Archive for March, 2014

Pompierul

C-27J romanesc - Sursa: Alenia Aermacchi via flightglobal.com

C-27J romanesc – Sursa: Alenia Aermacchi via flightglobal.com

Romania este primul utilizator al unui nou sistem aerian de stingere a incendiilor desantat din avioanele cargo C-27J, a anuntat Alenia, producatorul aeronavelor.

Intr-un efort de a tine pasul cu concurenta Airbus, care va avea disponibil un sistem asemanator pe CASA C295, rivalul direct al C-27J, italienii au cooperat cu partea romana la finalizarea unui program de teste, destinat sa certifice sistemul de stingere al incendiilor produs de o firma americana, Caylym Technologies, numit Guardian.

Fata de sistemele clasice, care necesita fie avioane cisterna dedicate, fie conversii costisitoare, Guardian este folosit din avioane cargo normale, fara modificari speciale, singura conditie fiind prezenta rampei de incarcare.

Noutatea consta in folosirea unor containere de carton pe post de rezervoare largabile, acestea fiind parasutate si apoi deschise la mica inaltime pentru a forma o perdea de lichid.

Testele efectuate in muntii Romaniei s-ar fi desfasurat in ultima parte a anului 2012 iar livrarea primului sistem ar fi avut loc deja in August 2013.

Continuare…

Se aude ca… Episodul 12

Stramtoarea Kerci din Crimeea, imagine radar SAR luata de COSMO-SkyMed - Sursa: e-geos.it

Stramtoarea Kerci din Crimeea, imagine radar SAR luata de COSMO-SkyMed – Sursa: e-geos.it

Polonia va cumpara cateva kilograme de satelit.

Un memorandum incheiat intre Italia si Polonia deschide calea pentru vanzarea unui mic procent (2,5%) din capacitatea constelatiei de sateliti italieni COSMO-SkyMed, polonezii castigand dreptul de a procesa o parte din datele furnizate de acestia.

Cei patru sateliti folosesc sisteme radar SAR in banda X pentru observarea cu mare precizie a obiectelor terestre, procesarea datelor urmand sa fie facuta de catre partea poloneza cu ajutorul unei statii de sol proprii, imaginile de mare rezolutie rezultate putand fi folosite atat pentru uz militar cat si civil.

O solutie buna cand nu ai (inca) lucrul tau.

Razboiul electronic: un AZUR plutitor

Full options - Sursa: Wikipedia.org

Full options – Sursa: Wikipedia.org

Performantele in lupta anti-submarin ale fregatelor T22 sint binecunoscute, acestea fiind concepute ca nave ASW pur-sange, cu putine concesii facute celorlalte tipuri de misiuni.

Mult mai putin discutata este o capacitate unica, cel putin in cadrul Royal Navy, a fregatelor din clasa Broadsword (Type 22), a carei disparitie, odata cu retragerea ultimelor unitati Batch 3, a fost serios resimtita de britanici.

Ca orice alte nava moderna occidentala, T22 dispune de sisteme de suport si contra-masuri electronice destinate auto-protectiei, in principal fata de rachetele navale inamice.

Chiar daca echipamentele care se gasesc inca la bordul celor doua nave romanesti sint depasite, dupa standardele RN, ele sint inca mult mai capabile decat orice alt echipament similar instalat la bordul navelor mostenite de dinainte de ’89.

Era prevazut ca, la momentul vanzarii, echipamentele ESM (in principal), dar probabil si ECM ale T22 sa fie aduse la standardul curent al RN, dar nu exista indicii ca lucrul acesta s-a si intamplat, cel mai probabil dotarea este inca aceeasi ca cea din momentul retragerii din serviciu.

Ce face diferenta intre T22 si o fregata ASW (sau multi-rol) “obisnuita” este existenta unui complex sistem COMINT, a carui intalare a fost posibila datorita dimensiunilor generoase ale T22.

Continuare…

Cand doi se cearta

Hermes 450 - Sursa: Wikipedia .org

Hermes 450 – Sursa: Wikipedia .org

Elbit si IAI au ajuns in situatia de a nu putea vinde avioane fara pilot Poloniei, ca urmare a unei decizii a Ministerului Apararii din Israel, care le-a revocat celor doua companii licentele de export.

Cele doua firme israeliene au intrat intr-o competitie pentru castigarea unui contract evaluat, din diferite surse, la o suma intre USD50-80mil.

Atunci cand Elbit, cu Hermes 450, s-a detasat in favorita, IAI a contestat alegerea polonezilor si a implicat in scandalul ce a urmat si pe adjunctul Ministerului Apararii, generalul Waldemar Skrzypczak, acuzat ca ar fi favorizat Elbit.

Continuare…

UAV-uri romanesti: ORI

Phoenix / ORI - Sursa: uvs-info.com

Phoenix / ORI – Sursa: uvs-info.com

In Romania concurenta in domeniul mini UAV-urilor incepe sa devina din ce in ce mai puternica: o prezenta mai degraba discreta dar foarte interesanta ca realizare, familia ORI/Phoenix reprezinta inca o varianta pentru indeplinirea misiunilor de cercetare si supraveghere.

O scurta trecere in revista a membrilor familiei ORI, elementul comun cel mai vizibil fiind formula aerodinamica adoptata, de aripa zburatoare.

