Evolutia noii generatii HMMWV spre un vehicul cu adevarat blindat incepe cu un model “obscur” la data aparitiei, M1114 Up-Armored, proiectat ca urmare a experientei capatate in primul razboi din Golf.
Pentru a respecta adevarul istoric, a existat un model anterior, M1109 Up-Armored, care se baza pe vechiul sasiu A1 in timp ce M1114 foloseste mai noul Expanded Capacity Vehicle (ECV).
Fata de versiunea de baza ECV, M1113, varianta Up-Armored M1114 beneficiaza in echiparea standard de kit de blindaj, sasiu si suspensii mai robuste. Cresterea in greutate penalizeaza insa performantele dinamice asa ca modelul nu era foarte raspandit la data inceperii celui de-al doilea razboi din Golf.
Razboiul de gherila ce a urmat invaziei si aparitia IED-urile a schimbat prioritatile si M1114 a devenit cel mai cerut vehicul (pana la aparitia MRAP-urilor), capacitatea de fabricatie neputand sa tina pasul.
A fost inceputul unei adevarate industrii a kiturilor balistice alternative, destinate a duce modelele obisnuite, neblindate, la un nivel de protectie cat mai apropiat de modelul up-armored “de fabrica”. Un asemenea complet era compus in general din usi noi, geamuri din sticla balistica, scut motor, plafon si podea blindate.
Protectia laterala si anti-IED a ocupantilor a crescut insa operatorul mitralierei a ramas cel mai expus membru al echipajului. Pentru acesta trebuia gasita cea mai buna solutie care sa imbine protectia cu asigurarea unui camp vizual cat mai bun.
Alternativele, de la cea mai simpla la cea mai complexa:
Destul de rapid a devenit clar ca cea mai buna solutie este o turela telecomandata si armata americana a incheiat un prim contract cu firma Recon Optical pentru producerea turelelor Raven SRWS cunoscute sub numele de CROWS (Common Remotely Operated Weapon Station ).
O a doua serie a fost comandata firmei Kongsberg, pentru M151 Protector sau CROWS II.
Romania a primit si ea o serie de HMMW-uri, parcul destul de eterogen fiind compus cel putin din M1113, M1114 si M1151.
Desi Romania a utilizat vehiculele respective in teatrele de operatiuni, pana acum nu a aparut nici un semn ca s-ar studia instalarea unor turele telecomandate asemanatoare CROWS, romanii folosind mai vechile turele manuale, semn ca plusul de protectie este apreciat, nu destul insa pentru achizitia celei mai bune variante.
Ironia face ca in Romania se existe producatori de asemenea echipamente care incearca sa atraga atentia asupra lor, cum este cazul Uzinei Mecanice Bucuresti si Digital Bit cu al lor deja celebru Duster.
Trebuie spus de la inceput ca Dusterul turelat nu face obiectul unor cerinte ale Armatei si ca atare este o incercare a UMB de a vinde mai intai o idee si nu neaparat un produs. Se reia practic dezvoltarea din locul in care a ramas in momentul abandonarii GPSS Grifon Intelligence Concept, in favoarea unei potentiale achizitii a Elbit Legatus care insa nu s-a mai materializat.
Perseverenta UMB este de aplaudat, avand in vedere esecul din trecut. Daca in privinta Digital Bit este destul de clar motivul pentru investitia in promovarea proiectului, nu e la fel de limpede ce impinge Dacia sa ofere platforma auto. Transformarea unui Duster intr-un blindat sau vehicul destinat terenului greu, chiar daca ar fi tehnic posibila, este foarte improbabila avand in vedere ca principiul “design to cost” face inca legea la Dacia, asa ca nu este rational de imaginat dezvoltarea si intrarea in productie a unui asemenea exemplar.
Posibilele explicatii pot tine de imaginea de vehicul robust pe care Dacia si-o construieste cu orice ocazie sau poate incercarea de a vedea care sint limitele platformei si care ar fi solutiile tehnice pentru a o pregati pentru teren accidentat si sarcini mai mari. Explicatia ar putea avea sens in masura in care noul pick-up Dacia s-ar baza pe platforma Duster si in cazul asta din colaborarea cu UMB, Dacia nu ar avea decat de castigat si foarte putin de pierdut, chiar daca nu vor vinde nici un vehicul de acest gen Armatei.
La randul lor, UMB si Digital Bit, daca vor reusi sa capteze interesul Armatei, vor putea face o selectie asupra celei mai potrivite platforme, care nu trebuie sa fie neaparat Dusterul. Ideea unei versiuni a turelei capabile sa suporte o mitraliera de 12,7mm ar avea sens in acele conditii.
In acest timp, celalalt producator de turele telecomandate, Pro Optica, care are deja in portofoliu modelul RCWS-RO pe care pot fi montate mitraliere de calibru 7,62mm si 12,7mm, a prezentat in cadrul DSEI 2013 o noua versiune a acestuia, numita RCWS-RO-M “Anubis”.
Trebuie remarcat ca domeniul turelelor telecomandate ar fi unul dintre putinele din industria militara romaneasca in care exista concurenta intre firme interne, care au si succes la export.
Si intrebarea retorica: acum ce ne mai lipseste?
Noo ne lipsesc niste oameni competenti si responsabili in posturi cheie.
Ar fi un inceput. Noroc cu donatiile la cutia milei, altfel nu erau nici Humvee-uri si nici MRAP-uri.
