…refurb the HAWK.
Cumparat din Olanda ca un sistem la limita duratei de viata, singura certitudine legata de HAWK e ca are nevoie de un program de revitalizare dar mai departe, doar necunoscute.
Nu au fost facute publice nici estimarile initiale ale partii romane si nici suma ceruta de Raytheon in timpul negocierilor incheiate pana la urma cu un esec.
Costurile unei asemenea operatiuni incep sa se intrevada, despre primele elemente (radare si FDC) fiind publicate deja niste date.
Revitalizarea propriu-zisa a rachetelor ramane in ceata insa se se poate estima costul inlocuirii motoarelor cu combustibil solid: printr-un contract incheiat in acest an, Aerojet va livra Egiptului si Iordaniei un numar cumulat de 300 de motoare la un pret total de USD12.6mil.
Ar insemna aproximativ USD42.000 per racheta, excluzand costurile celorlalte echipamente care trebuiesc schimbate (de ex. bateriile) si costul operatiunii propriu-zise. Asta fara a lua in calcul modernizari la capitolul electronica, care ar fi insa necesare.
Poate cea mai avantajoasa solutie ar fi stocurile AMCOM, refacute in 2010 in urma unui contract de USD40mil, accesibile prin intermediul NAMSA. Fata de pretul unei rachete noi, din aceeasi clasa, care se apropie de un milion de dolari, pare a fi inca o afacere buna.
Am citit undeva ca o parte din HAWK-uri s-au dus deja in Vesnicele Plaiuri ale Vanatorii, fiind deja casate, iar altele se indreapta spre acceasi destinatie…
Or fi doar zvonuri rautacioase 🙂 ! Ca tot se intreba Marius ce facem cu doar patru radare la opt baterii, dar eu cred ca intrebarea era pusa gresit: ce facem cu patru radare la mana de rachete de ne mai ramane?!
Interesant, nu stiam ca s-ar fi casat ceva din ce s-a cumparat din Olanda desi, daca erau expirate la momentul achizitiei, dupa 10 ani fara revitalizare, era previzibil ca macar o parte din ele sa ajunga la fier vechi.
Mai important e care sint implicatiile, ar fi cateva intrebari deschise legate de sesiunile de teste de la Capu Midia, care mie mi s-au parut mai degraba experimente decat lansari de certificare. Se poate bineinteles sa gresesc (si ar fi bine / de dorit sa fie asa).
Experimente au fost, sa vada cum pot integra TPS 79 cu rachetele HAWK. Oricum rachetele cumparate din Olanda sunt foarte vechi si la capitolul autodirijare – adica lipsa acesteia, dar poate ai nostri se gandesc sa mai cumpere din Hawk-urile pe care evreii le vor trage pe dreapta in curand.
Rachetele lor fiind mult mai moderne.
Nu inteleg de ce neglijeaza SA-6 care are si autoghidaj in IR si baga bani in Hawk…
Partea cu TPS-79 e cunoscuta, insa nu se spune nimic de “consumabilele” care erau iesite din garantie la momentul ala. Unul din ele fiind motorul. Mie mi se pare ca asta ar fi fost experimentul. Dar repet, sper sa ma insel si sa se fi facut ceva pe partea asta, desi sansele sint foarte mici.
Referitor la SA-6, daca prin ghidajul IR te referi la camera IR de pe masina de lupta, asta e veche si depasita. De fapt e unul din elementele propuse pentru modernizare. Si HAWK are camera IR montata pe HPIR, ca si in cazul SA-6 probabil va fi schimbata cu prima ocazie. Rachetele in sine vin de la producator cu ghidaj CLOS/SARH, nu IR. Problema cu SA-6 e cam aceeasi cu cea a HAWK: radare depasite si rachete aproape de expirare. Daca ne uitam la propunerile de modernizare a SA-6, se poate vedea ca se prevede renuntarea completa la rachetele rusesti si incercata modernizarea radarelor, in diverse variante. Plus ca in cazul SA-6 potentialul adversar cunoaste absolut totul despre ele.
Poate criza asta ruso-ukraineana va grabi luarea unor decizii in favoarea modernizarii unor elemente din structura RoArmy. Daca noi am realizat de mult ca suntem in c…. gol in fata virilului Ivan, se pare ca abia cum conducatorii nostri scumpi si dragi, au realizat cine-i pedofilul in zona asta si cine-i copilul luat in vizor. Sa speram ca lucrurile se vor misca repede in directia asta si ca rusii nu vor avea tupeul sa intre intr-un razboi direct cu NATO asa de repede, altfel noi suntem si victime sigure, suntem si printre primii pe lista…poate chiar cap de serie! 🙁
Daca nici acum nu se trezesc si nu fac ceva practic, mai au o sansa atunci cand rusii vor anexa oficial Transnistria, desi se pare ca lumea buna (adica aia care conteaza) s-a impacat deja cu asta. Cand vor fi la Chisinau, va fi prea tarziu.
Deocamdata nu sint semne ca s-ar misca cu mai mult talent decat de obicei, parca tot aliatii se agita mai mult, putinul pe care il fac ei pare mult fata de nimicul pe care il face Romania acum.