13.000 (treisprezece mii)
Este numarul vehiculelor tip MRAP de care armata SUA vrea sa scape, oferindu-le aliatilor si fortelor de securitate interne.
Ce nu va putea fi distribuit amatorilor de blindate gratuite va sfarsi, cel mai probabil, la fier vechi.
“We’ve notified our friends and allies that we have MRAPs available and if they want them they can have them”. Sursa: defense-update.com
Un truc cu adevarat spectaculos ar fi sa convingi SUA ca si alte blindate grele stocate, cum ar fi M1A1, sint tot un fel de MRAP-uri, micile diferente putand fi trecute cu vederea intre prieteni.
Probabil noi o sa dam bani pe ele, zmart difens 🙂
Ca sa fim cinstiti, nu am platit nici pentru cele care sint acum in dotare. Iar anuntul e clar ca vor fi gratis deci, in afara de transport, nu cred ca am plati nimic in plus. Pentru ca n-avem de unde.
Oare nu au si Oshkosh de dat?
Le-as lua fara sa clipesc, fara rusine si cat mai multe posibile…chiar avem nevoie sa inlocuim ce avem acum, din acea categorie.
Oshkosh e pe lista dar nu cred ca e vb de M-ATV, sint prea noi si abia acum intra in dotare. Ar fi o chestie daca s-ar gasi niste Caracal/SandCat dar nu cred ca sint in dotarea SUA. E posibil sa fie vorba doar de camioane blindate.
deci pana la urma americanii o sa ne dea doar MRAP-uri? pentru ca altceva nu prea vad sa “doneze”…poate niste pusti de asalt…sunt foarte curios sa vad ce echipament o sa primeasca Romania dupa retragerea din Afganistan…sa luam cateva sute de MRAP-uri nu isi are rostul…
Vom putea primi doar ce in exces si deocamdata doar MRAP-urile sint prea multe si nu vor fi folositoare in viitorul previzibil. Nici lor dar nici noua. Poate sa stocam cateva zeci de bucati in caz ca… Mai mult nu ar avea rost.
MRAP ar putea lua cateva zeci – 100, si pt. interne/jandarmi… si sa le modifice in vehicule anti-revolta…
Da, ceva de genul asta desi pentru politie si chiar jandarmerie ar putea fi prea grele, sint totusi facute sa reziste exploziei unei mine si nu prea gasesti asa ceva in Romania. Greutatea inutila (in anumite aplicatii) creste consumul si costurile de intretinere. Ideal ar trebui vehicule speciale anti-demonstratii, cu tun de apa, etc..
ar fi bune doar pentru stocat si pastrat pentru zile negre, un eventual razboi in transnistria dupa modelul afganista…mai bine sa le avem si a nu ne foloseasca, decat sa avem nevoie de ele si sa ducem lipsa
Intr-adevar, sint bune de pastrat, ocazii se mai pot ivi. Ne-a costat scump ca nu le-am avut atunci cand a trebuit, nu avem motive sa le aruncam acum.
Pai cred ca o sa le lase prin Afganistan pe majortatea ca aia o sa aiba nevoie de MRAP-uri pe acolo….
Altii cu nevoi si dureri de dinti sunt irakienii care au o insurgenta din ce in ce mai seriosa….
Nu prea cred ca o sa ii bata gandul pe romani sa isi ia acasa prea multe MRAP-uri….
Faza cu M1A1 Abrams…daca o sa se casatoreasca cu diesel pack-ul este inca mult timp un tanc redutabil un fel de Loepard 2 austere version cu tun-ul de 105 mm.
Este sau ar fi o directie de urmat…
Cred ca au prea multe si pentru irakieni. Iar afganii nu au cum sa le intretina, in 3 luni (optimist vorbind) nu ar mai ramane nici carcasele, daca le lasa acolo. Au tot interesul sa le paseze unora care le vor intretine cat de cat, ca sa fie ceva cerere pentru piese de schimb altfel producatorii vor da urgent faliment. Probabil se va face un calcul cu ce completari mai avem nevoie si asta va fi tot. Mai folositoare decat MRAP-urile ar fi Humvee.
