Globul de cristal

Poza de pus in rama si atarnat pe perete - Sursa: buget.guv.ro

Poza de pus in rama si atarnat pe perete – Sursa: buget.guv.ro

Rectificare bugetara in Romania, anul 2013: luam de la unii si dam la altii, per total va fi mai putin decat prognozatul buget de avarie.

E usor de ghicit de unde se taie, nici nu mai trebuie parcursa lista.

Prin 2009 erau unii care explicau doct ca e imposibil ca Romania sa fie afectata de criza economica pe motiv de economie emergenta, crestere interna, slaba conectare la Europa si alte aberatii.

Ce a urmat se stie, economia nu a tinut seama de parerile economistilor si inevitabilul s-a produs. Romania nu e asa de exceptionala precum se credea.

S-a demonstrat deci ca e mai sanatos de stat cu un ochi pe ce se intampla la altii ca sa afli ce se va intampla pe termen scurt-mediu si in Romania.


Britanicii desfiinteaza unitati militare cu traditie, olandezii renunta la tancuri, belgienii sint acolo de ceva timp, Franta reduce efectivele militare cu 10% iar Portugalia supravietuieste din ce vinde in talcioc si se bucura la 100 de milioane de euro.

Vestea cea buna? Acum e inca bine fata de unde se poate ajunge.
Vestea cea proasta? E inevitabil sa se ajunga acolo.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Globul de cristal”

  1. Dorian Tinculas says:

    Exista un concept deja folosit numit STATISTICA SOCIO-ECONOMICA care se bazeaza pe o structura matematica foarte interesanta. La prima vedere acest concept pare doar sa studieze ceea ce deja s-a petrecut in trecut din punct de vedere social si economic, de la primele societati umane de tip statal pana in zilele noastre.

    Ce nu stie multa lume este ca orice teorie matematica si orice sistem de ecuatii care descrie un fenomen fie el si statistic are la baza o simetrie de timp. Pe scurt si pe intelesul tuturor … Ecuatiile matematice care pot descrie fenomene din trecut in anumite conditii date, pot descrie in egala masura fenomene din viitor daca avem conditii similare care sa genereze acele fenomene sau pot fi reduse conditiile initiale la conditii similare.

    Statistica Socio-Economica este un produs secundar al Teoriei Jocurilor si Teoriei Haosului, care la randul lor au o mare legatura cu conceptul de mecanica cuantica.

    Este foarte greu sa prevezi comportamentul unui singur individ, chiar si cand il studiezi prin prisma nevoilor directe si indirecte specifice. Cand e vorba insa de o multime lucrurile se schimba si foarte multe din “variabilele” care definesc un individ se anuleaza in cadrul participatiei la un grup de indivizi. De fapt cu cat un grup de indivizi este mai mare cu atat predictibilitatea comportamentului acelui grup este mai mare pentru ca tot mai multe “variabile individuale de personalitate” se anuleaza sau se reduc. Componenta ECONOMICA aduce o serie de obiecte de interactiune ale individului si automat ale grupului de indivizi. Aceste obiecte poarta de obicei o serie de denumiri cum ar fi ATRACTORI si REPULSORI, dupa cum atrag sau resping indivizii.

    Mai departe problema devine din ce in ce mai “haioasa” pentru ca seamana din ce in ce mai mult cu un joc multimedia interactiv in care, in egala masura, individul poate fi pion si/sau jucator in functie de pozitia pe care individul o are in cadrul “PIRAMIDEI TROFICE” a economiei.

    Pe scurt … Crizele economice nu vin din senin. Nu numai ca ele pot fi prevazute si anticipate, dar pot fi si generate sau anulate in functie de vointa si castigul celui care se afla in varful “PIRAMIDEI TROFICE” a economiei. STATISTICA SOCIO-ECONOMICA da posibilitatea anticiparii si modelarii evolutiei sociale si economice.

    Totusi … Folosirea unui sistem de ecuatii mult prea simplificat si care ignora anumite interactiuni poate fi nu doar daunatoare, ci chiar criminala, chiar daca acest sistem de ecuatii asigura in aparenta castigul unor parti, toata lumea pierde. Folosirea unui sistem de ecuatii cat mai complet cu putinta poate conduce la castigul tuturor partilor. In general este o problema de ratiune si responsabilitate in folosirea STATISTICII SOCIO-ECONOMICE ca metoda de predictie si modelare a evolutiei unei societati umane.