Dupa ce a cedat in ultimul timp rolul de tehnologie preferata pentru fabricarea blindajelor structurilor compozite in componenta carora intra materiale ceramice, blindajul metalic perforat revine in atentie.
Pana la urma proverbialul “grup de cercetatori englezi” a reusit sa ajunga si la un rezultat cu aplicativitate practica: un nou procedeu de obtinere a placilor de otel ultra-dur numite Superbainite (dupa numele unei stari a structurii cristaline a materialului).
Blindajele perforate nu sint o idee noua, fiind folosite deja pe scara larga. Principiul de “functionare” se bazeaza pe stresul indus unui proiectil ce loveste muchia unui material foarte dur, in corpul sau fiind induse tensiuni puternice ce ii pot schimba traiectoria si/sau il pot fractura.
Simplificand, cu cat mai multe muchii, cu atat mai buna este protectia oferita, forma ideala a placii fiind cea a unei site cu diametrul gaurilor calculat astfel incat sa nu permita trecerea proiectilelor pentru care blindajul este proiectat. Mai multe detalii tehnice pot fi citite aici.
Una din principalele probleme a acestui tip de blindaj este data de procedeul de fabricare utilizat in mod traditional, respectiv tratarea termica a placilor de otel pentru a ajunge la duritatea ceruta si ulterior perforarea lor, procedeu scump si laborios.