Archive for June, 2013

Flintstones

 

Moda Flinstones revine sau cum sa re-inventam roata. Resilient Technologies a scos pe piata un model de anvelopa (sau roata?) fara traditionala camera pneumatica predispusa la pene, neplacute in civilie insa potential mortale pentru fortele armate. Pana acum rotile “pline” erau fabricate dintr-un bloc solid de cauciuc, rezistenta superioara celor pneumatice fiind insa contrabalansata de vibratii severe si incalzire excesiva.  Noul concept foloseste o constructie tip “fagure” din cauciuc pentru a imbina confortul rularii anvelopelor traditionale cu rezistenta celor “solide”. La nivel de vehicul, asta va insemna rezistenta specifica unui MLI pe senile combinata cu eficienta rularii unui TAB.  Si totusi cum de nu s-a gandit nimeni la asta mai inainte?  Yabba dabba doo!

 

Pe genunchi

 

Din cate inteleg, se lauda ca FAP sint singurii din lume care si-au facut MLU in atelierele proprii si a iesit mai ieftin. Parca totusi ar fi inspirat mai multa incredere daca erau trecute printr-o fabrica adevarata si nu prin atelierele unei armate latine, altfel foarte simpatica si prietena. Cel putin bine ca modernizarea asta nu s-a facut pe vreun vapor.

Ramane sa speram ca o sa le primim pe primele, modernizate de LM si OGMA si nu pe ultimile, cu care s-a facut economie.

Oportunitati, episodul 2

Pana la urma vor fi 12, adica doar un sfert din minimul necesar, si deja modernizate, deci industria romaneasca nu va putea contribui la contractul asta decat cu ceva lucrari de intretinere.

Si daca in pretul vehiculat este inclus, pe langa piesele de schimb, contractele de intretinere, armamentul, modernizarea baze(lor)i si antrenamentul pilotilor, atunci inseamna ca pregatirea nu se va face in SUA ci undeva in Europa, probabil chiar Portugalia. Pilotii nostri vor invata sa zboare cu F-16 dar nu sa si lupte.

Un lucru pozitiv este ca macar celulele vor veni pe gratis. Bogdaproste, sa fie primit!

Continuare…

Discret, episodul 3

FTTB - Sursa: Huawei

FTTB – Sursa: Huawei

Un contract al Huawei cu grupul British Telecom, aspru criticat in Parlamentul britanic: “Intr-un raport guvernamental se arata ca un atac cibernetic asupra unor echipamente ale Huawei ar fi foarte greu de detectat sau de prevenit si ar putea permite Chinei sa intercepteze sau sa perturbe traficul prin retelele furnizate de Huawei.” (Sursa: wall-street.ro )

Ce relevanta are pentru Romania?

 

Continuare…

Albatrosule, probleme ma?

L-159 ALCA - Sursa: Wikipedia.org

L-159 ALCA – Sursa: Wikipedia.org

Varul de departe, prin alianta, al lui IAR-99 are niste probleme tocmai cand incepuse sa-i mearga bine.

Selectat de irakieni intr-o afacere in valoare de circa 1 miliard de dolari, L-159 ALCA isi vede visul de a fi exportat din ce in ce mai indepartat. Daca initial era vorba de 20 de avioane aflate in conservare la producator, fabrica Aero Vodochody, irakienii s-au razgandit si au cerut 24 de avioane noi, construite dupa propriile specificatii si inca 4 convertite din L-159A, partile ajungand la o intelegere in Octombrie 2012.

Contractul nu a fost insa semnat pana acum, cehii lasand sa se inteleaga ca arabii ar trage de timp si ca T-50 al competitorilor coreeni KAI ar fi reintrat in carti. Afacerea are insa si o latura bizara, parca pentru a ne re-aminti ca locul de nastere al lui Kafka a fost totusi Praga: dupa unele zvonuri nici producatorul nu ar fi foarte interesat ca afacerea sa mearga inainte, investitia in repunerea in functiune a liniei de productie fiind prea mare raportata la numarul de avioane comandate.

