Raytheon a anuntat lansarea cu succes acum cateva zile a doua rachete SM-6 de pe nava americana USS Chancellorsville intr-un test de interceptie a doua rachete de croaziera simulate.
Noutatea consta in distanta la care s-a executat interceptia, tintele fiind angajate dincolo de linia orizontului deci in afara razei de actiune a radarului de control al focului.
Rachetele din familia Standard de pana acum aveau capete de ghidare de tip radar semi-activ (pentru pedanti: ultimile versiuni incorporau si un senzor IR care imbunatatea precizia in conditii de bruiaj) ceea ce restrictiona raza de actiune a rachetei la distanta maxima la care radarul de control al focului montat pe nava putea ilumina o tinta, asta insemnand linia orizontului.
Rachetele SM-2 ER erau insa capabile din punct de vedere cinematic de a lovi tinte la mai mult de 200 de km (240km dupa unele surse) dar asta se putea exploata in practica doar in masura in care se gasea un sistem de ghidare care sa nu depinda de radarul iluminator.
Raytheon a gasit o solutie simpla, refolosind senzorul radar activ al rachetelor AMRAAM pe rachetele SM-2 ER, hibridul rezultat fiind SM-6. Aceasta este destinata sa asigure nu numai apararea anti-aeriana cu raza foarte lunga de actiune a gruparilor navale dar si sa inlocuiasca SM-2 Blk IV in rolul de aparare terminala contra rachetelor balistice.
SM-6 este companionul ideal pentru SM-3, aceasta din urma asigurand apararea ATBM la mare distanta / altitudine.
In viitor, navele AEGIS sau echivalentul european vor fi dotate cu un mix de rachete SM-6 si SM-3, asigurand protectia impotriva tuturor amenintarilor aeriene.
Desi varianta AEGIS Ashore ar fi perfect capabila sa lanseze si rachete SM-6, pe langa SM-3, sansele de a le vedea incluse in apararea instalatiilor din Polonia si Romania sint foarte reduse din cateva motive:
- SUA a anuntat deja ca nu va instala rachete anti-aeriene in aceste instalatii, intr-o incercare de a tempera protestele Rusiei
- La un pret initial estimat la aprox. USD5mil, racheta pare prea scumpa chiar si pentru bugetul Poloniei, oricum mai generos decat cel al Romaniei
- Cum producatorii americani Raytheon si Lockheed Martin s-au aratat mai reticenti in a oferi un transfer tehnologic semnificativ Poloniei, acestia sint plasati in urma celorlalti competitori pentru castigarea contractului “Scutul Poloniei” aflat acum in negocieri.
Si totusi SM-6 este net superior oricarui sistem similar, raza de actiune mult mai mare asigurand acoperirea unei suprafete geografice cu un numar mai mic de lansatoare si asta ar putea fi un amanunt decisiv in orice evaluare.
Daca Polonia si-ar putea permite macar sa evalueze achizitia de SM-6, desi nu este anuntata in acest moment printre candidati, pentru Romania singura varianta ar fi “Ia-ma nene”. Sau plata in natura: concesionari de mine, exploatari de gaze sau constructii de autostrazi.