Producatorul de rachete israelian Rafael a obtinut aprobarea Ministerului Apararii de a oferi Romaniei racheta aer-aer Python 4, echipament inca restrictionat, intr-o incercare de a schimba decizia Romaniei de a cumpara Matra Magic 2. Se intampla in 1996 iar sursa este un articol FlightGlobal.
La momentul acela Python 4 era considerata cea mai avansata racheta aer-aer din lume.
Tot din acelasi articol aflam ca Romaniei i se propusese initial Python 3, la pachet cu modernizarea MiG-21, dar racheta franceza Magic 2 a fost preferata in loc.
Informatiile sint completate intr-un alt articol unde se mentioneaza o oferta pentru rachete BVR Derby/R-Darter, fie din partea Rafael fie a Kentron/Denel (Africa de Sud).
Desi articolul lasa sa se inteleaga ca Magic 2 a fost selectata in locul Python 3, stim ca ambele rachete sint in dotarea RoAF, existand chiar si un program de extindere a vietii pentru rachetele franceze.
O explicatie posibila ar fi ca Python 3 a fost achizitionata in prima faza iar apoi s-a considerat ca este nevoie de o racheta mai performanta. Se poate ca Magic 2 sa fi oferit acea crestere de performanta fata de Python 3, ceea ce ar explica si de ce acesta este propusa acum pentru pastrarea in serviciu.
Nu exista insa nici o explicatie pentru refuzul de a achizitiona Python 4 in locul Magic 2, o racheta mult mai moderna si mai performanta, la acea data una din cele mai bune din lume in timp ce racheta franceza era deja destinata a fi inlocuita de MICA.
Mai grav, daca de bine de rau in cazul WVR fusesera achizitionate doua tipuri de rachete occidentale, functionale desi nu de ultima generatie intr-un domeniu in care aspectul asta chiar conteaza si mai existau inca in depozite rachete R-73 ramase din era sovietica, la categoria BVR oferta israeliano-sud-africana a fost declinata fara a avea nici o alternativa.
Ce a urmat stim: LanceR a ramas in tot acest timp (si pana la retragerea din serviciu) un interceptor schiop, care nu poate exploata la maxim extinderea distantei de detectie adusa de noul radar israelian fata de cea permisa de vechiul radar rusesc. Parca altfel ar fi aratat LanceR-ul cu Python 4 si Derby/R-Darter sub aripi.
Ca atatea afaceri dubioase de pana acum, si aceasta a fost trecuta sub tacere si va fi probabil uitata odata cu schimbarea avioanelor si a armamentului. Spre “norocul” tuturor, nu a fost nevoie de explicatii, obligatorii in cazul in care am fi ajuns in situatia de a avea nevoie de rachete aer-aer avansate in locul celor mai putin performante aflate in dotare.
Dar nu e timpul pierdut, macar pentru niste clarificari necesare.