Continuare…

Turbopompele ARCA, proiect de import?

Motorul Executor asamblat complet - Sursa: ARCA

Motorul Executor asamblat complet – Sursa: ARCA

Performantele motoarelor racheta depind in mod direct de presiunea din camera de ardere iar in cazul motoarelor avansate cu combustibili lichizi componenta critica in circuitul de alimentare este turbopompa. Conditiile de functionare cerute sint extreme, pe langa presiunea inalta fiind vorba de viteze de rotatie foarte mari si temperaturi ridicate, fara a mai mentiona fiabilitatea in conditii de vibratii severe.
Majoritatea producatorilor de astfel de motoare prefera colaborarea cu firme specializate in proiectarea si fabricarea turbopompelor, reducand astfel costurile cu dezvoltarea de la zero a unor  astfel de componente complexe.

In privinta asta ARCA este un caz foarte interesant, ei lasand sa se inteleaga ca proiectarea si fabricatia acestor componente vor fi facute tot de ei.

 

 

 

Continuare…

A Tale of Two Cities: Cugir si Radom, episodul 2

UM Cugir - Sursa: alba24.ro

UM Cugir – Sursa: alba24.ro

Desi nu fusese prevazut un al doilea episod pentru “A Tale of Two Cities: Cugir si Radom“, coincidenta face ca un articol aparut in Observatorul Militar sa fie continuarea perfecta.

Voi reproduce doar un pasaj, restul articolului poate fi citit de la sursa folosind link-ul de mai sus.

Fabricarea armelor se face pe 900 de masini-unelte, îmi explica Kudler, si cu un numar de 6-7.000 de operatii tehnologice. Tehnologia aceasta este apusa, dar asta o avem si ea raspundea nevoilor razboiului întregului popor. Un om putea fi învatat în cel mai scurt timp sa opereze un utilaj. Din pacate, neretehnologizarea te scoate din piata, usor, usor. Unul din produsele care au cazut victime ale ineficientei vechilor utilaje este celebrul pistol TT, al carui pret de productie este mult mai mare decât este dispusa piata sa ofere.

Continuare…

Nimeni nu e profet in tara lui, episodul 2

Proiect 1044 - Sursa Modelism via blog.copcea.ro

Proiect 1044 – Sursa: Modelism via blog.copcea.ro

Proiect 1044 sau Skjold-ul romanesc

Subiectul navelor pe perna de aer romanesti este foarte putin cunoscut, in mare parte si pentru ca majoritatea proiectelor nu au ajuns in faza de productie de serie.

Unul dintre cele mai interesante dintre aceste proiecte a fost cunoscut sub codul “1044”, avea ca obiectiv o nava pe perna de aer cu pereti laterali rigizi (Sidewall Hovercraft), a fost dezvoltat de ICEPRONAV iar prototipul a fost lansat de Santierul Naval Galati in anul 1976 sau 1977.

Continuare…

Evolutii: cooperarea dintre RTD si Pro Optica

VAB Mk3 cu turela BAE Systems TRT-25 - Sursa: forcesoperations.com

VAB Mk3 cu turela BAE Systems TRT-25 – Sursa: forcesoperations.com

Dupa ce Renault Trucks Defense a prezentat in cadrul Eurosatory 2012 un blindat Sherpa Light echipat cu turela RCWS RO , colaborarea dintre cele doua firme pare sa se extinda si intr-o alta directie, Pro Optica furnizand componentele sistemului de avertizare la iluminare radar si laser si de lansare a contramasurilor pentru noul blindat 6×6 VAB MK3.

VAB Mk3 este in principal destinat pietelor din Orientul Mijlociu si Asia dar si tarilor europene cu bugete mai reduse.

Principalul argument adus de Renault ar fi ca VAB costa 50% din pretul unui blindat 8×8 avand insa 80% din capabilitatile acestuia. (Sursa)

Continuare…