Archive for August, 2013

Nu avem capacitatea tehnică

<<Întrebat de ce România nu a apelat direct la programul EDA al SUA şi a ales Portugalia, care acum a ajuns un fel de intermediar între noi şi americani, fostul ministru a explicat că motivele au fost de natură tehnică:

“Noi nu avem capacitatea tehnică de modernizare a acestor avioane. Portugalia are o capacitate industrială la nivel de top”.>> Sursa: Gandul.info

Este vorba bineinteles de cele trei avioane F-16 pe care Portugalia le va cumpara din SUA, le va aduce la acelasi standard MLU ca celelalte 9 si le va revinde Romaniei. Interviul apartine fostului ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, detinatorul mandatului in perioada in care s-au purtat o mare parte a negocierilor pentru contractul F-16.

Mai intai cateva cuvinte despre capacitatea industriala de top a Portugaliei.

Continuare…

Justificare morala

S-a scris mult despre cel mai fierbinte subiect al acestor zile, fiind tratat din aproape toate unghiurile posibile, incepand cu cel politico-strategic, religios, trecand prin cel economic, legal si evident, cel militar. Din punct de vedere legal, interventia asupra unui stat suveran nu se poate face fara acordul Consiliului de Securitate si opozitia furibunda a doi membri majori face ca orice discutie despre autorizarea formala a masurii sa fie inutila.

Nu am vazut insa nici macar amintit in treacat fundamentul moral, articulat si recunoscut de ONU, al posibilei interventii militare. Conceptul poarta numele de “Responsibility to Protect” si a fost formulat pentru prima data in 2005, in documentul final al Summitului Mondial.

In 2006, Consiliul de Securitate a votat in unanimitate rezolutia 1674 care face referire la doua paragrafe prezente in documentul din 2005:

4. Reaffirms the provisions of paragraphs 138 and 139 of the 2005 World Summit Outcome Document regarding the responsibility to protect populations from genocide, war crimes, ethnic cleansing and crimes against humanity;

Ce contin cele doua paragrafe?

Continuare…

Echipat complet

Desi exista o asemanare superficiala, nu e Naval-ul nostru.

E al unora care, ca si noi, incearca sa faca din rahat bici. Doar ca al lor mai si pocneste.

Cu mai mult timp in urma a fost emis un RFI pentru dotarea Pumelor Navale cu rachete anti-nava. Care a fost rezultatul?

 

 

 

Evolutii, episodul 4

Testul TBT la explozia minelor 2013 - Sursa: ACTTM via Revista Tactica

Testul TBT la explozia minelor 2013 – Sursa: ACTTM via Revista Tactica

Este deja cunoscut testul balistic efectuat de specialistii ACTTM asupra carcasei TBT 8×8, experiment incheiat cu succes si prezentat pe larg intr-un articol din primul numar al Revistei Tactice.

In poza alaturata se poate vedea blindajul suplimentar care actioneaza ca un fund dublu, preluand si disipand partial socul exploziei protejand astfel carcasa transportorului.

Dispunerea blindajului suplimentar exterior aminteste de un alt test efectuat in perioada 2008-2009, care urmarea certificarea STANAG la nivelul 2a/b (6kg de explozibil) si 2 KE pentru un transportor TABC-79 4×4.

Continuare…

Beg, Borrow or Steal

SM-6 - Sursa: Raytheon

SM-6 – Sursa: Raytheon

Raytheon a anuntat lansarea cu succes acum cateva zile a doua rachete SM-6 de pe nava americana USS Chancellorsville intr-un test de interceptie a doua rachete de croaziera simulate.

Noutatea consta in distanta la care s-a executat interceptia, tintele fiind angajate dincolo de linia orizontului deci in afara razei de actiune a radarului de control al focului.

Rachetele din familia Standard de pana acum aveau capete de ghidare de tip radar semi-activ (pentru pedanti: ultimile versiuni incorporau si un senzor IR care imbunatatea precizia in conditii de bruiaj) ceea ce restrictiona raza de actiune a rachetei la distanta maxima la care radarul de control al focului montat pe nava putea ilumina o tinta, asta insemnand linia orizontului.

Continuare…

Alte noutati Black Sea ROV 2013

Revenim cu doua clipuri extrem de interesante cu ROV-uri in actiune.

Parcurgerea traseului cu obstacole:

Taierea cablului de ancorare a "minei":

 

Noutati Black Sea ROV 2013

Black Sea ROV 2013 - Sursa: Facebook

Black Sea ROV 2013 – Sursa: Facebook

Cum stam cu cererea din zona civila pentru servicii de explorare subacvatica bazate pe ROV-uri:

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) is seeking for diving services using a remotely operated vehicle for a drilling programme in the Black Sea.
The project has a value between USD8 million and USD30 million with duration of 48 months.” Sursa: subseaworldnews.com

Despre aplicatiile militare am vorbit deja in postarea precedenta, un dispozitiv similar (pastrand proportiile) BAE Archerfish ar avea un pret de USD100k per unitate deci cine ar putea sa construiasca ceva asemanator la un pret mai mic (de exemplu 80% din performante la 50% din pret) ar avea sanse reale pe piata.