Am observat la unguri pe langa sculele primite de la nemti (Mertz G classe militar) si vechile masini de teren rusesti, alea mici in care 4 militari stau bine inghesuiti. Presupun ca le pastreaza pentru ca sunt fiabile si eftin de intretinut. Extrapoland la noi, nush cat de tare ar trebui sa customizam niste Duster’uri pentru nevoile curente. Presupun ca nu toate masinile de teren trebuie trimise in linia 1.
Pentru plimbat intre 2 cazarmi si eventual dus niste gradati la poligon, masinile stoc + unele mici modificari sunt arhisuficiente.
Desigur asta nu inseamna ca nu avem nevoie de niste vehicule capabile, dar sa nu exageram prea mult.
E o observatie interesanta, de acord ca si la noi odata si odata vor trebui inlocuite toate ARO cu care se mai cara deocamdata una, alta si Dusterul, desi nu e chiar acelasi lucru, ar face fata. Poate are nevoie de modificarile la care se lucreaza dar ar putea iesi o alternativa buna la importurile de 4×4.
Pe partea de blindate usoare, e ciudat cum s-a renuntat complet la ABI-uri, e ceva ce Moreniul sau chiar Brasovul ar putea face, insa se importa o groaza de modele diferite. Cate din ele o sa ramana functionale peste cativa ani, nu se stie…
Un sasiu de camion 4×4, cu blindaj usor, proiectat de la inceput sa i se poata atasa la nevoie kituri de blindaj suplimentar + turela telecomandata ar putea inlocui mare parte din ce avem in dotare in materie de 4×4 la momentul asta.
Parerea mea este ca sasiul de Aro, ala pe are erau facute ABI’urile este suficient de solid pentru un vehicul bun la toate. Desigur tehnologia e veche, dar la ce capacitati de calcul si proiectare avem acuma nu cred ca ar fi o problema sa il regandeasca.
Raman la parerea mea ca nu se vrea pur si simplu pana nu mai baga astia la racorica niste lepre nu o sa primeze interesul national in primul rand si apoi afacerile/capatuiala.
Chiar si cu Dacia afacerea ar fi destul de buna pentru Statul Roman, nu sunt cele mai performante vehicule dar sunt ale noastre, stim cum sta treaba cu ele si mai ales au un pret foarte foarte bun.
Sasiul de ARO ar fi fost bun dar daca fabrica nu mai exista… Daca ar fi continuat dezvoltarea cu ce aveau in pregatire la momentul ’89 poate ca alta era soarta. Fabrica aia a murit cu zile. Am inteles ca cel putin o parte din licente ar fi fost preluate de o alta firma care a incercat sa faca un fel de utilaj mutifunctional dar nici asta nu a iesit.
Oricum, producatori capabili de asa ceva ar mai fi, Roman, Moreni, Mizil dar mai trebuie si interes.
Poate ca Dacia o sa iasa un pic din logica unei platforme comune si or sa faca o camioneta/pick-up mai adaptata la drumuri grele. Poate nu or sa se vanda ca Dusterul dar ar fi un punct de plecare. Ar avea si experienta Nissan la dispozitie.
De la niste baieti care mie mi se pare ca stiu ce zic.
http://goo.gl/IoBXYm
Da, e de bun simt. Nu prea poti converti Dusterul in Humvee insa, pe de o parte, nu e obligatoriu ca platforma finala (cu blindaj + turela) sa fie Duster si pe de alta, experienta asta le va folosi celor de la Dacia. Poate scot o camioneta adevarata, heavy-duty, din Duster.
Nu e greu de scos, e greu de vandut! Cel putin pe la noi unde lumeea te ia de taran daca ai in cap sa iti cumperi vre-un produs autohton.
La ultima tura de bicicleta asa mai serioasa prin octombrie anul trecut am vazut la furat in padure niste oameni cu un Nissan. Aro e prea scump la impozite probabil asa ca au iesit cu altceva, nu mai stiu daca era cu numere romanesti. Oricum ideea e ca o camioneta heavy duty are in general un motor mare si sperie orice platitor onest de impozite.
Ramane deci pentru uz civil ceva pana in 2 litri, fie diesel fie benzinar, evident de marime cel mult medie.
Eu personal sunt fan Duster, desi sunt inalt este loc destul si la sofer si la pasager, cred ca pentru armata daca produce o caroserie cu sa zicem 30-50 cm mai mare la interior ar fi numai bine pentru a putea avea loc toata lumea cu echipament cu tot (4 oameni). Motorul ala de diesel e surprinzator de capabil, cred ca la 2 litri ar fi mai mult decat decent + unele elemente care sa faca din Dusterul semi off-road un off-road complet.
Ma gandesc la un vehicul usor de recunoastere si support pentru infanterie bazat pe Duster – 3 locuri : sofer + observator si un gun-man la o mitraliera de 12. Evident… orice alta combinatie este posibila. Mic, rapid, economic si mai ales eftin.
Suna a ceva similar cu fostul (in sensul ca nu se mai produce) ARO Dragon: http://www.automobileromanesti.ro/Aro/Aro_Dragon/
Au incercat sa resusciteze proiectul de vreo doua ori pana acum, cel putin, si nu a iesit nimic. Motor exista, cum ai zis si tu, e suficient sa ia un diesel de la Dacia, piesele nu vor fi o problema.
Dacia a mai surprins si alta data dar de data asta nu cred ca se vor abate de la linia low-cost, pentru un numar relativ mic de vehicule. Sper sa ma insel eu si sa se gandeasca si la nisa asta de piata.
Dar cel mai realist, in opinia mea, ar fi ca unul dintre producatorii care someaza acum, gen Roman, Moreni sau Mizil sa vina cu ceva pe modelul asta. In toata Europa Centrala si de Est ar fi nevoie de un nou Unimog, la pretul original. Insa inertia este mare…