Archive for August 4th, 2013

Invingator la puncte, post scriptum

Super Phantom, Le Bourget 1987 - Sursa: Burkhard Domke

Super Phantom, Le Bourget 1987 – Sursa: Burkhard Domke

Orice poate zbura, daca are motorul potrivit. Iar cea mai buna confirmare a vechiului dicton ar fi un “rinocer” capabil de super-croaziera.

Ca o paranteza, super-croaziera ar implica, in functie de cine o defineste, fie mentinerea zborului supersonic fara fortaj dupa ce, in prealabil, bariera sunetului a fost depasita cu ajutorul postcombustiei fie, dupa o definitie mai restrictiva, depasirea vitezei sunetului fara folosirea fortajului si implicit posibilitatea mentinerii unei viteze de croaziera supersonice.

Desi nu e un concept nou, a revenit in atentie in ultima perioada ca un element esential pentru avioanele de generatia a 5-a sau pentru cele care vor sa adauge cat mai multe plusuri la coada titlului de “generatie 4 si jumatate”.

La ce foloseste? Beneficiile principale sint legate de consumul de carburant, deci raza de actiune, si mai ales amprenta IR redusa in regim supersonic, ceea ce aduce posibilitatea  lansarii in conditii optime a rachetelor aer-aer.

Cum se obtine? Printr-o combinatie intre aerodinamica optimizata pentru o rezistenta cat mai redusa in regim supersonic si puterea motorului.

Revenind la rinocerul F-4, considerat de multi a fi doar o carcasa cu aerodinamica unei caramizi folosita pentru gazduirea a doua motoare puternice, ar fi si unul din ultimele avioane banuite de a avea capacitatea de super-croaziera.

Continuare…