Cu M1A1 trebuie vazut cam cat ar costa conversia la propulsia diesel, nu pare sa fie foarte ieftina. Au fost facute incercari dar pana sa se ajunga la costurile exacte ale unei productii de serie mai e. Daca se aduna si reconditionarea (lasam electronica noua deoparte sau orice alte modernizari) si nu ar da mai mult de USD1mil, ar fi de gandit.
Le pot folosi asa cum sunt, pe turbina, diferentele nu sunt chiar atat de mari, iar peste cativa ani putem aduce parcul de M1 la un standard nou (SEP sau cce-o fi atunci la moda) si atunci sa trecem si pe diesel.
Sigur, principalul lucru ar fi sa putem sa le obtinem, tancurile nu fac parte din pachetul de MRAP-uri pus in vitrina. Odata ce le-am avea, putem sa stam si sa gandim ce varianta e mai buna. Dar e greu de facut scamatoria.
reconditionarea Abrams la 0 km, se pare ca ar costa pe la 2 mil.$, adica sablare si inlocuirea majoritatii componentelor.
daca in Afganistan au numai 14 bucati, poate ne ajung de o parada 🙂
“In late 2010 at the request of Regional Command Southwest, the U.S. Marine Corps deployed a small detachment of 14 M1A1 Abrams from Delta Company, 1st Tank Battalion, 1st Marine Division (Forward),[31] to southern Afghanistan in support of operations in Helmand and Kandahar provinces.” – Wiki
Ma gandeam la M1A1 aflate in stocuri in SUA, nu la cele retrase din Afganistan. Cum ei vor oricum sa comande tancuri noi, ar fi avantaje pentru ambele parti. Si da, s-ar putea sa fie o problema economica ref. la reconditionare si sa nu se merite, chiar fara schimbarea de motor sau electronica.
si atunci le modernizam direct la nivel M1A3 🙂
“In September 2009, the Army Times[37] and Marine Corps Times[38] published reports that US Army researchers have begun the process of designing a version of the Abrams that will carry the M1A3 label. According to the reports, the Army is seeking to reduce the weight of the vehicle to approximately 60 tons from its current operational weight of roughly 75 tons. Additionally, the M1A3 may incorporate a new generation of advanced networking capabilities and enhanced armor protection. Other improvements are to include a lighter 120 mm gun, added road wheels with improved suspension, a more durable track, lighter armor, long-range precision armaments, and infrared camera and laser detectors. A new internal computer system is also planned, with current cabling replaced by fiber-optic cables that can reduce weight by two tons.[39] The Army currently aims to build prototypes by 2014 and to begin to field the first combat-ready M1A3s by 2017.”
Apropos, aici datele date de Alex (capitan US Marines), pe site-ul RoMil:
“Cred ca marea hiba la acest scenariu este revizia tehnica ca ele sa fie operationalizate. Te poti duce bine merci la Sierra Army Depot si iti alegi ce tancuri iti plac, dar ca ele ca sa fie operationale cu adevarat trebuie supuse unui proces de racapitalizare (0 km, 0 ore) – Abrams Integrated Management (AIM) Program, care evident nu este gratis, dar care asigura o uniformitate in flota de vehicule. AIM costa intre $2,2 si $2,9 milioane per vehicul, deci pentru 300 de vehicule iarasi se ajunge la sute de milioane pe care nu cred ca Romania le are.
Consumul de carburant este o problema evident, dar o turbina Honeywell AGT1500 este mult mai usor de intretinut decat un MTU turbo diesel. La un AGT1500, atata timp cat nu necesita reparatii capitale (a se citi aici o revitalizare) iti trebuie 3 scule care toate costa sub $100 si un instrument de diagnosticare care este undeva pe la $3,000. Ma indoiesc ca un MTU este chiar asa de usor de mentinut, cu toata fiabilitatea lui germana.
