controversatul sistem de stabilizare, ARCA a abandonat insa si motorul racheta hibrid, preferand sa inceapa un proiect de motor cu combustibili lichizi, mai puternic dar si mult mai complex si care va necesita mai mult timp pentru a fi pus la punct.
Ramane de vazut daca metoda de scalare a tractiunii folosita de Nammo, prin alaturarea mai multor motoare intr-un manunchi va da rezultate mai bune si mai rapide.

Mai ramane de mentionat ca in Romania se desfasoara si alte cercetari in domeniul motoarelor racheta hibride dar folosind o tehnologie diferita.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Nammo North Star: hibridul scandinav”

  1. […] ca norvegienii de la Nammo au planuri in aceeasi directie este o confirmare indirecta a validitatii calculelor economice asupra microlansatoarelor cu […]

  2. […] Despre programul spatial al norvegienilor de la NAMMO, bazat pe tehnologia motoarelor racheta hibride, am scris acum ceva timp aici. […]