Micul gigant

Clasa Chang Bogo, versiune a Type 209 - Sursa: Wikipedia.org

Clasa Chang Bogo, versiune a Type 209 – Sursa: Wikipedia.org

Competitia pentru achizitionarea de catre Indonezia a 3 submarine poate insemna un moment de cotitura pentru industria constructoare de submarine.

Din grupul potentialilor furnizori au fost eliminati primii rusii si francezii, lasand ca runda finala sa se desfasoare intre Turcia si Coreea de Sud. Intamplator sau nu, ambele ofereau versiuni ale submarinelor Type 209 construite sub licenta germana. In realitate coincidenta este aproape exclusa, alegerea implicita a Type 209 putand fi pusa pe seama faptului ca Indonezia deja opera 2 submarine din aceeasi clasa.

Atat Turcia cat si Coreea au asamblat local o parte din submarinele din dotarea statelor respective, cu ajutor tehnic si import de echipamente din partea germana. Suportul proiectatului si constructorului original, Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), era vazut deci ca esential pentru derularea contractului cu indonezienii.

Desi era de asteptat ca HDW sa participe la licitatie de partea sud-coreenilor, Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) a decis sa participe fara sa intre intr-o colaborare cu germanii. HDW s-a reorientat rapid si a incheiat un parteneriat cu Turcia pentru promovarea unei oferte comune, in cazul castigarii contractului submarinele urmand sa fie construite in Turcia cu suport german.  Daca erau luate in calcul si legaturile de colaborare foarte stranse in domeniul apararii dintre Turcia si Indonezia, construite si pe considerente religioase, oferta turco-germana arata extrem de solid.

In ciuda tuturor asteptarilor, Daewoo a castigat contractul, oferind conditii exceptionale: 3 submarine la un pret similar celui cerut de turci si germani pentru 2 si constructia unuia dintre cele trei submarine intr-un santier indonezian.

In privinta suportului german exista o oarecare confuzie: in timp ce coreenii l-au dat ca si asigurat (cel putin in unele declaratii initiale, posibil a fi date pentru linistirea indonezienilor) se pare ca, in realitate, au deja capacitatea de a construi varianta imbunatatita a Type 209, clasa Chang Bogo oferita Indoneziei, fara nici un ajutor extern.
Ar insemna ca asiaticii sint si singurii care pot oferi submarine derivate din Type 209 independent de constructorul german, restul statelor care au cumparat licenta fiind nevoiti sa apeleze la HDW pentru o serie de echipamente.

Desi nu mai reprezinta de mult un varf tehnologic, inclusiv Coreea de Sud concentrandu-se pe constructia Type 214, Type 209 s-a dovedit extrem de popular si reprezinta o baza tehnologica serioasa pentru punerea la punct a unei industrii locale constructoare de submarine.

Daewoo pare a aplica aceeasi strategie ca si cea urmata in domeniul auto: oferirea unor platforme mai vechi, licentiate de la producatori cu traditie si modernizate substantial la preturi mai mici decat originalele, capturand astfel un segment important din piata. Iar daca ceea ce s-a intamplat in industria auto poate servi ca exemplu, coreenii vor imbunatati proiectul de baza pana in punctul in care vor putea oferi un produs la paritate tehnologica cu constructorii traditionali.

Vin vremuri grele pentru germani si francezi, nu numai in domeniul auto.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Micul gigant”

  1. enzo says:

    Asta este o idee geniala!
    Acuma stiu de ce a costat atat de mult achizitia F-16 la mana a 3-a! In maxim 2 ani acele F16 se vor numi F16-AR si voi avea semnul ala de ‘nike’ pe luneta. Invincibil!

    @offtopic: ce s-a intamplat cu FocusBlog? 🙁