In Romania concurenta in domeniul mini UAV-urilor incepe sa devina din ce in ce mai puternica: o prezenta mai degraba discreta dar foarte interesanta ca realizare, familia ORI/Phoenix reprezinta inca o varianta pentru indeplinirea misiunilor de cercetare si supraveghere.
O scurta trecere in revista a membrilor familiei ORI, elementul comun cel mai vizibil fiind formula aerodinamica adoptata, de aripa zburatoare.
Phoenix-1/ORI 1 propulsat electric, cu anvergura de 1,2m, sarcina utila de 700 de grame, viteza maxima de 100km/h si autonomie de 40 de minute.
Phoenix-2/ORI 2, dotat cu motor cu ardere interna, avand anvergura de 1.7m, sarcina utila de 2 kg. viteza maxima de 220 km/h si autonomie de 1-2 ore.
Phoenix-3/ORI 3, cu propulsie electrica, anvergura de 2 m, sarcina utila de 2,5 kg, viteza maxima de 80km/h si autonomie de 45 de minute.
ORI 4, din nou un model electric cu anvergura de 1.7m, viteza maxima de 140 km/h si autonomie de 60-90 minute.
In final ORI 5, electric, cu anvergura de 1,4 metri, viteza maxima de 135km/h si autonomie de 1 ora.
Mini UAV-urile ORI si-au gasit deja utilizatori, fiind alese ca platforma pentru echipamentul de masurare a calitatii aerului intr-un proiect la care colaboreaza Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati, institutul belgian de cercetare BIRA-IASB si producatorul UAV-urilor, Reev River Aerospace din Galati.
Si un film care prezinta ORI in ipostaza “tactica”:
Ca o recapitulare, in acelasi segment, pe langa ORI, evolueaza Boreal si Hirrus, deci nu lipseste oferta. Cu cererea e mai greu, se pare...