Cand AR-15 fuzioneaza cu AK-47, episodul 2

Ansamblu recuperator AR-15 - Sursa: alflahertys.com

Ansamblu recuperator AR-15 – Sursa: alflahertys.com

Hibridizarea AR-15/AK-47 la episodul 2, de data asta intra in centrul atentiei ansamblul arcului recuperator.

Ca element distinctiv al AR-15, arcul recuperator se gaseste pozitionat in patul armei, facand imposibila plierea acestuia de-a lungul corpului.
Dezavantajul in functionare este relativ, avand in vedere accentul pus de utilizatorii obisnuiti ai AR-15 pe precizie insa in anumite situatii este folositor sa poti reduce lungimea armei cat mai mult posibil.

O mare parte a producatorilor sistemelor cu piston au gasit deja solutii de a monta arcul recuperator in interiorul port-inchizatorului sau macar la exteriorul pistonului (varianta mai putin flexibila), intregul mecanism fiind mai compact si permitand patului armei sa fie pliat.

Odata cu conversiile AR-15 la sistemul cu piston, au aparut cateva posibilitati de instalare a unui ansamblu recuperator diferit de cel clasic, mai apropiat de cel folosit in mod curent de restul armelor de asalt.

Si daca trebuie adoptat un sistem ce si-a demonstrat fiabilitatea, ce model ar putea fi mai potrivit decat AK-47?

Port-inchizator si arc recuperator sistem AK-47 - Sursa: theakforum.net

Port-inchizator si arc recuperator sistem AK-47 – Sursa: theakforum.net

 

Rock River Arms a prezentat un asemenea hibrid folosit la seria LAR-PDS (Piston Driven System).

Rock River Arms PDS - Sursa: shootingillustrated.com

Rock River Arms PDS – Sursa: shootingillustrated.com

Port-inchizator PDS - Sursa: shootingillustrated.com

Port-inchizator PDS – Sursa: shootingillustrated.com

 

Puse unul langa celalalt, port-inchizatorul AR-15 clasic si Rock River Arms PDS:

 

Un clip excelent care prezinta diferentele dintre sistemele clasice AR-15 si AK-47 vs. hibridul PDS poate fi urmarit mai jos.


De remarcat diferenta de dimensiuni intre port-inchizatorul PDS si cel al AK-47, cu implicatii asupra greutatii totale si a preciziei la foc automat.

In timp ce comunitatea AR-15 face pasi in directia imbunatatirii sistemului, adoptand cele mai bune solutii de pe piata, fabricantii AK-47 par sa fi ramasi incremeniti in proiect, la propriu. Ar fi interesant de imaginat cum ar arata un AK-47 cu un port-inchizator cu dimensiuni si greutate reduse, similar PDS.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “Cand AR-15 fuzioneaza cu AK-47, episodul 2”

  1. Dorian Tinculas says:

    Parerea mea personala si subiectiva …

    Armele bullpup sunt solutia si in nici un caz pentru ca ar fi “la moda”, caci nu sunt. Sunt doar mai eficiente si atat.

  2. enzo says:

    Io’s convins ca cineva acolo are si idei despre ergonomie. Din punctul meu de vedere noi ar trebui sa stam foarte bine pe felia asta cu materiale derivate din industria petro-chimica. Oricum la nevoie merge si niste lemn “vintigi” acolo asa… adauga o nota de clasa :))).
    Te-ai gandit ca poate suntem noi pre pretentiosi? soldatu e soldat trebuie sa lupte nu sa se gandeasca la cat de comod sau incomod e sa impuste dusmanul! 😀

    • admin says:

      Bine ar fi daca ar avea idei dar ele nu se prea vad in practica.

      Ref. la industria petro-chimica, nu cred ca o mai avem (poate ca ma insel eu, nu cunosc prea bine domeniul) insa nu cred ca e principala problema: materia prima este de obicei luata de la producatori specializati, chiar daca din import.
      Inteleg nevoia de a localiza cat se poate mai mult productia de armament usor dar, in conditiile razboilui modern, nu cred ca asta conteaza atat de mult. Tot pe ce ai deja in depozite te vei baza. Asta pentru armata profesionista.
      Iar pentru civilii “luati la oaste” chiar si AKM-urile actuale sint perfect adecvate, oricum le depasesc abilitatile (vorbesc de marea majoritate). Nu as incerca sa fabric 500.000 de bucati de ARX 160 doar pentru eventualitatea cazului in care… Dar nici sa dotez armata profesionista tot cu AKM, ca doar asta se poate fabrica in conditii de razboi.
      Nu cred ca sintem noi pretentiosi, din ce aud dimpotriva. Una din principalele probleme de rezolvat la ora actuala e legata de greutatea excesiva a echipamentului. Orice suta de grame “salvata” din arma sau vesta anti-glont/casca se poate redistribui pentru optica performanta, echipamente de comunicatii sau… baterii. Ergonomia urmeaza pe lista, la rand cu precizia. Pur si simplu, o arma moderna nu mai are aceleasi cerinte ca una de acum 60-70 de ani. Ma refer la AK.

  3. […] cu AR si AK arata trasaturile asemanatoare intre ARAK si alti hibrizi gen PWS si PSD dar si […]