Tu-144, supersonicul de pasageri al Uniunii Sovietice a fost cunoscut drept Concordski, data fiind asemanararea cu celebrul avion anglo-francez si zvonul conform caruia acest lucru nu a fost doar o coincidenta.
Mai putin cunoscut este aparatul folosit pentru testarea configuratiei aerodinamice a Tu-144, un derivat al MiG-ului 21 dotat cu aripa dublu-delta caracteristica Concordului si fratelui sau sovietic.
Aparatul cunoscut sub numele de MiG-21I “Analog” a fost construit in doua exemplare dintre care unul s-a prabusit iar celalalt se gaseste la muzeul fortelor aeriene ruse de la Monino, Moscova.
Cateva date tehnice ale MiG-21I si mai multe fotografii pot fi gasite aici.
Nu e greu de facut o paralela intre Analog si mai modernul derivat al F-16, aparut cu aproape 20 de ani mai tarziu, F-16XL sau, daca ar fi sa onoram ordinea cronologica si sa retrasam paralela, F-16 model Analog.
Asa cum americanii urmareau sa obtina un avion de lupta cu performante superioare originalului mai ales in misiunile aer-sol, si rusii s-au orientat spre folosirea noii configuratii pentru un avion de atac la sol cu performante imbunatatite, MiG-21LSH, care insa a ramas in stadiul de proiect fiind abandonat in favoarea mai noilor MiG-23/27.
Acelasi lucru s-a intamplat si cu F-16XL, formula aripa zburatoare pentru aparatele de vanatoare/multirol fiind abandonata de aproape toti constructorii cu exceptia HAL si al sau, destul de ghinionist, Tejas.
ce sanse ar fi sa facem la aerostar o replica la mig 21 pe baza experientei acumulate in repararea lor , desigur cu ceva materiale moderne . stiu ca suna deplasat la prima vedere , dar totusi . . . ma gandesc ca nu ar fi o problema cu licenta , e totusi un proiect vechi. la ce restrictii bugetare sunt si vor continua sa fie , poate e o varianta , macar ca avion secundar
Nu suna deloc deplasat, avand in vedere ca e singurul avion supersonic cu care avem mai multa experienta in reparatii si intretinere. Din pacate MiG-ul 21 este depasit moral fiind totusi un proiect de acum 60 ade ani si are niste limitari serioase care nu pot fi corectate doar schimband unele sisteme. Insasi conceptul dupa care a fost facut, interceptorul pur, este considerat depasit acum.
Schimbarile in structura si inlocuirea motorului ar duce practic la necesitatea reproiectarii avionului, costurile nefiind cu mult diferite fata de cele necesare pentru un proiect complet nou.
Chiar si atunci cand s-a pus (mai) serios problema producerii unui supersonic in Romania s-a mers pe ideea unui aparat de generatie mai recenta si nu pe o licenta a lui -21.
Poate cel mai bun exemplu de folosire a tehnologiei contemporane lui -21 pentru un avion “secundar” este FC-1/JF-17 insa chiar si el a avut nevoie de o perioada serioasa de dezvoltare.
Ceea ce lipseste acum nu este neaparat capacitatea tehnica de a face ceva la un nivel similar ci finantarea.