Evolutii, episodul 5

Motivul - Sursa: dtic.mil

Motivul – Sursa: dtic.mil

E pe cale sa se nasca un nou standard in materie de tunuri automate instalate pe IFV-uri. Care e de fapt vechiul standard al tunurilor anti-aeriene de calibru mic, de pe vremea cand erau inca eficiente.

“Bunicul” Bofors 40mm, conceput in anii de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial ca tun AA, isi traieste o a doua tinerete fiind acum instalat si pe vehicule blindate.

Daca in privinta CV-90 se poate suspecta ca alegerea Bofors a fost facuta (si) pe considerente logistice, Suedia producand atat platforma blindata cat si tunul, odata cu alegerea lui pentru IFV-ul coreean K21 se poate vorbi deja de inceputul unei tranzitii de la vechile 25-30-35mm la “noul” calibru 40mm.

Copilul teribil al noului val este insa complet diferit nu numai fata de originalul Bofors dar si fata de orice alt tun similiar aflat in productie la acest moment.

Case Telescoped Ammunition International, un parteneriat BAE/Nexter, a fost format cu scopul expres de a promova un nou tip de munitie si tunul aferent.

Munitia “telescopica” este o varianta de “impachetare” a elementelor comune munitiei curente, “ingropand” proiectilul in tubul cartus cu beneficii evidente in ceea ce priveste reducerea lungimii loviturii complete, a eficientei folosirii volumului disponibil si a simplificarii geometriei mecanismelor de incarcare, dezavantajul fiind cresterea in diametru a tubului cartus.

Munitie telescopica APFSDS si TP-T - Sursa: dtic.mil

Munitie telescopica APFSDS si TP-T – Sursa: dtic.mil

 

Tunul proiectat special pentru a folosi noua munitie este CT40 Case Telescoped Weapon System (CTWS), de calibrul 40mm, avantajul competitiv asupra tunurilor actuale fiind dimensiunile compacte, care permit instalarea sa in turelele dimensionate pentru tunurile de calibru 30-35mm.

Inchizatorul este elementul inovativ al CTWS, intregul ansamblu rotindu-se in jurul axei verticale cu 90 de grade si permitand alimentarea si extragerea cartuselor consumate printr-o miscare transversala, fata de cea traditionala, longitudinala. Se castiga astfel spatiu interior, de unde si posibilitatea montarii CTWS intr-un spatiu mai mic fata de cel necesar unei solutii traditionale pentru acelasi calibru.

Sursa: dtic.mil

Sursa: dtic.mil

 

Necesitatea adoptarii unui calibru mai mare decat cele curente a aparut ca urmare a evolutiei blindajului masinilor de lupta, noile blindaje hibride tinzand sa reziste loviturilor cu calibre mai mici. In plus, un proiectil mai mare are in mod natural performante mult mai bune si impotriva tintelor neprotejate.

Destul de neasteptat pentru un proiect asa de radical, CT40 are deja succes, fiind deocamdata adoptat de Marea Britanie pentru modernizarea IFV-ului Warrior si noul vehicul de recunoastere FRES Scout SV. Franta inca examineaza cateva variante insa e de asteptat sa adopte CT40 cat de curand.

Ca o paranteza, BAE a incercat sa se foloseasca de avantajul dat de desemnarea sa ca furnizor al tunului si sa intre in competitia pentru a deveni integratorul final atat pentru Warrior “MLU” a.k.a Warrior Capability Sustainment Programme (WCSP) cat si pentru FRES Scout SV. Cumva britanicii au reusit sa piarda ambele competitii in favoarea Lockheed Martin (Warrior) si General Dynamics (FRES), trebuind sa se multumeasca cu firimiturile aruncate furnizorilor de componente si sa uite de potul cel mare, rezervat integratorului. Ceva de neimaginat in Franta.

Macar filmul de prezentare a propunerii BAE e bun:

 

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Evolutii, episodul 5”

  1. Tare as vrea sa vad o comparatie intre munitia telescopica de 40 mm si cea normala de 40 mm.
    Si inca ceva nu imi vine sa cred ca la tunul de 35 mm nu o sa existe la un moment dat imbunatatiri exact la aceleasi aspecte.
    Pentru Romania as merge in cazul achizitiei de CV 90 pe calibrul 35 mm din ratiuni de compatibilitate cu sistemul AA de 35 mm si Ghepard.