Si cand ai elicopter dar e prea mic, tot n-ai.
Cel putin la concluzia asta a ajuns US Navy care a studiat si respins posibilitatea ca MH-60S sa tracteze noul echipament de dragaj prin influenta OASIS (amintit pe scurt aici), destinat a inlocui “sania” Mk-105. Motivul e ca, fata de vechile dar si mai puternicele MH-53, securitatea MH-60S ar fi pusa in pericol in eventualitatea unei defectiuni la unul din motoare, daca incidentul s-ar intampla in momentul in care OASIS ar fi in functiune.
Din acelasi motiv s-a renuntat si la tunul RAMICS, care ar fi urmat sa distruga minele aflate la adancime mica, prezentat aici.
Cu toate astea, noua generatie de vanatoare/dragoare de mine a US Navy arata impresionant, cel putin pe hartie. Acestea se bazeaza pe platforma LCS la care se adauga un pachet de echipament adaptat misiunii MCM, compus dintr-un intreg “ecosistem” de roboti si echipamente aero-purtate.
Pe lista se inghesuie Airborne Laser Mine Detection System (ALMDS), Airborne Mine Neutralization System (AMNS), AN/AQS-20A, MCM Unmanned Surface Vehicle (MCM USV), Unmanned Surface/Influence Sweep System (U3S/UISS), Knifefish UUV, MQ-8B Fire Scout si nu in ultimul rand, revolutionarul Remote Multi-Mission Vehicle (RMMV)