Programul AIM de asemenea vine cu un anumit pachet de suport logistic, iar asta ar insemna dezvoltarea unei capabilitati locale de suport. Asta se poate dezvolta destul de usor, daca ea exista in Kuweit, Arabia Saudita, Australia si Iraq nu ma indoiesc ca ea s-ar putea dezvolta si in Romania. Pana la urma se ajunge la aceleasi doua variabile: banii (sau lipsa lor) si vointa politica de a face ceva.”
Corect, la pretul asta Romania nu-si va permite sa se atinga de ele.
@ Marius Z. tind sa cred ca daca aduni beneficiile si costurile in 10 ani este totusi mai eficient motorul diesel decat cel pe turbina.
Toate armatele europene au optat pentru diesel in dauna motorului cu turbina si nu neaparat pentru ca nu ar sti nimeni sa fabrice asa ceva.
Si in Grecia Abrams-ul a piedtut licitatia in fata lui Leo 2 tot din aceasta cauza.
Eu vorbeam de pastrarea lor pe turbina pana la o urmatoare modernizare, mai serioasa, cand poate or fi si mai multi bani. Oricum, retrofitul unui motor diesel pe Abrams nu cred ca e inca in faza de uzinare, asa ca daca luam ceva acum sau la anul, poate mai trebuie sa asteptam putin ca optiunea sa devina disponibila.
de aici calculul meu 🙂
si aici tot ALEX, despre MRAP-uri in Afganistan si costuri de transport:
“De USMC nu stiu, dar prezum ca o sa-si pastreze cam tot ce au in inventar, in special Oshkosh M-ATV. La US Army lucrurile stau cam asa:
Force Protection
• Cougar 6×6 – inventar total: 284 – se vor retine toate vehiculele
BAE
• RG-33L – inventar total: 845 – se vor retine toate vehiculele
• RG-33L Plus – inventar total: 1037 – nu se va retine nici un vehicul
• Caiman – inventar 2874 – se vor retine 2864 de vehicule, 10 vehicule vor fi scoase din uz
General Dynamics Land Systems
• RG-31 – inventar total: 1533 – se vor retine toate vehiculele, dar aproximativ 873 vor fi disponibile pentru transfer catre aliati dupa ce ele vor fi recapitalizate (adica aducerea vehiculului in depourile US Army al 0 km/ 0 ore)
Navistar
• MaxxPro – inventar total: 8199 – se vor retine 8133 de vehicule, 66 vor fi scoase di uz care nu au fost convertite cu suspensie independenta, ce include si o mare parte din ce ruleaza Romania in Afghanistan, costul unei suspensii independente la preturile practicate de fabricant pentru US Army (General Dynamics) este de aproximativ $30000 pe axa (nu include manopera).
Oshkosh
• MATV – inventar total: 5759 – se vor retine toate vehiculele; sunt si cele mai utile pana la urma, avand capabilitate offroad foarte buna
Din inventarul de mai sus fac parte numai vehiculele care sunt operationale la data de 1 septembrie anul curent. Cam jumatate din vehicule vor fi stocate in Kuweit, iar restul in CONUS (Continental United States). Costul de transport? Folosind Northern Distribution Route (Mazar-e-Sharif – Riga, o distanta de 3875 de km) – bazata pe retea de cai ferate, costul ar fi approximativ $1 per tona la 100 km.”
Deci nu vor dona din M-ATV-uri, cum era si normal.
Ramane de ales intre MaxxPro si Cougar 6×6, pentru a avea o dotare cat de cat uniforma. Probabil MaxxPro pentru intern.
“Probabil noi o sa dam bani pe ele, zmart difens”
Nu e exclus – sunt zvonuri in presa ca Mircea Dusa pleaca la Interne. Probabil un interlop va fi promovat sa “rezolve” afacerea. Ipoteze, ipoteze…
Nu stiu prea multe despre asta, dar unde e un pericol, e si o sansa.
[Admin: intr-adevar, nu e locul potrivit pentru asemenea mesaje.]
Nu tin neaparat sa se publice, voi aveti alt profil.
Multumesc pentru intelegere.
[…] Sursa: Defense-update via Tehnomil.net […]