Destinatia celor trei corvete din clasa Nakhoda Ragam, construite de BAE Systems pentru Sultanatul Brunei, pare sa se fi decis, noul proprietar fiind Indonezia.
Cele trei nave au fost contractate in 1995, construite dupa proiectul fregatei usoare F2000 si lansate la apa intre 2001 si 2002.
Navele au un deplasament de aproape 2.000 de tone, armamentul principal este compus din rachetele anti-nava Exocet si anti-aeriene Seawolf (de acelasi tip cu cele scoase de pe fregatele T22 romanesti) la care se adauga familiarul tun Oto Melara de 76mm si sistemul optoelectronic de control al focului Radamec 2500 (prezente si pe fregatele T22), doua tunuri de 30mm si doua lansatoare triple de torpile.
Corvetele sint prevazute cu o platforma de apuntare pentru un elicopter mediu dar nu au hangar. Sistemul de propulsie este tipic clasei, fiind compus din 4 motoare diesel.
Ca elemente inedite, la cererea beneficiarului, dimensiunile celor trei nave au fost “ajustate” fata de proiectul initial pentru a se potrivi cu inaltimea mai mica a marinarului tipic din Brunei si, tinand cont de mediul in care urmau sa opereze, nu au fost prevazute cu un sistem de incalzire.
Contractul a decurs normal pana in momentul in care Bruneiul a trebuit sa isi ia in proprietate cele trei nave, Sultanatul incercand sa renunte la contract, zvonurile indicand probleme in ceea ce priveste recrutarea echipajelor. BAE Systems a apelat la arbitrajul international si a avut castig de cauza, obligand Bruneiul sa plateasca restantele si sa accepte navele. Acestia, desi le-au luat in proprietate, nu le-au introdus in dotare si au incercat sa gaseasca un cumparator, intre timp cele trei corvete fiind pastrate in santierul naval din Barrow si intretinute de BAE.
Gasirea cumparatorului s-a dovedit foarte dificila asa ca in 2007 firma germana Lurssen a fost angajata pentru a mijloci tranzactia si in 2012 s-a anuntat incheierea unei intelegeri cu Indonezia. Reducerea de pret a fost substantiala, Indonezia platind se pare doar 20% din pretul initial de GBP600mil, pentru niste nave care, desi vechi de 10 ani, nu au fost niciodata introduse in dotare.
Pentru a avea un termen de comparatie, suma de GBP120mil platita pentru cele trei corvete este aproximativ egala cu cea de GBP116mil platita de Romania pentru cele doua (deocamdata) OPV-uri T22.