Dupa ce a cedat in ultimul timp rolul de tehnologie preferata pentru fabricarea blindajelor structurilor compozite in componenta carora intra materiale ceramice, blindajul metalic perforat revine in atentie.
Pana la urma proverbialul “grup de cercetatori englezi” a reusit sa ajunga si la un rezultat cu aplicativitate practica: un nou procedeu de obtinere a placilor de otel ultra-dur numite Superbainite (dupa numele unei stari a structurii cristaline a materialului).
Blindajele perforate nu sint o idee noua, fiind folosite deja pe scara larga. Principiul de “functionare” se bazeaza pe stresul indus unui proiectil ce loveste muchia unui material foarte dur, in corpul sau fiind induse tensiuni puternice ce ii pot schimba traiectoria si/sau il pot fractura.
Simplificand, cu cat mai multe muchii, cu atat mai buna este protectia oferita, forma ideala a placii fiind cea a unei site cu diametrul gaurilor calculat astfel incat sa nu permita trecerea proiectilelor pentru care blindajul este proiectat. Mai multe detalii tehnice pot fi citite aici.
Una din principalele probleme a acestui tip de blindaj este data de procedeul de fabricare utilizat in mod traditional, respectiv tratarea termica a placilor de otel pentru a ajunge la duritatea ceruta si ulterior perforarea lor, procedeu scump si laborios.
Intra in scena cercetatorii din Cambridge, care au reusit sa conceapa un procedeu de perforare a placilor inainte de aplicarea tratamentului final, scazand astfel costurile de pana la 10 ori, conform fabricantului, Tata Steel (gigantul indian detinand acum facilitatile de productie a otelului din Marea Britanie, cumparate de la proprietarul initial, Corus).
Tata Steel a primit licenta de productie si comercializare a noului tip de blindaj sub denumirea de marketing de Pavise SBS 600P. Imediat au aparut si fabricantii de blindaje, care preiau Pavise si il aduc la forma necesara pentru a fi montat pe diversele masini blindate: grupul britanic MTL a venit recent cu linia IMPAS (Interchangeable Modular Perforated Armour System).
In varianta Light, fabricata sub forma unor placi perforate suplimentare, IMPAS corespunde nivelului 3 de protectie al standardului STANAG iar sub forma Advanced+, presupunand adaugarea unei a doua placi, solide, corespunde nivelului de protectie 4.
MTL a anutat deja incheierea unor contracte pentru furnizarea IMPAS, principalele avantaje fata de solutia state-of-the-art de la acest moment, care presupune folosirea materialelor ceramice, fiind pretul scazut, abilitatea de a rezista la multiple lovituri si, in anumite conditii, eficienta masei si a volumului intregului sistem.
Cel putin pentru nivelele 1-3 ale STANAG, IMPAS pare a oferi intr-adevar o alternativa de luat in calcul pentru o varianta de protectie ieftina a unor blindate usoare. Ramane de vazut daca noul blindaj perforat va putea fi aplicat si masinilor de lupta grele sau tancurilor, unde materialele ceramice au inca cateva avantaje.
Si mai interesant de vazut ar fi cum s-ar comporta un blindaj compozit, obtinut din combinarea celor doua tehnologii.