Sau efectul Chinei asupra chetuielilor militare din vecini.
Vietnamul nu era cunoscut pana acum ca un importator major de tehnica militara insa dezvoltarea accelerata a capacitatilor militare chineze din ultima perioada, mai ales in zona avioanelor cu amprenta radar redusa, a declansat o adevarata febra a cumparaturilor de partea vietnameza, care o istorie a relatiilor cu China destul de zbuciumata.
Cum in orice conflict cu o forta aeriana mult superioara primele obiective pierdute sint radarele din amplasamentele fixe, iese in evidenta preocuparea vietnamezilor pentru radarele mobile cu raza mare de actiune, preferandu-se pe cat posibil diversificarea sursei si chiar obtinerea tehnologiei de fabricatie.
Prima solutie a constat in modernizarea vechilor statii sovietice P-18, efectuata de cehii de la Retia si care consta in inlocuirea echipamentelor electronice cu unele complet digitale mult mai performante si mai fiabile. Vietnamul a obtinut documentatia completa si licenta de fabricatie a noilor P-18M.
Tot din Cehia au fost cumparate si patru radare pasive Vera-E, special concepute pentru descoperirea emisiilor electronice ale avioanelor “invizibile” radar.
Pentru completarea statiilor P-18M se urmareste achizitia unor radare Vostok E din Belarus. Acestea reprezinta generatia urmatoare de radare 2D in banda VHF, destinate sa inlocuiasca P-18.
In zona radarelor 3D sau GCI, din Ucraina sint cumparate statiile ST68UM, avand rolul de achizitie a tintelor pentru sistemele anti-aeriene S-300.
In final, nu putea lipsi din ecuatie Israelul, care a livrat Vietnamului unul dintre cele mai capabile si mai vandute radare mobile cu raza mare de actiune actuale, AD-STAR EL/M-2288MR.
Cu unele exceptii, solutiile gasite de vietnamezi par sa se potriveasca perfect si altor state mai sarace dar care se gasesc cam in aceeasi situatie vis-a-vis de vecini cu apetit crescut si forte aeriene superioare.