Elettra Comm. si UTI Systems lucreaza pentru NATO AGS

Ecosistemul NATO AGS - Sursa: nagsma.nato.int

Ecosistemul NATO AGS – Sursa: nagsma.nato.int

Ca rezultat al noii filozofii NATO “pooling and sharing”, structura programului Alliance Ground Surveillance a fost special conceputa pentru un numar mare de parteneri contributori, care vor achizitiona si opera in comun sistemul de supraveghere bazat pe avioane fara pilot Global Hawk cu baza la Sigonella, Italia.

La programul AGS au aderat deocamdata 13 state membre NATO: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Romania, Slovacia, Slovenia si SUA.

Scopul programului este de a folosi aparatele Global Hawk dotate cu radare AESA AN/ZPY-2 MP-RTIP (Multi-Platform Radar Technology Insertion Program) pentru recunoastere si supraveghere (in principal) terestra dar si aeriana, asigurand transmiterea situatiei in timp real, identificarea tintelor si evaluarea efectelor loviturilor.

Un numar de statii terestre, mobile si semi-mobile (transportabile) vor procesa informatiile primite de la Global Hawk si vor asigura controlul zborului.

Sursa: aaig.at

Sursa: aaig.at

 

Contractorul principal pentru AGS este Northrop Grumman, producatorul Global Hawk, avand ca subcontractori principali EADS Germania (Cassidian), Selex Galileo Italia (din 2013 Selex ES) and Kongsberg Norvegia.

Celalalt aspect al operarii in comun al unui sistem asa de complex ca AGS este asigurarea distributiei beneficiilor industriale intre parteneri, conform contributiei facute, statele participante primind cate o felie din tortul evaluat la EUR1.2Bil

Structura parteneriatului industrial - Sursa: aaig.at

Structura parteneriatului industrial – Sursa: aaig.at

.

O cota parte de 12%, sau EUR140mil, a fost primita de Selex ES, care va coordona si activitatea partenerilor-juniori Romania si Bulgaria. Selex va livra componente pentru statiile semi-mobile precum si echipamente pentru stabilirea legaturilor radio dintre Global Hawk si statiile terestre.

Cei doi parteneri romani alesi de Selex sint Elettra Communications, companie rezultata in urma unui parteneriat mai vechi Selex ES – Electromecanica Ploiesti, si UTI Systems. In timp va deveni mai clar ce componente vor fi proiectate si/sau executate de cele doua firme romanesti, punand astfel in evidenta ariile lor de competenta.

Cel putin in zona C3I lucrurile par sa se miste iar Romania sa devina si un contribuitor industrial, nu doar un importator.

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Elettra Comm. si UTI Systems lucreaza pentru NATO AGS”

  1. […] Turciei, un partener oarecum imprevizibil, mai ales in ceea ce priveste accesul la informatii. Cum AGS este departe, atat in timp cat si in spatiu, devine evidenta lipsa unei capacitati SIGINT de reactie rapida, […]

  2. […] forward 50 de ani si NATO lanseaza numeroase initiative de tip pooling and sharing (AGS, de ex) si nave lansatoare de rachete patruleaza de-a lungul coastelor sudice ale Europei, cu […]