Ratusca cea urata a Marinelor Europene, cotata mereu dupa cei patru mari ai continentului, Marea Britanie, Franta, Italia si Spania, invaluita in fumul gros al motoarelor diesel si auto-restrictionata in apele litorale, atunci cand nu participa la misiuni umanitare, Marina Germana sufera la capitolul imagine insa are echipament de o calitate similara cu cel gasit in dotarea mult mai cunoscutelor fortelor terestre. Si cand acesta este retras devine automat un magnet pentru amatorii de chilipiruri.
Sau cel putin asta este situatia in cazul blindatelor, unde Germania este principalul exportator de echipamente uzate din Europa, insa nu acelasi lucru se intampla si in privinta navelor militare, care par sa aiba mai putina priza la public.
Prin comparatie, vecinii olandezi care se plaseaza si ei pe un loc fruntas la exportul tancurilor uzate, tot germane, au mult mai mult succes in plasarea navelor retrase din uz.
Chiar si atunci cand este vorba de nave foarte similare ca rol, perioada a constructiei si echipament de bord, in timp ce fregatele multirol olandeze din clasa Kortenaer se dau si pe sub mana, cele germane F122 Bremen isi asteapta inca cumparatorii.
Departe de a fi nave depasite, fregatele din clasa Bremen au fost gandite ca nave multirol, la dispozitia NATO, cu rolul principal de a escorta convoaiele din Atlanticul de Nord, capabile de vana submarinele sovietice dar fara a fi niste fregate anti-submarin dedicate, asa cum au fost initial Type 22.
Din cele 8 unitati construite in anii ’80, jumatate sint inca in serviciu, ultima din cele 4 retrase fiind scoasa din serviciu abia la sfarsitul lui Martie 2014.
Propulsate de un sistem CODOG mai prietenos cu buzunarul utilizatorului decat COGAG-ul instalat pe Type 22 sau chiar Kortenaer, desi nu la fel de performant, navele din clasa Bremen merita sa fi mentionate mai ales pentru echilibrul la nivelul senzorilor si al sistemelor de armament.
Desi nu au fost prevazute cu un sonar remorcat, caracteristica a fregatelor anti-submarin, Bremen au primit radare aeriene EADS TRS-3D care sint competitive si astazi.
La nivelul armementului, cele 8 rachete anti-aeriene SeaSparrow (modernizabile ESSM), 8 Harpoon antinava si cele 2 (doua!) lansatoare a cate 21 rachete CIWS RAM reprezinta inca un ideal pentru modernizarea fregatelor Type 22 romanesti, cu care Bremen nu are in comun decat tunul OTO Melara de 76mm si lansatoarele de torpile.
Pachetul include si un hangar destul de incapator pentru doua elicoptere medii, tip Lynx, totul la niste dimensiuni generale mai compacte si o greutate mai mica cu mai mult de 1.000 de tone decat Type 22.
Patru bucati sint deci disponibile pentru doritorii de nave solide, echilibrate, mai degraba cai de povara decat de curse, potrivite atat pentru misiunile din apele litoralului propriu dar si cu suficienta autonomie pentru misiuni oceanice.
Iar daca modul in care germanii negociaza exportul blindatelor are vreo relevanta in privinta navelor de lupta, atunci pretul ar putea sa nu fie excesiv, pentru niste nave care sint, in principiu, functionale din momentul zero, avand nevoie de modernizari punctuale, pe care de altfel navele ramase in serviciu sint programate sa le primeasca.
Daca subiectul nu este unul interesant din perpectiva Romaniei, atunci clasa Bremen poate fi macar luata ca exemplu pentru nivelul de echipare la care ar trebui sa ajunga T22R dupa atat de asteptata modernizare.
las ca cele 2 type 22 luate de noi is bune si fara armament.sa ma consumi si munitie dupa ce le-ai luat?
din pacate se pare ca politrucii nostrii cauta vechituri prin gunoaie si nu la targ
Politrucii nostri sint dupa chipul si asemanarea votantilor. Atat timp cat cei care vor fi interesati de subiectul asta vor fi o minoritate neinsemnata (d.p.d.v statistic) – refrenul “cine ne ataca?” nu se mai aude acum dar era foarte raspandit pana de curand – nu ramane decat de purtat un razboi de gherila si lucrurile sa fie facute impotriva majoritatii, daca nu se poate altfel.
Iar T22 ar fi un inceput bun. Navele in sine mai au inca potential insa e nevoie de o investitie majora pentru a le moderniza, care cel mai probabil depaseste capacitatea Romaniei de acum. Probabil vor fi doar peticite. Macar daca s-ar face cu ceva mai multa viziune.
Decat sa modernizezi 22 mai bine cumperi asa ceva cu siguranta la pret ajungi la egalitate , dar ce sa faci cu tomberonezi de la noi care cumpara la pret de nou fier vechi …. comisioanele si spaga cine le mai ia ?? De ce nu merg acesti vanzatori de tara in loc cu verdeata ???
Pretul ar fi cu siguranta comparabil dar pe T22 deja il avem. Ce a fost, a fost, este de acum treaba DNA, la vremea respectiva BAE a recunoscut ca a facut niste lucruri ilegale deci procurorii ar avea ceva de lucru dar acum este mai important sa se identifice o solutie de viitor, de modernizare serioasa a T22 care, cel mai probabil, nu va veni. Mai curand va fi ceva in genul contactului pentru armament al F-16. Adica sa fie ceva ca sa nu zicem nu e deloc.