Elbit si IAI au ajuns in situatia de a nu putea vinde avioane fara pilot Poloniei, ca urmare a unei decizii a Ministerului Apararii din Israel, care le-a revocat celor doua companii licentele de export.
Cele doua firme israeliene au intrat intr-o competitie pentru castigarea unui contract evaluat, din diferite surse, la o suma intre USD50-80mil.
Atunci cand Elbit, cu Hermes 450, s-a detasat in favorita, IAI a contestat alegerea polonezilor si a implicat in scandalul ce a urmat si pe adjunctul Ministerului Apararii, generalul Waldemar Skrzypczak, acuzat ca ar fi favorizat Elbit.
Acuzatiile si-au atins scopul, probabil avand un sambure de adevar si generalul a demisionat insa, fiind o figura foarte cunoscuta in Polonia, ecourile demisiei fortate au amenintat relatiile dintre Polonia si Israel. Cu siguranta ca polonezii au transmis destul de clar Israelului nemultumirea legata de comportamentul firmei care a incercat sa-si elimine concurenta tarand in scandal un oficial al cumparatorului.
Israelienii au luat o masura radicala, destul de neobisnuita in astfel de situatii: au retras licentele de export celor doua companii, acestea fiind astfel excluse de la orice alta competitie de acest gen din Polonia. Ramane de vazut ce vor alege polonezii, in lipsa concurentilor plasati pe primele doua locuri.
Dar si mai important ar fi impactul pe care scandalul il va avea asupra deciziei Poloniei de a cumpara sistemele de rachete cu raza medie de actiune. Desi in cazul asta IAI si Elbit nu sint concurenti individuali, sint totusi furnizori pentru Rafael, cel mai puternic integrator si concurentul israelian creditat cu cele mai mari sanse in competitia poloneza.
Ironia face ca numele generalului Skrzypczak sa fie asociat (si) cu cel al Rafael, demisia acestuia putand fi considerata o lovitura si pentru cea de-a treia companie israeliana.
Povestea este, pe de o parte, foarte familiara dar, pe de alta, masurile luate pot fi un exemplu la care trebuie meditat. Mai ales in conditiile in care Romania s-a aratat interesata la un moment dat de UAV-uri din aceeasi clasa.
Pai nu-i bai, ca daca mai asteapta nitel….le vinde ARCA jucaria aia a lor, Air Strato sau cum se numeste. Am inteles ca au o gama mai mare de aparate/diferite dimensiuni ce vor fi scoase pe piata. Oricum, lasand gluma la oparte, am impresia ca drona aia se poate mula pe necesitatile actuale ale multor armate europene daca are si performantele de pe hartie! Apropo…mai stie careva ceva de ea sau de supersonic!? Mai incep testele alea la motor, ca il montasera pe bancul de probe prin toamna si a venit primavara si tot nimic!? Astept raspunsa daca stie careva ceva….merci. 🙂
Din cate tin minte, trebuiau sa faca testele la motor in primavara asta. Dar asta a fost ultimul update inainte sa anunte ca lucreaza la UAV-uri.