Archive for October, 2013

Monkey model

HAWK in desert - Sursa: US Army via designation-systems.net

HAWK in desert – Sursa: US Army via designation-systems.net

Intr-o miscare ce urmeaza sa-i asigure un sistem de aparare antiaeriana integrat, Irakul a cerut aprobarea SUA pentru achizitia unei liste de echipamente in valoare de aproximativ USD2,5Bil.

Pe lista se gasesc, in principal, 40 de sisteme Avenger, 681 de rachete Stinger, 13 radare AN/MPQ-64F1 Sentinel, 3 baterii HAWK XXI, 216 rachete MIM-23P HAWK, un numar neprecizat de radare cu raza lunga TPS-77 si 10 radare cu raza medie.

Partea ciudata a afacerii se invarte insa in jurul rachetelor HAWK.

Continuare…

Globul de cristal

Poza de pus in rama si atarnat pe perete - Sursa: buget.guv.ro

Poza de pus in rama si atarnat pe perete – Sursa: buget.guv.ro

Rectificare bugetara in Romania, anul 2013: luam de la unii si dam la altii, per total va fi mai putin decat prognozatul buget de avarie.

E usor de ghicit de unde se taie, nici nu mai trebuie parcursa lista.

Prin 2009 erau unii care explicau doct ca e imposibil ca Romania sa fie afectata de criza economica pe motiv de economie emergenta, crestere interna, slaba conectare la Europa si alte aberatii.

Ce a urmat se stie, economia nu a tinut seama de parerile economistilor si inevitabilul s-a produs. Romania nu e asa de exceptionala precum se credea.

S-a demonstrat deci ca e mai sanatos de stat cu un ochi pe ce se intampla la altii ca sa afli ce se va intampla pe termen scurt-mediu si in Romania.

Continuare…

Semnale cu fum

P-15 Termit/Styx - Sursa: forum.keypublishing.com

P-15 Termit/Styx – Sursa: forum.keypublishing.com

Cand vine vorba de Styx, consensul general pare sa fie ca acesta este, alaturi de Volkhov, un sistem complet depasit ca performante si candidat la inlocuire cu prima ocazie.

La fel, in ceea ce priveste inlocuitorul lui, opinia generala converge spre sistemele de rachete cu raza cat mai lunga, aici puncte in plus primind, de exemplu, masivele RBS-15 si Otomat-ul italian.

In afara razei de actiune, in discutie se aduc in general foarte putine alte caracteristici ale rachetei potrivite pentru a fi inlocuitorul Styx-ului in serviciul Marinei Romane.

Poate cel mai putin amintit element este si unul dintre cele mai importante si anume capacitatea unei rachete cu raza lunga de actiune de a-si descoperi tinta.

Continuare…

E pur si muove, episodul 3

ROV-150 - Sursa: CrestemIdei.ro

ROV-150 – Sursa: CrestemIdei.ro

Un nou robot subacvatic conceput de echipa X-Projects are nevoie de ajutor pentru a se naste.

ROV-150, fratele mai mare al ROV-50, va dispune de performante imbunatatite care ii vor permite sa faca fata unor misiuni reale, printre care: asistarea echipelor de interventii, inspectia obiectelor scufundate, a florei si a faunei marine.

Obiectivele detaliate ale proiectului pot fi citite pe pagina dedicata CrestemIdei.ro.

ROV-150 a starnit deja interesul unor potentiali utilizatori: proiectul va fi prezentat la IGSU Cluj intre 25-28 Octombrie, tot atunci vor fi facute si demonstratii cu ROV-50.

Mai trebuie amintit ca X-Projects a organizat competitia internationala “Black Sea ROV 2013”, mai multe informatii despre aceasta fiind prezentate in “Noutati Black Sea ROV 2013“.

 

Ecuatii cu multe necunoscute, rezolvari

Radar SA-2 SNR-75 - Sursa: Miroslav Gyurosi via  Air Power Australia

Radar SA-2 SNR-75 – Sursa: Miroslav Gyurosi via Air Power Australia

Una din problemele puse in Ecuatii cu multe necunoscute, respectiv viitorul incert al bateriilor SA-2 in urma respingerii ofertei initiale pentru modernizarea lor prin adaugarea interfatei C3, si-a gasit rezolvarea anul acesta: licitatia a fost reluata cu un Request For Proposals la data de 16 Martie iar castigatorul, anuntat pe 13 August, este PRO ENGINEERING S.R.L., o firma din componenta grupului UTI.

Licitatia pentru interfata C3 a bateriilor HAWK fusese castigata la data de 10 Mai 2012 de o asociere a Defense Engineering S.A. (membra a grupului UTI) si Interactive Systems&Business Consulting S.R.L.

Atribuirea contractului de modernizare a SA-2 e un semnal ca se va continua folosirea lor cel putin o perioada, desi existau zvonuri cum ca acestea ar urma sa fie retrase undeva in jurul anului 2015.

Ar mai fi interesant de vazut si in ce conditii tehnice a fost incheiat noul contract: a imbunatatit UTI oferta initiala sau a mai coborat MApN-ul din cerinte.