 

Continuare…

A Tale of Two Cities: Cugir si Radom, episodul 3

Cea mai noua fabrica de armament din Europa - Sursa: fabrykabroni.pl

Cea mai noua fabrica de armament din Europa – Sursa: fabrykabroni.pl

Planurile de modernizare a industriei de aparare poloneze, de care am amintit in primul episod, inregistreaza progrese: noua uzina de armament LUCZNIK din Radom este gata.

Investitia a fost de aproximativ EUR24mil, ocupa trei hectare iar birourile in care va fi mutat sediul administrativ se desfasoara pe 3.000 de metri patrati.

Constructia a durat doar 14 luni si pana in luna Iunie fabrica va fi complet dotata cu echipamente de ultima generatie.

O mare parte a investitiei a fost furnizata de Agentia de Dezvoltare Industriala poloneza care administreaza zona economica speciala in care a fost amplasata fabrica. Radomul este intr-o situatie similara Cugirului prin faptul ca este o zona monoindustriala cu somaj ridicat.

Prin noua investitie se spera nu numai relansarea industriei poloneze de armament usor dar si atragerea unor noi investitori in parcul industrial.

Fabrica este destinata sa produca inclusiv noua arma de asalt MSBS de 5,56mm, promovata foarte intens in aceasta perioada prin toate mijloacele posibile dar si un nou pistol de calibru 9mm, construit pe baza experientei acumulate prin fabricarea sub licenta a P99.

Continuare…

Descoperiti diferentele, episodul 2

Mai ales cele legate de blindajul aditional la TR-85M1 vs. T-55AM.

 

 

 

 

 

 

 

Continuare…

Evolutii, episodul 5

Motivul - Sursa: dtic.mil

Motivul – Sursa: dtic.mil

E pe cale sa se nasca un nou standard in materie de tunuri automate instalate pe IFV-uri. Care e de fapt vechiul standard al tunurilor anti-aeriene de calibru mic, de pe vremea cand erau inca eficiente.

“Bunicul” Bofors 40mm, conceput in anii de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial ca tun AA, isi traieste o a doua tinerete fiind acum instalat si pe vehicule blindate.

Daca in privinta CV-90 se poate suspecta ca alegerea Bofors a fost facuta (si) pe considerente logistice, Suedia producand atat platforma blindata cat si tunul, odata cu alegerea lui pentru IFV-ul coreean K21 se poate vorbi deja de inceputul unei tranzitii de la vechile 25-30-35mm la “noul” calibru 40mm.

Copilul teribil al noului val este insa complet diferit nu numai fata de originalul Bofors dar si fata de orice alt tun similiar aflat in productie la acest moment.

Continuare…

Se aude ca… Episodul 11

BWP-2000 - Sursa: military-today.com

BWP-2000 – Sursa: military-today.com

Polonia cauta in continuare o noua masina de lupta a infanteriei.

Istoria intortocheata a proiectarii unui succesor pentru BMP-1 (BWP-1) din dotarea Poloniei incepe cu prototipul BWP-2000, construit in anii ’90. Vehiculul poate fi descris cel mai bine ca un hibrid intre BMP-1 si tehnologia occidentala, o comparatie putand fi facuta cu MLI-84M1.

BWP-2000 a fost insa abandonat dupa construirea a doar doua bucati si atentia s-a indreptat spre demonstratorul Anders, care a reprezentat insa doar o oferta din partea industriei si nu un raspuns la un caiet de sarcini al utilizatorului, rezultatul fiind abandonarea lui. De remarcat evolutia proiectului care nu mai avea nici un punct comun cu vechile IFV-uri sovietice.

Continuare…

Cand n-ai elicopter, episodul 4

Pachetul MCM al LCS - Sursa: defenseindustrydaily.com

Pachetul MCM al LCS – Sursa: defenseindustrydaily.com

Si cand ai elicopter dar e prea mic, tot n-ai.

Cel putin la concluzia asta a ajuns US Navy care a studiat si respins posibilitatea ca MH-60S sa tracteze noul echipament de dragaj prin influenta OASIS (amintit pe scurt aici), destinat a inlocui “sania” Mk-105. Motivul e ca, fata de vechile dar si mai puternicele MH-53, securitatea MH-60S ar fi pusa in pericol in eventualitatea unei defectiuni la unul din motoare, daca incidentul s-ar intampla  in momentul in care OASIS ar fi in functiune.

Din acelasi motiv s-a renuntat si la tunul RAMICS, care ar fi urmat sa distruga minele aflate la adancime mica, prezentat aici.

Cu toate astea, noua generatie de vanatoare/dragoare de mine a US Navy arata impresionant, cel putin pe hartie. Acestea se bazeaza pe platforma LCS la care se adauga un pachet de echipament adaptat misiunii MCM, compus dintr-un intreg “ecosistem” de roboti si echipamente aero-purtate.

Pe lista se inghesuie Airborne Laser Mine Detection System (ALMDS), Airborne Mine Neutralization System (AMNS), AN/AQS-20A, MCM Unmanned Surface Vehicle (MCM USV), Unmanned Surface/Influence Sweep System (U3S/UISS), Knifefish UUV, MQ-8B Fire Scout si nu in ultimul rand, revolutionarul Remote Multi-Mission Vehicle (RMMV)

Continuare…