Cat despre oferta, avem perspective bune pentru viitor: dupa cum anuntam mai de mult aici, intre 13 si 16 August s-a desfasurat in portul Tomis competitia internationala “Black Sea ROV” organizata de echipa X-Projects Romania.

Participantii, echipe de studenti si elevi, au avut de construit cate un robot propriu cu care au trebuit sa execute diverse misiuni cum ar fi parcurgerea unui traseu cu obstacole, “dezamorsarea” unei mine simulate si colectarea de materiale de pe fundul apei.

Continuare…

Distrugerea (foarte) rapida a minelor

Rapid Airborne Mine Clearance System (RAMICS) - Sursa: Northrop Grumman

Rapid Airborne Mine Clearance System (RAMICS) – Sursa: Northrop Grumman

Pregatirea pentru operatiunile contra minelor marine a intrat intr-un con de umbra odata cu sfarsitul Razboiului Rece, evolutia tehnologica in domeniu fiind lenta, marcata in principal de proliferarea robotilor subacvatici vanatori de mine.

Interesul pentru “arma saracului” si mijloacele de contracarare a ei a inceput sa creasca din nou in ultimii ani, fortele maritime occidentale pregatindu-se pentru efectuarea de operatiuni impotriva unor adversari cunoscuti pentru tacticile de folosirea a minelor atat pentru protejarea litoralului propriu si impiedirea debarcarilor cat si in mod ofensiv.
Poate cel mai evident caz este cel al Iranului, acesta dispunand de resursele tehnice pentru a incerca blocarea Golfului Persic in cazul unei interventii occidentale pentru distrugerea programului sau nuclear. Tinand cont de efectele pe care un razboi al minelor l-ar avea asupra aprovizionarii cu petrol a SUA, nu e de mirare ca americanii au fost destul de activi in incercarea de a gasi modalitati noi de descoperire si distrugere a minelor marine.

Modalitatile clasice de distrugere a minelor sint dragajul, taierea cablurilor de ancorare si distrugerea la suprafata, folosirea scafandrilor EOD la adancimi mici sau a robotilor vanatori de mine la adancimi mai mari.

Atentia SUA s-a indreptat mai ales spre sistemele aeropurtate, considerandu-le mai eficiente, mai sigure pentru echipaj si mai rapid de repozitionat decat cele clasice, navale.

Continuare…

Reinfiintati arma Cavalerie

ABC-79AR - Sursa: army-technology.com

ABC-79AR – Sursa: army-technology.com

In conditiile reorganizarii prin reducerea numarului de unitati ale Armatei Romane, pentru asigurarea acoperirii geografice a Romaniei devine necesara aparitia unor unitati a caror principale atribute sa fie mobilitatea si posibilitatea de a opera independent fata de celelalte unitati ale Armatei.

Unitatile moderne de cavalerie sint o solutie, misiunile care pot fi indeplinite de acestea fiind:

-cercetarea
-mentinerea contactului cu unitatile inamice, in atac, pana in momentul in care unitati cu echipament mai greu ajung in zona sau pentru acoperirea celorlalte unitati in caz de retragere
-atacul in flancurile fortelor inamice
-protectia convoaielor

Continuare…

Hawk, PC-21 sau Super Tucano pentru Franta?

Cu ce va fi inlocuit Alpha-Jet-ul? - Sursa: Wikipedia.org

Cu ce va fi inlocuit Alpha-Jet-ul? – Sursa: Wikipedia.org

Franta se pregateste pentru o decizie dureroasa: dupa ce fondurile pentru antrenamentul pilotilor militari au fost reduse, numarul orelor de zbor anuale a scazut de la 180 la 150. Fericitii!

In aceste conditii e evident ca pilotii nu isi vor putea pastra nivelul de antrenament si singura solutie care se intrevede este separarea pilotilor in doua categorii, in prima fiind pilotii care vor primi in continuare numarul obisnuit de ore de zbor si in a doua fiind pilotii care vor fi pregatiti la un standard inferior, o noutate pentru o forta aeriana occidentala.

Pentru asta este insa nevoie de un nou avion de antrenament care sa inlocuiasca cel putin partial Alpha-Jet-ul. Pilotii din categoria “inferioara” vor primi in fiecare an 40 de ore de zbor cu Rafale si 140 de ore in noul avion de antrenament.

Continuare…