Cum nu se mai aude nimic de contractul pentru noile rachete cu raza lunga de actiune, acestea nefiind trecute pe nici o lista de programe  in desfasurare sau de perspectiva, e aproape sigur ca vom fi ultimii operatori din Europa ai anticului sistem anti-aerian, bulgarii fiind singurii care mai pot sa ne faca ceva competitie.

 

Unde au disparut avioanele torpiloare?

Arma suprema a celui de-al Doilea Razboi Mondial in batalia avion vs nava, bombardierul-torpilor a fost inlocuit complet de rachetele de croaziera anti-nava moderne care au raza de actiune si viteza superioare.
De atunci, evolutia inseamna o cursa intre contra-masurile soft/hard pe de o parte si noile profile de atac ale rachetelor anti-nava, pe de alta parte.

Ceva a ramas insa constant: este dificil de scufundat o nava, de la un anumit tonaj in sus, folosind doar munitii conventionale, fiind nevoie de mai multe lovituri pentru a asigura distrugerea tintei si asta pune in pericol platforma lansatoare.

Ca un exemplu de rezistenta la atacurile aeriene conventionale asupra unei nave de tonaj mare, se poate vedea un exercitiu in care nava de asalt amfibiu din clasa Iwo Jima USS Guam a fost folosita pe post de tinta in 2001.

 

Dupa ce a fost folosita o varietate de munitii lansate din aer, lovitura finala a venit in forma unei torpile Mk-48.

Desi nu este de asteptat acelasi nivel de rezistenta la explozii si de la unele nave de asalt/debarcare moderne, care au imprumutat metodele de constructie civile pentru scaderea pretului, ramane totusi de remarcat ca cea mai eficienta arma pentru a scufunda o asemenea nava a ramas torpila.

Continuare…

Cand n-ai elicopter

Hong Sang Eo (Rechinul Rosu coreean) - Sursa: koreatimes.co.kr

Hong Sang Eo (Rechinul Rosu coreean) – Sursa: koreatimes.co.kr

Sud-coreenii s-au vazut fortati de vecinii din Nord sa aprofundeze metodele luptei anti-submarin purtate in apele de adancime mica din apropierea tarmului.

Desi lipsiti de resursele tehnice ale celor din sud, cei-mai-buni-dintre-coreeni s-au dovedit neasteptat de abili in folosirea micilor submarine de care dispun, construite cu tehnologia anilor ’70-’80.

Pe langa infiltrarile de spioni in spatele zonei demilitarizate, submarinele s-au dovedit utile chiar si impotriva fortelor navale sud-coreene, fiind deja de notorietate scufundarea corvetei Cheonan.

Clasa Pohang, din care face parte Cheonan , prezinta unele similaritati cu clasa romaneasca Tetal I, atat in ceea ce priveste tonajul cat si misiunile indeplinite, nava coreeana fiind mai bine dotata pentru lupta anti-nava.

Continuare…

Sezatoare, episodul 2

MLI-84 Muzeul Militar Naţional - Sursa:  wikimedia.org

MLI-84 Muzeul Militar Naţional – Sursa: wikimedia.org

Nu voi relua detaliile modernizarii MLI-84M1, in afara unui singur aspect: trecerea de la tunul original de 73mm LP la cel KBA de 25mm.

Care ar fi avantajele si dezavantajele noului tun, in ce masura rata de foc mai mare compenseaza calibrul scazut, luand in calcul si cantitatea mai mare de munitie disponibila si daca nu cumva ar fi fost mai potrivit sa se adopte un tun de cel putin 30mm, daca nu 35mm,  ar fi o alta discutie.

Luand insa ca punct de plecare necesitatea schimbarii tunului de 73mm, trebui remarcat ca exista cel putin o alternativa la adoptarea tunurilor automate de calibru mic: sud-africanii introdusesera deja in dotare un vehicul 8×8 de cercetare, Rooikat, pe care instalasera un tun de 76mm HP, GT-4.

Continuare…

Sezatoare

Ce faci bade, sezi si cugeti?
Numa’ sed..

Oare cat le-o lua italienilor de la Oto Melara sa ofere un kit de modernizare Super Rapidelor la un standard compatibil Strales, adica sa suporte proiectile anti-aeriene ghidate DART?

Stiu niste desculti care nu au bani de sisteme CIWS adevarate.

 

Si daca ofera si Vulcano 76mm, atunci OPV-urile T22 se vor transforma in canoncisatoare.

Adica rezultatul incrucisarii dintre o canoniera pe steroizi si un crucisator usor port-elicopter.

Continuare…

Explicatii

Rachete aer-aer acrosate pe MiG-21 LanceR - Sursa: MiG-21.de

Rachete aer-aer acrosate pe MiG-21 LanceR – Sursa: MiG-21.de

Producatorul de rachete israelian Rafael a obtinut aprobarea Ministerului Apararii de a oferi Romaniei racheta aer-aer Python 4, echipament inca restrictionat, intr-o incercare de a schimba decizia Romaniei de a cumpara Matra Magic 2. Se intampla in 1996 iar sursa este un articol FlightGlobal.

La momentul acela Python 4 era considerata cea mai avansata racheta aer-aer din lume.

 

 

Continuare…