S-ar putea sa avem si noi o problema de care nu am aflat pana acum: autoritatile din Polonia au facut publica o problema observata la rachetele israeliene Spike si anume aparitia, in anumite conditii de umiditate si temperatura, a fumului vizibil produs de motorul cu combustibil solid.
Ca si Romania, Polonia este un utilizator major al rachetelor Spike, cu diferenta ca ei le produc partial sub licenta, contractul fiind, pana acum, una din povestile de succes ale industriei militare poloneze.
Problema descoperita este serioasa, daca pentru majoritatea sistemelor de armament e important ca lansatorul sa fie protejat impotriva detectiei, camuflarea este critica in cazul rachetelor anti-tanc teleghidate sau cu mod de ghidare “man-in-the-loop”.
Pe langa modul de ghidare autonom, rachetele Spike au posibilitatea de a fi ghidate de un operator uman prin intermediul unui cablu de fibra optica, acest mod de operare fiind un punct forte al familiei Spike, asigurand lovirea unor tinte care nu pot fi observate direct in momentul lansarii sau rezistenta impotriva contramasurilor electronice, care ar putea pacali sistemul de ghidare automat.
Daca pozitia lansatorului este descoperita, atunci exista posibilitatea ca acesta sa fie distrus, in unele cazuri chiar inainte ca racheta sa isi atinga tinta, asta in functie de distanta de la care se face tragerea si timpul de raspuns al fortelor adverse.
Problema nu a devenit aparenta decat in momentul folosirii rachetelor in clima din Europa, aceasta nefiind prezenta in timpul tragerilor de test efectuate (doar) in Israel.
Polonia incearca sa negocieze cu Rafael inlocuirea motoarelor insa, chiar daca aceasta ar fi tehnic posibila (si aici e un semn de intrebare deoarece ar insemna probabil o alta formula a combustibilului), e greu de gasit vreun motiv serios pentru ca israelienii sa imparta costurile modificarilor. Ceea ce inseamna pentru Polonia cheltuirea unei sume semnificativa si asta doar pentru ca cineva a acceptat rachetele fara a face trageri de test in tara, multumindu-se cu cele efectuate in Israel. Singurul mod de a pune presiune pe producator este de a renunta la incheierea oricaror noi contracte pana la remedierea problemei.
Vom vedea daca polonezii isi vor mentine faima de negociatori abili si vor obtine o rezolvare acceptabila din partea israelienilor, alti negociatori redutabili.
Facand paralela inevitabila cu Romania, tinand cont de conditiile meteo similare si ca, cel mai probabil, rachetele folosesc acelasi tip de combustibil atunci e de presupus ca si loturile de rachete din dotarea Romaniei ar putea fi afectate de aceeasi problema. Deocamdata nu a aparut nici o informatie referitoara la eventuale probleme avute de Romania cu Spike dar, avand in vedere ca si polonezii au trecut faptul sub tacere din momentul descoperirii in 2010 pana acum (descoperire facuta de altfel suspect de tarziu, contractul fiind incheiat in 2003), nu e exclus ca romanii sa fi adoptat o politica similara si acum sa astepte rezultatul negocierilor polono-israeliene.
Lasa ca nu este singura problema a Spike, varianta NLOS cu care este dotata Coreea de Sud are si ea probobleme in conditile de ceata densa in a-si lovi tinta, lucru nedescoperit in testele din Israel.
la fel ma astept ca Python 5-ul sa aiba in conditile nordului Europei performante usor diminuate fata de IRIS-T, R 74,AIM 132 ASRAAAM sau AIM 9X.
Este o diferenta intre cele doua situatii: in legatura cu capul de ghidare in IR, este o limitare cunoscuta si acceptata ca atare, performantele senzorilor IR se degradeaza in conditii de ceata, fum, ploaie, etc, nu exista foarte multe solutii, in afara cresterii sensibilitatii care aduce o crestere a complexitatii si a pretului. Insa aparitia fumului vizibil este un defect in sensul ca rachetele de acest gen sint special proiectate pentru ca asta sa nu se intample, indiferent de conditiile meteo.
Legat de performantele Python vs restul lumii, nu este o problema, toate rachetele ghidate IR au performante reduse in Nordul Europei si mai crescute in zonele cu vreme buna, indiferent de producator. Nu exista ceva specific Rafael care sa faca Python mai slab decat restul. Singura diferenta ar veni din modul de folosire, trebuie luat in calcul ca in Europa limitarea razei de actiune va veni din partea capului de ghidare si nu din partea performantelor dinamice ale rachetei, in modul LOBL. E valabil pentru toate rachetele de mai sus, cele care nu au datalink (Python se pare ca are, deci ar putea fi mai buna chiar si in cazul asta, in modul LOAL).