Pentru inceput ceva ce au cumparat altii: Royal Marines au primit in dotare noile Griffon 2400TD.
Infanteristii marini britanici sint mai vechi utilizatori de vehicule pe perna de aer, modelul pe care 2400TD il va inlocui fiind furnizat de aceeasi companie si asta spune ceva despre performantele masinii si satisfactia clientului.
Un punct forte al familiei Griffon TD este folosirea motoarelor diesel in locul turbinelor obisnuite pentru navele pe perna de aer de mare performanta si asta duce la imbunatatirea semnificativa a consumului de carburant.
Revenind acasa, dotarea precara a Armatei este o problema generalizata dar acuta mai ales in cazul armelor foarte specializate: parasutisti, vanatori de munte, scafandrii sau infanteristi marini. Referitor la acestia din urma, un articol excelent referitor la istoria si dotarea lor gasiti pe FocusBlog.ro.
Lipsa unor mijloace de debarcare moderne si a unor vehicule capabile sa faca fata la tipurile foarte variate de teren intalnite in zona lor de actiune le reduce mult din eficacitate.
Nevoia de vehicule pe perna de aer e destul de clara si specialistii romani si-au facut cunoscuta preferinta pentru un alt produs al industriei britanice: ABS M10. La fel ca Griffon 2400TD, si M10 este propulsat tot de motoare diesel, avand in plus o constructie avansata din materiale compozite in locul aluminiului utilizat in mod obisnuit la constructiile navale.
Ce este de remarcat la ABS este politica de acordare a licentei de constructie destul de relaxata, astfel ca pana acum vehiculele proiectate de ei au fost construite de EPS Corporation USA pentru Arabia Saudita, Kockums pentru Suedia si Vosper Thornycroft pentru Sri-Lanka.
In cazul in care intentia de achizitie va fi dusa la indeplinire nu ar fi deci imposibil sa vedem M10 construit in licenta intr-un santier naval romanesc. Ca si in cazul altor proiecte de dotare, nici in cazul asta nu s-a mai auzit insa nimic nou de ceva timp, planurile de achizitie fiind probabil amanate.
La fel cum nimic nu se mai aude de proiectul autohton de nava de desant pe perna de aer.
Pana cand ceva se va misca si in domeniul asta ramane sa ne uitam la masini straine.
[…] 2007: QinetiQ (baietii destepti ai industriei de aparare britanice) semneaza un contract cu Ministerul Apararii UK pentru dezvoltarea unei nave de debarcare pe baza aceluiasi concept al IMAA, constructorul fiind Griffon Hoverwork Ltd, cunoscut prentru navele sale pe perna de aer, despre care am scris deja aici. […]