Si cand ai elicopter dar e prea mic, tot n-ai.
Cel putin la concluzia asta a ajuns US Navy care a studiat si respins posibilitatea ca MH-60S sa tracteze noul echipament de dragaj prin influenta OASIS (amintit pe scurt aici), destinat a inlocui “sania” Mk-105. Motivul e ca, fata de vechile dar si mai puternicele MH-53, securitatea MH-60S ar fi pusa in pericol in eventualitatea unei defectiuni la unul din motoare, daca incidentul s-ar intampla in momentul in care OASIS ar fi in functiune.
Din acelasi motiv s-a renuntat si la tunul RAMICS, care ar fi urmat sa distruga minele aflate la adancime mica, prezentat aici.
Cu toate astea, noua generatie de vanatoare/dragoare de mine a US Navy arata impresionant, cel putin pe hartie. Acestea se bazeaza pe platforma LCS la care se adauga un pachet de echipament adaptat misiunii MCM, compus dintr-un intreg “ecosistem” de roboti si echipamente aero-purtate.
Pe lista se inghesuie Airborne Laser Mine Detection System (ALMDS), Airborne Mine Neutralization System (AMNS), AN/AQS-20A, MCM Unmanned Surface Vehicle (MCM USV), Unmanned Surface/Influence Sweep System (U3S/UISS), Knifefish UUV, MQ-8B Fire Scout si nu in ultimul rand, revolutionarul Remote Multi-Mission Vehicle (RMMV)
ALMDS este un sistem laser folosit pentru descoperirea minelor ce plutesc la suprafata sau adancime mica.
Ca orice tehnologie revolutionara sufera inca de bolile copilariei asfel ca in teste s-a inregistrat o rata mai mare de identificari gresite decat era de asteptat, iar adancimea pana la care functioneaza sistemul este mai redusa decat cea prevazuta in specificatiile initiale.
Pentru detectia minelor ancorate la adancimi mai mari este folosit sonarul AN/AQS-20A instalat pe RMMV. Daca sonarul este un produs “off-the-shelf”, RMMV este o noutate absoluta, un UUV semi-submersibil. Adancimea mica la care RMMV opereaza face posibila folosirea snorkelului si a unui motor diesel foarte eficient.
Knifefish este UUV de mari dimensiuni, folosit pentru detectia minelor ingropate sau a celor plasate in locuri care fac dificila detectia prin sonar.
Impreuna, ALMDS, RMMV+AN/AQS-20A si Knifefish ar trebui sa descopere minele plasate la orice adancime.
De atentie se “bucura” si minele amplasate in zona litoralului si aici, cum era de asteptat, interesul major apartine USMC care urmeaza sa foloseasca COBRA (Coastal Battlefield Reconnaissance and Analysis), un sistem instalat pe elicopterele fara pilot MQ-8B.
Odata descoperite, minele sint distruse folosind sistemul AMNS ambarcat pe elicoptere, o platforma folosita pentru lansarea unor roboti subacvatici kamikaze.
AMNS are inca unele probleme cu ruperea cablului de fibra optica insa se pare ca sint pe cale de a fi rezolvate.
Daca vanatoarea de mine nu poate fi executata, se trece la a doua optiune, cea a dragajului prin influenta executat de o ambarcatiune fara pilot MCM care tracteaza “momeala” U3S/UISS. MCM reprezinta un mare progres fata de tehnologia actuala care presupune nave cu echipaj uman si implicit expunerea acestuia la actiunea campului de mine.
Majoritatea echipamentelor de mai sus reprezinta pachetul MCM al LCS, foarte probabil si primul cu adevarat util, atunci cand va intra in dotare.
Motivul atentiei crescute pe care SUA o acorda misiunilor anti-mina este ascensiunea Chinei, care a preluat de la defuncta URSS nu numai rolul ci si metodele, in cazul de fata subordonate scopului principal de a interzice prezenta marinei SUA in zonele de interes chineze. Confirmarea vine din interesul aratat de Japonia, celalalt actor major din zona Pacificului si oponent al Chinei, pentru tehnologia MCM americana, niponii fiind se pare interesati de ALMDS.