Daewoo este pe val: a castigat contractul pentru constructia primei fregate de noua generatie (Batch II) din clasa FFX, prima varianta fiind cunoscuta ca Incheon.
Cel mai probabil Daewoo si Hyundai o sa-si imparta ca si pana acum constructia navelor din dotarea Coreei de Sud, cele doua concerne fiind cei mai mari constructori navali locali.
In timp ce clasa Incheon (FFX Batch I) are ca principala misiune lupta anti-submarin, avand si capacitate anti-nava, trebuind insa sa se bazeze pe acoperirea aeriana a altor nave purtatoare de rachete anti-aeriene cu raza medie/lunga, cum ar fi distrugatoarele KDX-I/II/III, noua clasa FFX Batch II va fi multirol avand dimensiuni mai mari care vor permite instalarea unui lansator vertical pentru rachete anti-aeriene precum si mai mult spatiu in hangar pentru un elicopter mai greu.
FFX Batch II este inca un pas facut de constructorii coreeni in cursa de urmarire a competitorilor occidentali, noua fregata fiind similara FREMM si marcand intrarea in arena foarte competitiva a fregatelor multirol non-Aegis, unde mai evolueaza De Zeven Provincien si F124/Sachsen.
Principalul avantaj al coreenilor a fost pana acum eficienta si costul scazut al constructiei corpurilor insa, cum costul acestora este relativ mic, grosul fiind reprezentat de sistemele de propulsie, senzori, armament si conducere a luptei, toate de provenienta occidentala, avantajul nu a putut fi fructificat prea bine.
Schimbarea vine in urma unui amplu efort de cercetare-dezvoltare din care au rezultat sisteme de senzori, rachete anti-nava si de croaziera proprii si este asteptata in curand aparitia unei rachete anti-aeriene navale locale. Toate acestea permit coreenilor sa ofere proiecte la cheie care nu depind de implicare furnizorilor occidentali si, in plus, asigura controlul complet asupra costurilor care sint, asa cum era de asteptat, mai scazute decat ale concurentei.
Prima competitie in care este testata capacitatea constructorilor din peninsula de a castiga in fata concurentilor traditionali este cea din Filipine, pentru achizitia a doua fregate moderne. Dupa ce au renuntat la achizitia a doua fregate italiane uzate, din clasa Maestrale, filipinezii s-au orientat spre nave noi insa bugetul alocat este in continuare destul de scazut asa ca licitatia impinge furnizorii la maximum de flexibilitate. Conditiile ideale pentru constructorii low-cost: desi au achizitionat caietul de sarcini Damen, DCNS si Fincantieri nu au depus nici o oferta iar oferta ThyessenKrupp Marine a fost respinsa (acestia fiind constructorii occidentali cei mai cunoscuti care au participat) lasand doar 4 competitori pentru ultima etapa.
Din cei patru ramasi, trei sint sud-coreeni: Daweoo, Hyundai si STX, singurul constructor european fiind Navantia. In aceste conditii este foarte probabil ca viitoarele fregate filipineze sa aiba la baza un proiect sud-coreean.
In paralel cu atacul asupra segmentului low-cost, reprezentat de competitia filipineza si cel high-end, in care se vor incadra fregatele FFX Batch II, coreenii vor fi in curand in pozitia de a intra si pe piata distrugatoarelor Aegis.
Experienta castigata in urma programului de constructie a distrugatoarelor Aegis KDX-III va putea fi astfel valorificata intr-o nisa de piata foarte selecta, in care concureaza deocamdata pentru exporturi doar constructorii americani si Navantia.
Pentru a intelege mai bine rapiditatea cu care a evoluat sectorul naval militar sud-corean, ar fi interesant de vazut o evolutie a celor mai importante clase.
La capitolul distrugatoare, istoria incepe cu KDX-I, 3 unitati fiind construite de Daewoo si lansate la sfarsitul anilor ’90. Cu un deplasament de circa 4.000 de tone si armament similar unei fregate, este un proiect local pentru care majoritatea echipamentelor au fost insa importate. Pe langa acest ultim detaliu, si constructia angulara a suprastructurii aduce cu fregata-distrugator romaneasca Marasesti.
Vor trece doar aproximativ 5 ani pana la intrarea in serviciu a primei unitati din clasa KDX-II, Chungmugong Yi Sun-sin, prima care beneficiaza de un lansator vertical de proveninenta amricana Mk 41, cunoscut pentru integrarea cu sistemul Aegis. Cu toate acestea KDX-II nu este o nava Aegis, sistemul de conducere a luptei fiind de provenienta britanica.
Si tot dupa inca 5 ani va intra in serviciu primul KDX-III, Sejong the Great, care, la un deplasament de 11.0000 de tone, este la acest moment cea mai mare nava purtatoare a sistemului Aegis din lume.
La capitolul corvete, cele mai vechi unitati aflate inca in serviciu apartin clasei Pohang. Acestea sint nave cu un deplasament de 1.200 de tone, lansate incepand cu mijlocul anilor ’80 si comparabile ca arhitectura cu Tetal I romanesti.
Fregatele sint reprezentate de clasa Ulsan a carei varianta imbunatatita, aflata in serviciul Bangladesului, desi mult mai mare si mai bine dotata, poate fi inca comparata la capitolul arhitectura a suprastructurii cu Tetal II.
In final, clasa FFX Batch 1, Incheon, fregata standard din dotarea marinei sud-coreene care va inlocui in serviciu atat Pohang cat si Ulsan si pe cale de a fi suplimentata de noua versiune construita de Daewoo.
[…] Tehnomil.net […]
[…] prin pasi mici si desi, chinezii au reusit sa arda etapele obisnuite, fiind la suprafata similar cu abordarea adoptata de sud-coreeni si anume serii foarte mici, de doar cateva unitati, mai mult experimentale, urmate de o noua […]
[…] serioase insa probabil asta a fost si una din strategiile asiaticilor de a tine pretul foarte jos, lucru pentru care sint deja recunoscuti. Abia dupa definitivarea configuratiei se va sti si pretul exact la care se va incheia tranzactia […]
[…] K-SAAM se vor numara si noile fregate FFX Incheon Batch II (prezentate intr-un context mai larg aici), prima unitate aflandu-se in acest moment in constructie la santierele Daewoo. Fata de prima […]
[…] lansarea primei fregate FFX din clasa Incheon Batch II (a carei evolutie a fost descrisa pe scurt aici si aici). In contextul asta ar trebui amintit ca fata de Batch I s-a renuntat la propulsia CODOG […]