Archive for September, 2013

Alegerea corecta?

ItPsv 90: Marconi Marksman pe T-55AM - Sursa: Wikipedia

ItPsv 90: Marconi Marksman pe T-55AM – Sursa: Wikipedia

Tunuri antiaeriene de 35mm Oerlikon, turela Marconi Marksman, sasiu T-55AM de provenienta poloneza: ItPsv 90 in serviciul Finlandei.

Greu de gasit o combinatie mai eterogena dar se pare ca a functionat (oarecum).

Marksman a fost o turela SPAAG proiectata de firma britanica Marconi,  folosind un radar de cercetare si control al tirului al aceleiasi firme si doua tunuri de 35mm de provenienta elvetiana, Oerlikon Contraves similare cu cele montate pe Gepard.  Constructia cutiei blindate a fost facuta de Vickers.

Ceea ce Marksman nu a avut a fost un sasiu dedicat, fiind destinata a fi montata pe caroseriile tancurilor deja existente.

Odata cu sfarsitul Razboiului Rece potentialii clienti au disparut odata cu amenintarea aviatiei sovietice asa ca a urmat o perioada in care sistemul a fost propus cam in toate variantele posibile: Centurion, Chieftain, Challenger 1, M48, Leo 1, Type 59.

Continuare…

Oportunitati, episodul 3

SAAR S-72 - Sursa: Israel Shipyards

SAAR S-72 – Sursa: Israel Shipyards

Despre interesul aratat de Israel Shipyards pentru Santierul Naval Militar Mangalia am mai amintit in treacat aici.

Ramane de elucidat motivatia israelienilor pentru cumpararea unui santier naval romanesc falimentar si ce planuri ar putea avea pentru el.

Ca o scurta introducere, Israel Shipyards este constructorul navelor lansatoare de rachete din seria SAAR 4 si 4.5 si a navelor rapide de patrulare Shaldag, acestea din urma fiind cumparate si de Romania.

Ultima versiune din seria SAAR, clasa 5, a fost construita insa in SUA dupa proiect israelian, motivul externalizarii constructiei fiind ajutorul financiar acordat de americani Israelului care este conditionat de fabricarea echipamentelor militare in SUA precum si dimensiunile navelor, care depaseau capacitatea santierelor navale din Israel. Desi au dimensiunile unor corvete, in modul deja obisnuit pentru Israel, au fost dotate cu sisteme de armament echivalente cu cele ale unor fregate, fiind unele dintre cele mai puternic inarmate corvete din lume.

Recent s-a pus problema inlocuirii atat a corvetelor SAAR 5 (construite intre anii 1993 si 1994) cat si a navelor lansatoare de rachete SAAR 4.5 (construite intre 1981 si 2003).

Continuare…

Se aude ca… Episodul 2

CV9035NL - Sursa: defensie.nl

CV9035NL – Sursa: defensie.nl

… Olanda ar fi devenit talciocul european al blindatelor, facand o concurenta acerba Germaniei.

Dupa ce a renuntat la tancuri in 2011, Olanda se pregateste sa mai faca un pas radical: desi au fost cumparate  in 2008, se va renunta si la o parte din IFV-urile CV90 (varianta adaptata cerintelor olandeze are indicativul CV9035NL).

Numarul de CV90 care vor fi scoase la vanzare este de 44 din cele 192 cumparate initial. Odata cu ele vor fi vandute si un numar de vehicule antitanc KMW Fennek.

Este doar ultimul episod dintr-un lung sir de “luari de sange” aplicate fortelor armate olandeze: in anii ’90 au transferat in jur de 100 de tancuri Leopard 2A4 Austriei, in 2007 au vandut Canadei 20 de Leo 2A6 si 80 de 2A4 iar in 2008 au scapat de inca 37 de 2A6 abia modernizate, care au fost cumparate de Portugalia.

Continuare…

In grafic

Lansarea primei rachete SM-3 din cadrul FTM-21 - Sursa: mda.mil

Lansarea primei rachete SM-3 din cadrul FTM-21 – Sursa: mda.mil

Pe data de 18 Septembrie s-a desfasurat un nou test al rachetelor anti-racheta SM-3 Block IB. FTM-21 sau Flight Test-Standard Missile-21, organizat de Missile Defense Agency si US Navy, a constat din interceptia unei tinte balistice de catre doua rachete SM-3 lansate de la bordul crucisatorului  USS Lake Erie.

Ce este special la acest test, este ca a fost pentru prima data cand s-au lansat doua rachete spre aceeasi tinta, procedura standard ce are menirea de a asigura o probabilitatea mai mare de distrugere a rachetei inamice. In plus, momentul lansarii si traiectoria tintei nu au fost cunoscute dinainte, pentru a da un plus de realism testului.

Tinta a fost distrusa de prima racheta interceptoare, cea de-a doua zburand prin norul de fragmente rezultat de coliziune.

A fost cel de-al 4-lea test consecutiv reusit pentru SM-3 si al 27-lea dintr-un total de 33 de incercari.

