Solutii europene: o varianta “obscura” a OTOMAT-ului, MILAS inlocuieste incarcatura de lupta anti-nava cu o torpila usoara din clasa MU90 (aici incluzand Mk46 si A244S), specializata in lupta anti-submarin.
Proiectul a fost dezvoltat sub forma unei colaborari franco-italiene dar, in final, MILAS a intrat doar in serviciul Marinei Italiene, Franta renuntand la ea din cauza costurilor si a perceptiei asupra gradului scazut de pericol reprezentat de submarinele rusesti imediat dupa prabusirea Uniunii Sovietice.
MILAS cantareste 800kg, incluzand torpila cu greutate de aproximativ 300kg, este subsonica (asemeni OTOMAT-ului) si are o raza de actiune care variaza, in functie de sursa, de la 35km la 65km, cel mai des fiind cotata cu 55km.
Data fiind propulsia turbo, specifica rachetelor de croaziera, extinderea razei de actiune se poate face mai simplu decat in cazul celorlalte rachete anti-submarin propulsate de motoare racheta cu combustibil solid. O varianta cu raza de actiune marita ar fi o propunere interesanta pentru un sistem de aparare anti-submarin cu baza la tarm sau pe nave prea mici pentru a ambarca un elicopter.
Interesul in dezvoltarea in continuare a MILAS pare a fi minim in momentul de fata dar in cazul in care amenintarea pentru care a fost proiectata se materializeaza, atunci nu este exclus ca europenii sa-i dea o sansa.
problema ramane cum descopri submarinul la acea raza de actiune, aici cred ca este nevoie de multe upgrade-uri.
De exemplu, cu ceva similar SOSUS.
Litoralul nostru nu e asa de mare deci ar fi fezabil de instalat o retea de microfoane subacvatice. Trebuiesc rezolvate problemele alimentarii cu energie si asigurarii legaturii de comunicatie dar cred ca exista solutii.