Sau Spike NLOS a ajuns in Europa.
Tinuta in secret de israelieni, care au avut-o in dotare din anii ’80 sub numele de Tamuz, star-ul familiei Spike si-a gasit cumparatori la fel de discreti in Europa.
Conform Jane’s, Marea Britanie a achizitionat in 2007 printr-o procedura de urgenta rachetele cu raza lunga de actiune israeliene pentru a le folosi pentru protejarea bazelor proprii din Irak de atacurile cu aruncatoare de bombe executate de insurgenti.
Existenta NLOS a fost trecuta sub tacere, rachete primind in serviciul britanic numele de cod de Exactor. Si tocmai cand credeam ca toate denumirile ciudate de rachete au fost deja epuizate.
Ce alta informatie surpriza e adusa de Jane’s despre NLOS: azi o vedem si nu e.
La momentul in care britanicii au incercat sa incheie targul, Spike NLOS nu mai era in fabricatie, fiind necesara achizitia unor echipamente folosite, cu tot cu vehiculele lansatoare M113. In traducere libera: israelienii au deja in fabricatie / dotare ceva mai modern decat Spike NLOS.
Daca se tine seama de evolutia spre raza de actiune din ce in ce mai mare, atunci exista cateva sisteme actuale care ar putea da o idee asupra inlocuitorului NLOS, pe care-l ascund acum israelienii prin depozite.
O optiune clara ar fi motorul turbo-reactor(jet), acesta permitand extinderea razei de actiune a rachetelor la circa 60 de km, si asta doar cu tehnologia aflata la indemana sarbilor.
Cea de-a doua, o specialitate israeliana, ar fi transformarea unor avioane fara pilot in drone kamikaze, mai lente dar avand o autonomie mai mare. Inceput de mult, cu Harpy, programul israelian de neutralizat sistemele radar adverse il are ca element principal pe Harop.
Pentru un sistem mai versatil si relativ ieftin, adica ceva ce s-ar potrivi filozofiei israeliene, atentia trebuie indreptata spre o drona care ar trebui sa fie deja familiara: MBDA FireShadow.
Sau poate peste aproximativ 20 de ani israelienii vor scoate la lumina si din dotare o arma la fel de avansata fata de sistemele contemporane cum era NLOS in anii ’80.