Trebuie amintit ca SM-3 Block IB este destinata a dota baza Aegis Ahore de la Deveselu, incepand cu 2015, deci lucrurile par sa mearga conform planului.

Filmul testului poate fi vazut mai jos.

Continuare…

Extraordinar, episodul 2

Baletul unei P-800 Oniks in greutate de 3 tone.

 

 

 

Cum sa vinzi elefantul

IAI Kfir - Sursa: defense-aerospace.com

IAI Kfir – Sursa: defense-aerospace.com

Pentru ca au ramas cu Kfir-urile nevandute, IAI preda o adevarata lectie de marketing intr-un articol publicat in IAF Magazine in care sint insirate calitatile exceptionale ale ultimei versiuni a venerabilului avion, acum retras din serviciul IAF.

Titlul cu litere mari este “Nou, complet nou“, evident referindu-se la echipamentele de bord, mai jos fiind precizat cu litere mai mici ca structura este doar inspectata pentru diferite fisuri inainte de a se monta noile echipamente. Si nici un cuvant despre motoare, care sint probabil reconditionate.

Parca am mai auzit ceva asemanator pe undeva…

Din punct de vedere tehnic se scot in evidenta  caracteristicile noilor radare AESA si a sistemelor de legatura de date. Ca punct forte comercial este amintit interesul unor state europene membre NATO pentru aceasta configuratie, cu referire probabil la Bulgaria. Din nou ei, cei mai des amintiti cumparatori virtuali de avioane din lume.

Continuare…

Se aude ca… Episodul 1

"Leo" 2A4 polonez - Sursa: armyrecognition.com

“Leo” 2A4 polonez – Sursa: armyrecognition.com

Polonia ar putea cumpara inca un lot de tancuri Leopard 2 din rezerva armatei germane. Noul lot ar fi compus din 105 de bucati 2A5 si 11 bucati 2A4 care s-ar adauga celor 128 de 2A4 detinute deja de Polonia.

Miscarea vine ca urmare a intentiei Germaniei de a retine in serviciu doar tancuri la standardul 2A6, urmarea fiind disponibilizarea unui parc important de blindate la preturi atractive.

Partea mai putin buna este ca fiind uzate, tancurile nu vor veni insotite de nici un fel de cooperare industriala. Pentru utilizatorul final, Ministerul Apararii, acest fapt pare sa conteze mai putin decat pretul tranzactiei.

Spre deosebire de Romania insa, in Polonia industria locala de aparare are o voce cu influenta in Parlament si nu se teme sa o foloseasca cand isi vede interesele amenintate.
Astfel, actualul lider al sindicatelor din industria de aparare si fostul sef al comisiei parlamentare de aparare, Stanislaw Janas, se declara impotriva achizitiei deoarece asta ar periclita dezvoltarea unei noi generatii de tancuri poloneze.

Iarasi spre deosebire de Romania, Polonia are un proiect real si un sector de cercetare-dezvoltare in care investeste si pe care trebuie sa-l apere.

Continuare…

Complexul militaro-industrial

Asa arata la altii  - Sursa

Asa arata la altii – Sursa

Bugetul militar al SUA este mai mare decat cel al urmatoarelor 20 state la un loc si in consecinta armata americana este cea mai puternica forta din lume iar industria de aparare, liderul tehnologic de necontestat in domeniu si cel mai mare exportator mondial de tehnologie.

Daca in timpul Razboiului Rece acest lucru era de asteptat, SUA fiind liderul si de departe cea mai mare economie a blocului vestic , dupa prabusirea comunismului, in timp ce cheltuielile militare ale celorlalte tari au scazut abrupt, cele ale SUA s-au mentinut la nivele relativ ridicate.

Explicatia acestui fapt sta intr-un fenomen pe care Dwight D. Eisenhower l-a numit in discursul sau de incheiere al mandatului din 1961 “complexul militaro-industrial“, avertizandu-i totodata pe cetatenii americani de cresterea influentei acestuia.

Ce genereaza aceasta forta este imensa baza industriala si de cercetare a carei oferta se intalneste cu cererea la fel masiva a celei mai puternice armate din lume.

Dar totusi lipseste ceva.

Continuare…

Extraordinar, episodul 1

Lavochkin La-350 ‘Burya’, o racheta de croaziera cu raza de actiune intercontinentala si viteza maxima de aproximativ Mach 3.

Desi programul a fost anulat ca urmare a aparitiei rachetele balistice intercontinetale ce ofereau mai multe avantaje, experimentele au continuat si Burya a avut cateva zboruri incheiate cu succes.

 

 

 

Care Aparare?

Se zice ca exista trei feluri de minciuni: mici, mari si statistici.

Acestea sint cele  reprezentative (erata: mai precis o analiza comparativa a bugetelor statelor UE) pentru situatia financiara a Armatei.
Datele sint furnizate de EDA (European Defence Agency) si se refera la perioada 2010/2011 dar de atunci nu s-au schimbat decat in rau.

Pe un continent al pacifistilor, Romania e la mijlocul plutonului in ceea ce priveste alocarea ca procent din GDP,  tendinta este insa de scadere.

 

Continuare…