Sylver pierde teren in fata MK 41?

Lansare CAMM - Sursa: MBDA via ASDNews

Lansare CAMM – Sursa: MBDA via ASDNews

In cadrul DSEI 2013 s-a anuntat lansarea cu succes a unei rachete MBDA CAMM dintr-o canistra Lockheed Martin ExLS. Noutatea vine din faptul ca este pentru prima data cand o racheta produsa de liderul european in materie are sanse sa fie integrata pe lansatoarele verticale americane MK 41, cel mai adesea (dar nu intotdeauna) asociate sistemului Aegis.

Pana acum, linia de demarcatia era clara, producatorii americani de lansatoare verticale, Lockheed Martin si Raytheon (amandoi fiind si producatori de rachete) suportau doar produsele proprii in timp ce pe celalalt mal al Atlanticului, lansatorul european Sylver, construit de francezii de la DCNS, accepta doar rachetele produse de MBDA (desi exista zvonuri ca Sylver ar suporta Raytheon ESSM, brosura producatorului nu confirma).

Interfata care a unit cele doua lumi este reprezentata de o canistra-lansator produsa de Lockheed Martin, ExLS, destinata initial a suporta o serie de munitii speciale: rachetele RAM cu lansare verticala, contramasurile electronice NULKA si controversatele NLOS-LS.

Variante munitii ExLS - Sursa: Lockheed Martin via defenseindustrydaily.com

Variante munitii ExLS – Sursa: Lockheed Martin via defenseindustrydaily.com

 

Avantajul sistemului ExLS este ca poate fi folosit fie ca o canistra introdusa intr-un slot al lansatorului MK 41, “curatand” puntea navei de o serie de lansatoare individuale sau ca lansator de sine statator, montat pe punte.
Patru rachete MBDA CAMM pot fi gazduite intr-o singura ExLS, oarecum similar cu ESSM care foloseste insa canistra MK 25 pentru interfata cu MK 41.

Canistra-lansator ExLS - Sursa: Lockheed Martin

Canistra-lansator ExLS – Sursa: Lockheed Martin

 

Razboiul pentru cota de piata dintre cele doua sisteme a fost castigat clar de MK 41, fiind o tehnologie mult mai matura iar rachetele de origine americana fiind preferate de majoritatea clientilor. Sylver, care suporta pe langa familia Aster, VL MICA, Crotale VT-1 si racheta de croaziera Scalp, si-a gasit cumparatori in Franta, Italia, Marea Britanie (deocamdata doar Type 45), Singapore si Arabia Saudita.

Insistenta DCNS pentru folosirea solutiei proprii, Sylver, care nu putea accepta decat rachete produse de MBDA, se pare ca ar fi la originea a dificultatilor intampinate de constructorul naval francez in negocierile pentru exportul fregatelor si corvetelor sale. Balanta era mentinuta de faptul ca nici MK 41 nu putea suporta rachetele MBDA, insa compania europeana se gaseste intr-o situatie interesanta: diviziile franceza si britanica vor intra foarte curand in competitie pentru aceeasi piata a rachetelor SHORAD navale, cu VL MICA si respectiv CAMM.

Miscarea de a permite integrarea CAMM cu MK 41 poate fi o manevra menita sa asigure MBDA o sansa indiferent de ce sistem de lansare este preferat de cumparator. Sau sa deschida o nisa noua de piata, promovand ExLS/CAMM ca lansator individual pentru navele prea mici pentru adoptarea masivului MK 41, la concurenta insa cu VL MICA.

Insa mai exista o interpretare posibila, Marea Britanie lucrand inca la detaliile fregatei Type 26 si una din deciziile critice ramase de luat se refera la tipul sistemului de lansare verticala.
Distrugatoarele Type 45 folosesc Sylver, obligatorii avand in vedere alegerea rachetelor Aster si desi britanicii sint, in mod oficial, multumiti de performantele lor (chiar daca au existat initial niste teste nesatisfacatoare) totusi avantajele adoptarii MK 41 sint puse in discutie cu fiecare ocazie.

Iar daca pana acum, in ceea ce priveste Type 26, balanta parea sa incline spre Sylver, singurul VLS care ar fi suportat CAMM, pe langa asigurarii compatibilitatii cu clasa Daring, acum MK 41 pare sa fie in avantaj.
VLS-ul american ar aduce suportul pentru rachetele Tomahawk, considerate mai  “tari” decat Scalp (pun intended), pentru rachetele anti-balistice SM-3 la care MBDA nu are echivalent si combo-ul SM-6/ESSM, la ora actuala cele mai performante rachete anti-aeriene navale din lume, la concurenta cu familia Aster.

In cazul in care ar selecta sistemul francez pentru Type 26, Marea Britanie ar abandona complet orice sansa de adoptare a concurentului american in viitorul previzibil si ar deveni un caz de referinta in batalia pentru viitoarele contracte, asa ca piederile DCNS vor fi pe masura in cazul in care MK 41 va fi ales in loc.

Oscilatiile Marii Britanii intre Europa si SUA sint vizibile si la nivelul alegerii sistemelor de armament si deocamdata nu se pot face decat speculatii pe marginea configuratiei finale ale Type 26.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Sylver pierde teren in fata MK 41?”

  1. […] Lockheed Martin – MBDA (detaliata aici) isi face efectul, firma europeana reusind sa castige primul contract de export pentru rachetele […]

  2. […] cum am aratat aici MBDA ar fi simtit din vreme ca MK 41 este favoritul britanicilor drept pentru care a oferit pentru […]

  3. […] Lockheed Martin – MBDA (detaliata aici) isi face efectul, firma europeana reusind sa castige primul contract de export pentru rachetele […]