Inca un episod din seria OPFOR, o continuare la “Razboaiele gazului“, despre modul in care Romania isi poate apara (sau nu) interesele in zona Marii Negre.
Consultand lista proiectelor de inzestrare pentru perioada imediat urmatoare, prezentata pe site-ul DpA, se constata ca singurul program naval aflat in desfasurare este cel referitor la dotarea elicopterelor Puma Naval pentru lupta anti-submarin.
Nu sint pe lista achizitiile celor 4 corvete multirol, a celor 4 vanatoare de mine si nici macar dotarea fregatelor T22 cu armament anti-nava, anti-aerian sau cu senzori noi, care ar trebui totusi sa fie urmatorul pas logic.
De pe lista misiunilor elicopterelor lipseste de asemenea componenta anti-nava, desi cu ceva timp in urma fusese emisa o cerere de informatii referitoare la asemenea rachete fara a fi insa urmata si de o achizitie.
Prioritatea acordata luptei anti-submarin ar parea ciudata daca nu am observa ce se intampla de cealalta parte a gardului, unde rusii lucreaza de zor si in relativa discretie la submarinele destinate Flotei Marii Negre.
Planul initial era de a construi nu mai putin de 8 (opt!) submarine diesel-electrice din clasa Proiect677 Lada/Amur, inlocuitoarea clasei de mare succes Proiect877 Kilo, doar pentru dotarea acestei flote.